Kente hançer gibi saplanacak Kanal İstanbul projesine karşı açılan davada bilirkişi incelemesi için mahkeme heyeti ve taraflar toplandı. Davacılar, mahkeme heyetinin hukuksuz uygulamaları üzerine keşfe katılmayacaklarını açıkladı, reddi hakim talebinde bulundu.

Davacılar, Kanal İstanbul bilirkişi keşfine katılmama kararı aldı!

GÖKAY BAŞCAN

Kanal İstanbul Projesi hakkındaki Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından düzenlenen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu Raporu’nun iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle açılan dava kapsamında bugün yapılacak olan bilirkişi keşfine davacılar katılmama kararı aldı, reddi hakim talebinde bulundu.

İstanbul 10.İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul ve Yenişehir Projesi'nin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporuna karşı açılan davada verdiği kararda, bugün bölgede bilirkişi keşfinin yapılmasına hükmetmişti.

Yapılacak keşif öncesinde mahkeme heyeti ve taraflar, İstanbul Bölge İdare Mahkemeleri’nde toplandı. Davacılar, keşif öncesinde itirazlarının tutanak altına alınmasını istedi. Mahkeme heyeti ise beyanların, keşiften sonra kayıt altına alınacağını belirtti. Uyuşmazlık üzerine mahkeme heyeti toplantıya ara verdi.

Aranın ardından mahkeme heyeti tavır değiştirmedi, davacılar bunun üzerine hukuksuzluğa ortak olmayacaklarını belirterek keşfe katılmayacaklarını açıkladı. Davacılar ayrıca reddi hakim talebinde bulundu.

"KEŞİF DEĞİL, TURİSTİK GEZİ"

Keşfe katılmayan ve reddi hâkim talebinde bulunan davacılar İstanbul Bölge İdari Mahkemeleri önünde açıklama yaptı. Türk Mühendis ve Mimarlar Odası (TMMOB) Avukatı Mehmet Horuş, mahkemenin suç işlediğini belirterek "Bu suça ortak olmayacağız" dedi.

Davacı kimsenin keşfe katılmadığını belirten Horuş şu ifadeleri kullandı: "İstanbul halkı binlerce dilekçe verdi günlerce, itirazlarını sundu. İstanbul halkının iradesi yok sayılarak karar verildi. Şu an aynı şey mahkemede yapılıyor. Davacıların hiçbiri yok. İstanbul Büyükşehir Belediyesi vekilleri, TMMOB ve bağlı odalar, İstanbullu yurttaşlar, davacılar keşifte yok. Mahkeme şu an, Çevre Bakanlığı'nın bürokratları ve teknik ekibiyle turistik bir gezi düzenliyor. Bu bir keşif değildir. Halkın iradesine rağmen alınmış bir işleme karşı açtığımız davada mahkeme de davacıların iradesini yok sayıyor. Yargının bu suça alet edilerek, bu ÇED'in hukukilik vasfı kazanmasına itiraz ettik. Bu suça ortak olmayacağımızı söyledik. Buradan bir kez daha söylüyoruz; Kanal İstanbul projesinin durdurulmasını talep ediyoruz. Geçen her gün tüm davacıların ve İstanbul halkının; çevre hakkının, adil yargılanma hakkının, hak arama özgürlüğünün ihlali anlamına geliyor."

POLİSTEN DÖVİZLERE KEYFİ ENGEL

Davacıların basına yaptığı açıklama sırasında kitlenin yanına gelen Güvenlik Büro Amirliği’ne bağlı bir polis şefi, dövizlerin indirilmesini istedi. Polis, açıklamanın yapılabileceğini ancak dövizlerin tutulamayacağını, bununla ilgili kaymakamlığın kararları olduğunu öne sürdü.