Datça Kaymakamlığı’nın bugün Kargı Koyu'nda yapılacak basın açıklamasını yasakladığı bildirildi. Bunun üzerine Datça Demokrasi Platformu, aynı yerde ve aynı saatte bir etkinlik gerçekleştirdi. MUÇEP ve Datça Kent Konseyi Yürütme Kurulu'ndan Güngör Erçil, özelleştirme kararının Anayasa'ya ve Kıyı Kanununa aykırı olduğunu söyledi.

Datçalılar 'Kargı Koyu'na sahip çıkıyor: Özelleştirilmesi Anayasa'ya aykırı

MEHMET ERDAL

Datça Demokrasi Platformu Kent Savunması, Kargı Koyu'nda yapacakları basın açıklamasına Datça Kaymakamlığı tarafından izin verilmeyince, aynı yerde ve aynı saatte “Yürüyerek, yüzerek, bisiklete binerek Kargı Koyu'nda buluşuyoruz #DatçayıSavunuyoruz basın açıklaması yap-mı-yo-ruz” etkinliği gerçekleştirdi.

Kargı Koyu'nda 128 bin metrekarelik bir alanın özelleştirilmesi ve Güllük yolu/Gebekum civarındaki kıyıların MUÇEV üzerinden kiralanması kararının duyulmasından sonra Datça Demokrasi Platformu Kent Savunması, önceki gün Datça Cumhuriyet Meydanı'nda kitlesel bir basın açıklaması gerçekleştirerek 'Toprağıma, havama, suyuma dokunma!' demiş ve Ankara'ya seslenmişti.

Datça Kaymakamlığı’nın bugün Kargı Koyu'nda yapılacak basın açıklamasını yasakladığı bildirildi. Bunun üzerine Datça Demokrasi Platformu, aynı yerde ve aynı saatte 'basın açıklaması yap-mı-yo-ruz' etkinliği gerçekleştirdi.

Datçalı bisikletçiler, yürüyüşçüler, yüzücüler ve yurttaşlar Kargı Koyu'na doğru gitmeye başladı. Kargı Koyu'na varmadan, Kargı Koyu'nun ilk görüldüğü tepede yolu kesen Emniyet mensuplarının kimlik kontrolünden geçen Datçalılar, Kargı Koyu'na ulaştı.

datcalilar-kargi-koyu-na-sahip-cikiyor-ozellestirilmesi-anayasa-ya-aykiri-865448-1.

Kargı Koyu'ndaki doğal otopark alanından sahil boyunca yürüyen katılımcılar, Cennet Koy'da yüzücülerin etkinliğini izledi. 8 yüzücünün Kargı Koyu'nu bir boydan bir boya yüzerek gidip gelmelerinin ardından yürüyüşçüler yürüyüşlerine devam etti.

Yürüyüşçüler dışındaki yüzlerce kişi özelleştirilmek istenen yamaçlara doğru kısa bir yürüyüş gerçekleştirdi. Yamaca varıldığında emekli gazeteci Sedat Kaya, özelleştirilecek yerin arkeolojik, tarihsel ve ekolojik önemine vurgu yapan kısa bir açıklamada bulunarak, özelleştirilecek yerin binlerce yıllık tarihi Karia Yolu üzerinde bulunduğunu söyledi.

Sedat Kaya'dan sonra MUÇEP ve Datça Kent Konseyi Yürütme Kurulu'ndan Güngör Erçil, özelleştirme kararının Anayasa'ya ve Kıyı Kanununa aykırı olduğuna dair kısa bir bilgi verdi.

Etkinlik, 'Havama, toprağıma, suyuma, kıyıma, koyuma ve Datça'ma dokunma' sloganlarının atılması ile tamamlandı.