Datça Yat Limanı bilgilendirme toplantısı protestolarla geçti

MEHMET ERDAL

Datça Yat Limanı inşaatının yat kapasitesinin 276'dan 426'ya çıkarılması için Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yeniden projelendirilmesiyle ilgili halkı bilgilendirme toplantısı, tartışmalar ve protestolar eşliğinde dün yapıldı.

Panorama Tepesi'nde bulunan Yeşim Teras Restaurant'da başlayan toplantıda konuşmacılar toplantının hukuken geçersiz bir toplantı olduğunu ve yapılamayacağını dile getirdi.

Yapılacak liman ile ilgili ÇED raporu 800 küsur sayfadan oluşan ve oldukça teknik bilgiler ve rakamlar içeren uzun bir rapor olduğunu kaydeden konuşmacılardan Güngör Erçil, raporun incelenebilmesi için 20 gün gibi çok kısa bir süre verildiğini söyledi. Raporda Datça'nın ÖÇK (Özel Çevre Koruma) Bölgesi olduğu göz ardı edildiği kaydedildi.

Toplantıyı düzenleyen İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü yetkilileriyle toplantının yapılıp yapılamayacağına ve bilahare itiraz dilekçelerinin nasıl kabul edilebileceğine ilişkin tartışmalar uzadı; hareketli geçen tartışmaya, yer yer yat limanının yapılmasını istediğini söyleyen bazı dinleyicilerin katıldığı gözlendi. Datçalı çevre gönüllülerinden Renate Ömeroğulları başta olmak üzere izleyicilerden Ayşe Durmaz, inşaat mühendisi Ayşegül Uz, Av. Ali Kurt, gıda mühendisi İlke Cura, CHP Belediye Meclis Üyesi Can Canbey farklı açılardan ve çok somut bir biçimde itirazlarını sıraladılar ve düşüncelerini dile getirdiler.