Datçalı üretici ve pazarcılardan imza kampanyası: Somut çözüm istiyoruz

MEHMET ERDAL / DATÇA

Koronavirüs salgını ile mücadele çerçevesinde Datça Pandemi Kurulu tarafından Datça ilçe sınırları içerisinde kurulan pazar yerlerinde gündeme getirilen tek-çift numara uygulamasından mağdur olduğunu belirten Datçalı üreticilerin ve pazarcıların topladığı 158 imza, bugün Datça Kaymakamlığı'na ve Datça Belediye Başkanı Abdullah Gürsel Uçar'a teslim edildi.

Mart ayı ortalarından itibaren hükümet tarafından gündeme getirilen sosyal mesafe kuralı bağlamında Datça ilçe sınırları içerisinde kurulan pazar yerlerinde önce yalnızca sebze-meyve bölümünün açılmasına ama tek-çift numara uygulamasına geçilmesine; İçişleri Bakanlığı'nın aldığı yeni bir karara bağlı olarak giyim, deri çanta-kemer, plastik ve cam eşya vb. satan bölümlerinin de yine aynı kural çerçevesinde tezgâh açabilmelerine olanak tanınmıştı.

Üreticiler ve pazarcılar, sürecin uzamasına bağlı olarak yaşadıkları ekonomik sıkıntılara karşı pazar yerlerinde kendi aralarında 158 imza topladı.

Pazar yerlerinde ayakkabı ve terlik satan Bahri Çarkçı, toplanan metni ve imzaları, bugün önce Datça Kaymakamlığı'na ve daha sonra da Datça Belediyesi aylık olağan meclis toplantısı bitiminde bizzat elden Datça Belediye Başkanı'na teslim etti.

İmzalanan metni ve imzaları Kaymakamlığa ve Belediye Başkanı'na teslim eden Bahri Çarkçı şunları söyledi:

“Kaymakam bey yıllık iznine ayrılmış. Dilekçeyi yazı işlerine teslim ettim. Kayıt numarası aldım. Yazı işleri müdürü, bu konuda belediyeye yazı yazılacağını söyledi. Belediye Başkanımız ise, biraz önce meclis toplantısında bu konudaki düşüncelerini meclis üyeleri ve izleyiciler ile paylaştığını söyledi. Belediye Başkanımız, üreticilerin ve pazarcıların mağduriyetleri konusunda her şeyin farkında olduklarını, bu konuda şu an tatilde olan Kaymakam ile de görüştüğünü; Kaymakam beyin bu konuda kendisine sözlü iletilen şikâyetleri Muğla Valiliği ve İçişleri Bakanlığı ile paylaştığını ama oralardan, yeni bir karar çıkıncaya kadar hâlihazırdaki uygulamanın devam edilmesinin söylendiğini kendisi ile paylaştığını; bu durumda, sosyal mesafe kurallarına uyma çerçevesinde pazarcı arkadaşların bir önerisi varsa onu tartışabileceklerini aksi halde mevcut durumun devam etmesinden başka bir yolun olmadığını söyledi. Ben belediye başkanımızın, kaymakam bey gibi şikâyetlerimiz konusunda hassasiyet gösterdiğini gördüm ama bu hassasiyet, bizim mağduriyetimizi ortadan kaldırmıyor. Biz bir an önce, somut bir çözüm istiyoruz.”