İngiliz doğa bilimci ve yayıncı David Attenborough, salı günü katıldığı çevrimiçi toplantıda BM Güvenlik Konseyine seslendi. İklim krizinin modern insanların karşılaştığı en büyük güvenlik tehdidi olduğu konusunda uyarılarda bulunan Attenborough, "Doğaya paranın çok ötesine geçen bir değer verin" dedi.

David Attenborough: Doğaya paradan çok değer verin

Dünyanın en etkili yaban hayatı yayıncısı olan 94 yaşındaki David Attenborough, 15 ülke temsilcisinin katıldığı Uluslararası Barış ve Güvenliğe Yönelik İklimle İlgili Riskler Konseyinin İngiltere Başbakanı Boris Johnson başkanlığındaki çevrimiçi toplantısında konuştu.

Attenborough, "Mevcut yolumuza bu şekilde devam edersek, bize güvenliğimizi sağlayan, gıda üretimi, tatlı suya erişim, yaşanabilir ortam sıcaklığı ve okyanus besin zincirleri gibi her şeyin çöküşüyle karşı karşıya kalacağız" dedi.

“MEDENİYETİN ÇOĞU HIZLA ÇÖKECEK”

İnsanlığın bu gidişle temel ihtiyaçlarını bile karşılayamamakla karşı karşıya kalacağını ifade eden Attenborough, "Eğer doğal dünya artık ihtiyaçlarımızın en temelini bile karşılayamazsa, o zaman medeniyetin geri kalanının çoğu hızla çökecek" diye ekledi.

Küresel işbirliğinin yanı sıra zengin ulusların ahlaki sorumluluğu olduğuna da değinen doğa bilimci, “Zengin ulusların dünyanın geri kalanına karşı sahip olduğu ahlaki sorumluluğu kabul edin ve doğaya paranın çok ötesine geçen bir değer verin ve küresel işbirliği yoluyla, iklim krizine karşı mücadele etmekten çok daha fazlasını başarabiliriz” dedi.

"NİHAYETİNDE KAYNAKLARIN EŞİT OLARAK DAĞITILDIĞI BİR DÜNYA YARATACAĞIZ"

Konuşmasının devamında Attenborough, “Nihayetinde, kaynakların eşit olarak paylaşıldığı ve doğal dünyanın geri kalanıyla denge içinde geliştiğimiz istikrarlı, sağlıklı bir dünya yaratacağız” diyerek umut mesajı verdi.

Dünya, felaketle sonuçlanan ısınmayı önlemek için yeterince hızlı gezegen ısınması emisyonlarını azaltmakta zorlanırken, Birleşmiş Milletler Kasım ayında İskoçya'nın başkenti Glasgow'da bir iklim zirvesi düzenleyecek.

ABD iklim elçisi John Kerry konseye, "Bu, tam anlamıyla yolumuza devam etmek ve bunu düzeltmek için son en iyi umudumuzdur" dedi.

Kasım zirvesi, ülkelerin daha derin emisyon kesintilerini taahhüt etmeleri için bir son tarih olarak görünüyor. Bu, yaklaşık 200 ülkenin artan sıcaklıkları durdurma taahhüdünde bulunduğu Paris Anlaşması'nın imzalandığı 2015’ten bu yana en önemli buluşma olacak.