Bahadır’ın katillerinin yargılandığı dava yeniden görülecek. Davanın avukatlarından İbrahim Burak Eskici: Üst mahkemenin kararının aynısı verilirse bizim için adalet yerini bulmuş olacaktır

Davanın avukatlarından Eskici: Üst mahkemenin bozma kararı hukuka uygundur

UĞUR ŞAHİN ugursahin@birgun.net @uugurs

İstanbul Kadıköy’de kadınlara yönelik tacizi engellemek isterken çeteler tarafından bıçaklanarak öldürülen, Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP), Birleşik Haziran Hareketi ve Eğitim Sen üyesi Öğretmen Bahadır Grammeşin’in katillerine verilen cezayı az bulan üst mahkeme, kararı bozdu. Davanın 20 Eylül’de yeniden görüleceği açıklandı. Grammeşin’in davasında mahkeme, Sanık Erkan Çınar'ı Bahadır Grammeşin'i öldürdüğü gerekçesiyle "Kasten öldürme suçundan" önce müebbet cezasına çarptırdı, ardından mahkemedeki ‘iyi hal durumunu gerekçe göstererek’ cezasını 25 yıla indirdi. Çınar, işlediği kasten cinayete teşebbüs ve tehdit suçlarından ise 13 yıl ceza alarak toplam 38 yıl hapse mahkûm edilmişti. Diğer sanıklar Yahya Burak Ataç 12 yıl 2 ay, Murat Topraktepe 12 yıl 2 ay, Mert Nikelay 10 yıl, Cemal Diri 10 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Diğer 4 sanığın da müebbet alması gerek
Davanın avukatlarından İbrahim Burak Eskici, dava sürecine ilişkin BirGün’e konuştu. Grammeşin’in davasının 20 Eylül’de İstanbul Anadolu Adliyesi’nde yeniden görüleceğini ifade eden Eskici, “Üst mahkemenin kararı, lehimize bir bozmaydı. Biz üst mahkemenin kararını hukuka uygun olarak görüyoruz. 20 Eylül’de görülecek davada, bu kararın aynısı verilirse, bizim için adalet yerini bulmuş olacak” dedi. Avukat Eskici, şöyle devam etti: “Yargılamanın en başından beri Erkan Çınar, Yahya Burak, Mert Nikelay, Murat Topraktepe ve Cemal Diri’nin maktul Bahadır Grammeşin’i iştirak halinde öldürdüklerini ifade ettik. Ancak 11. Ağır Ceza Mahkemesi, bunun iştirak halinde olmadığını, Erkan Çınar haricindeki diğer 4 sanığın, öldürme eylemine yardım ettiğinden bahisle bir karar vermişti. Bu karar neticesinde Çınar müebbet hapis cezası almıştı, diğer 4 sanığa da 10’ar yıl verilmişti. Şimdi bu karar onandı, 10 yıl hapisleri kesinleşti. Ancak üst mahkeme, bizim talebimiz üzerine şöyle dedi: ‘Bunlar yardım etmeden değil, beraber hareket etmiştir, öyleyse diğer 4 sanığın da müebbet hapis cezası alması gerekir’.”

Alt sınırdan ceza veremezsiniz
Sanıklara hakaret suçundan alt sınırdan verilen 2 yıl hapis cezasını üst mahkemenin bozduğunu aktaran Avukat Eskici, “Üst mahkeme itirazımızı kabul etti ve ‘Alt sınırdan veremezsiniz, üst sınırdan vermeniz gerekir’ dedi. Mahkeme, ‘5 yıla yakın ceza verilmeli’ dedi ve bu bizim lehimize karar” diye konuştu.

Erkan Çınar isimli çete üyesinin bıçakla yaraladığı Çağrı Konca’ya yumruk atarak, Konca’yı yere düşüren Hasan Özcan isimli tutuksuz sanığın da ‘öldürmeye teşebbüs’ suçundan yargılanacağını belirten Avukat Eskici, sözlerini şöyle sürdürdü: “Üst mahkeme, Hasan Özcan’ın attığı yumruğu öldürmeye teşebbüs olarak değerlendirdi. Zira Çağrı Konca, Çınar’dan adlığı bıçakla göğüs bölgesinden yaralanmıştı. Bu bıçaklama öncesinde de Hasan Özcan yumruk atarak, Konca’yı yere düşürmüştü. Üst mahkeme, ‘Özcan’a da ceza vermen gerekir’ şeklinde karar vermiş oldu.”