Şanlıurfa 5. Ağır Ceza Mahkemesi, Suruç Katliamı davasının bugünkü duruşmasının salgın nedeniyle avukatsız yapılmasına karar verdi. Avukat Serkan İzol, ‘’Müşteki avukatlarının önünü kapatamazlar’’ dedi

Dava avukatsız görülecek

Urfa Suruç’taki Amara Kültür Merkezi’nde IŞİD’in canlı bomba saldırısında katlettiği 33 kişiye ilişkin açılan davanın bugün görülecek 14’üncü duruşması avukatsız yapılacak. Şanlıurfa 5. Ağır Ceza Mahkemesi, koronavirüs salgını nedeniyle müşteki avukatlarının duruşmaya alınmayacağına karar verdi.

Kararı BirGün'e değerlediren Suruç Katliamı davası avukatlarından Serdil İzol, mahkemenin kendilerine sözlü olarak duruşmaya alınmayacaklarını beyan ettiğini söyledi. Adalet Bakanlığı’nın tedbir kararlarını yorumladığına dikkat çeken İzol, ‘’Bakanlık kararında, müşteki avukatlarının duruşmaya giremeyeceğine dair bir karar yok. Kararda tutuklu dosyaları alınır, diyor. Mahkeme, müşteki avukatlarını engelleyemez. Duruşmada yalnızca tutukluluğu değerlendirecekler. Bu dosya için geçerli değil ama tahliye gibi bir durum olsa avukatların buna karşı beyanda bulunmasının önünü kapatmış oluyorlar.’’

Suruç İçin Adalet Platformu ise duruşmanın avukatsız yapılması yönündeki kararı kınadı. Platform, mahkemeyi kararından vazgeçmeye, etkili kovuşturma yapmaya ve tanık Abdullah Ömer Arslan hakkında gerekli işlemleri, hızlı bir şekilde yapmaya çağırdı.

KATLİAMI AYDINLATIN

Suruç İçin Adalet Platformu'nun müşteki avukatlarının duruşmaya katılmasının engellenmesinin doğru olmadığına dikkat çekilen açıklamasında, şöyle denildi:

Yapılması gereken, yeterli sağlık önlemleri alınarak, usule uygun bir şekilde yargılamaya devam etmek ve müşteki tarafı olarak taleplerimizi karara bağlamaktır. Mahkemenin görevi yargılamayı yavaşlatacak önlemler almak değil, katliamı tüm yönleriyle aydınlatmak için etkili bir kovuşturma yürütmektir.