Edirne’nin kent hafızasını taşıyan ve doğal orman olan bölgeye yapılmak istenen millet bahçesi projesine mahkeme ‘dur’ dedi. Söğütlük Platformu Sözcüsü Zeki Gökerküçük, mücadelelerinin süreceğini söyledi.

Dava kazanıldı, orman kurtuldu
Fotoğraf: BirGün

Gökay BAŞCAN

Söğütlük Ormanı’nın Millet Bahçesi’ne dönüştürülmesine karşı çıkan Edirneliler açtığı davayı kazandı. Planlanan ve yapımına başlanan millet bahçesi projesinin imar planlarında olmadığına dikkat çeken Ankara 14. İdare Mahkemesi, “Hukuka uyarlılık bulunmamaktadır” dedi. Proje mahkeme tarafından iptal edildi.

TOKİ tarafından yapımına başlanan, Edirne’de kent merkezinde bulunan Söğütlü Ormanı’na yapılması planlanan millet bahçesine karşı direniş sürüyor. Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlığı’, ‘Korunması Gerekli Taşınmaz Tabiat Varlığı’ ile ‘Söğütlük Devlet Ormanı’ sınırları içerisinde yer alan bölgeye planlanan projeye karşı Söğütlük Doğal Kalsın Platformu kuran Edirneliler kentte çeşitli eylemler yaptı.

EKOLOJİK TEHLİKE

Son olarak projeye karşı dava açan, Söğütlük Ormanı kentin asırlardır süren ortak kültür alanlarından birisi olduğunu belirten Edirneliler ayrıca bu doğallığı yok edip yapay tematik ormana dönüştürmenin ekolojik bir tehlike olduğuna dikkat çekti.

Ankara 14. İdare Mahkemesi’nde görülen davada Edirnelilerin itirazı haklı bulundu. Mahkeme, projenin imar planlarında yer almamasını hukuku aykırılık olarak değerlendirdi.

Süreci hatırlatan Edirne Söğütlük Doğal Kalsın Platformu Sözcüsü Ziya Gökerküçük, "Kent Konseyi öncülüğünde örgütlenerek, Söğütlük Doğal Kalsın Platformunu oluşturduk. Devamında yürütmeyi durdurma ve proje iptal davası açtık. Edirne İdare Mahkemesi davayı Ankara 14. İdare Mahkemesi'ne gönderdi. Bizler hukukçu arkadaşlarımızla ve Edirne Barosu’nun da müdahil olmasıyla hep birlikte hukuk mücadelesini yürüttük. 20 Mart günü Ankara’da duruşmalı davaya gittik ve savunmamızı yaptık. Aynı zamanda Edirne’den de SEGBİS sistemi ile davaya katıldık.

Bu süreçte 16 Ekim günü ‘Söğütlük için elele’ olup binlerce kişi ile açıklama yaptık. Edirne Kent Konseyi açıklama yaptı. TMMOB Edirne bileşenleri açıklama yaptı. Alanın temizlenmesi ve güvenli olması için etkinlik düzenledik. Basın toplantıları ile projeyi hayata geçirmek isteyenlerin suç işlediğini vurguladık. Kentin sivil örgütleri ve gönüllüleri ile birlikte her ay toplantılar yaparak ortaklaştığımız konularda etkinlikler yaptık" dedi.

ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Millet bahçesi projesinin yapımına başladığını belirten Gökerküçük, "Proje taraftarları önce ormanın üst toprağını temizledi. Borular döşedi ve yeni ağaç ekim alanlarını hazırladı. Bugün itibarıyla çalışmaya devam ediyorlar. Alana yayacakları toprağı getirmişler ve sanırım bunu yayarak üzerine çim ekecekler. Çünkü projede özel çim ve bitki alımları ve ekimi vardı. Kısacası alanda canhıraş, yangından mal kaçırma gibi hummalı bir çalışma var" ifadelerini kullandı.

Gökerküçük şöyle konuştu: "Bizler kentimizin yeşil alanlarını, doğal yaşamı savunanlar olarak, tüm kentte yeşil alanların artması için mücadelemize devam edeceğiz. Söğütlük Ormanı'nın da doğal haliyle bakımlı, güvenli ve kamusal hizmet verilen bir alan olması mücadelemizi yürüteceğiz. En yakın zamanda Söğütlük Ormanı önünde bir etkinlik yapmayı düşünüyoruz. Karardan Edirneliler olarak çok memnunuz ve mücadele azmimizi kamçıladı. Bu nedenle daha anlamlı ve gösterişli çalışmalara kentliler olarak çoğalarak devam edeceğimiz kesindir."