Datçalılar, kıyıların özel şirketler tarafından işgal edilmesine karşı “Şezlongsuz bir Datça istiyoruz” diyerek yürüyüş gerçekleştirdi. Açıklamada, “Datça kıyılarını yeniden hepimizin ortak varlığına dönüştürmek için buradayız” denildi.

Datçalılardan şezlongsuz Datça yürüyüşü

Mehmet ERDAL

"Kıyılar halkındır" diyerek bir aydan uzun zamandır nöbet tutarak forumlar düzenleyen Datçalılar, şezlongsuz bir Datça sloganıyla yürüyüş yaptılar. Yürüyüşte, Palaia Otel ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın 5 Ekim 2022 tarihinde yaptıkları sözleşme çerçevesinde Özbel'de gündeme gelen kıyı işgali girişimine karşıda tepki gösterildi.  

Datça’nın Özbel bölgesinden başlatılan sessiz yürüyüşün ilk durağı Kumluk Plajı oldu. Burada yapılan açıklamada sözlerine “Şezlongsuz Datça istiyoruz” diyerek başlayan Gülkadın Taş, şunları söyledi:

“Yaşam alanımız kıyıların işgali ve haklarımızın gasp edilmesinin şezlongla başlayan ve ötesine geçen bir sürecin ürünü olduğunu biliyoruz. Gözümüzün önünde, günden güne, canlı-cansız tüm doğal varlıkların ortaklığına dayalı yaşam alanlarımıza el konulduğunu, özel mülk haline getirildiğini görüyoruz. Şezlongun bir gelişmişlik göstergesi olmadığını, işgalin ve doğal yaşamın tahrip edilmesinin bir simgesi olduğunu yaşadıklarımız, yaşananlar ortaya koydu. Kamu yönetimi birimleri tarafından kurulan şirketler, bu şirketlerin hukuk dışı ‘kıyı kiralamaları’ sadece hukuka aykırı olmakla kalmadı, temel haklarımızı da kullanılamaz hale getirdi. Yaşam alanımız olan kıyıların durumuna dikkat çekmek, kıyıların hukuksuz kiralamalarla işgal edilmesine karşı çıkmak ve Datça kıyılarını yeniden hepimizin ortak varlığına dönüştürmek için buradayız. Tüm bu kıyılardan sesimizi yükseltiyor; Şezlongsuz Datça istiyoruz.” 

Basın açıklamasından sonra yürüyüş Cumhuriyet Meydanı, Datça Limanı ve Taşlık Plajı’nda sona erdi. Yürüyüşün sonunda her cumartesi günü saat 14.00'te Özbel'de yapılan foruma katılım çağrısı yapıldı.