Uluslararası finans kapitalin temsilcilerini, küresel tekellerin sözcülerini ve devlet başkanlarını buluşturan Davos Zirvesi başlıyor. Yayımlanan raporda kutuplaşmaların artacağı belirtilirken iklim krizi de ilk kez masada yer alacak

Davos’ta kapitalizmi kurtarma zirvesi

Dış Haberler Servisi

Bu yıl 50’incisi düzenlenecek olan Dünya Ekonomik Forumu (WEF) bugün Davos’ta başlıyor. Neoliberal kapitalist düzenin temsilcilerinin bir araya geldiği zirveye uluslararası sermayenin temsilcileri, finans oligarşisi, ekonomi uzmanları ve 50’den fazla ülke lideri katılıyor. Resmi rakamlara göre zirvede 117 ülkeden 3 bin iş insanı, ekonomist, siyasetçi, akademisyen ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi yer alacak. Her yıl ocak ayının son haftasında dünyanın önde gelen siyaset, ekonomi ve sivil toplum aktörlerini ağırlayan Davos Zirvesi, bu yıl ABD-İran gerginliği, Çin-ABD ticaret savaşları ve dünyanın karşı karşıya olduğu iklim değişikliğinin riskleri gibi oldukça önemli bir gündemle başlıyor.

Sermayenin enternasyonal buluşması olan Davos Ekonomi Forumu’nun bu yılki ana teması "Uyumlu ve sürdürülebilir bir dünyanın tarafları." 21-24 Ocak arasında gerçekleşecek zirvede 400'den fazla açık ve kapalı oturum yapılacak.

RİSKLER RAPORLAŞTIRILDI

Dünya Ekonomik Forumu (WEF) tarafından önceki gün yayımlanan Küresel Riskler 2020 Raporu'nda ekonomik ve siyasi risklerin azaltılması, iklim değişikliğinin getirdiği uzun vadeli zorluklara karşı hazırlık yapılması çağrısında bulunuldu. 2020 yılının kutuplaşmaların artacağı ve büyümenin yavaşlayacağı bir yıl olacağı öngörülen raporda, makro ekonomide kırılganlığın ve zenginler ile yoksullar arasındaki gelir uçurumunun dünya ekonomisi üzerindeki baskıyı artırabileceği ifade edildi.

Uzun vadeli riskler açısından, önümüzdeki 10 yıl için belirlenen ilk beş küresel riskin tamamının ilk kez çevre konusuyla ilgili olduğunun vurgulandığı rapora göre, olağandışı hava olayları, iklim krizindeki başarısızlıklar, doğal afetler, biyolojik çeşitlilik kaybı, ekosistemin çöküşü ve insanların çevreye verdiği zararlar ciddi etki yaratabilecek küresel riskler olarak sıralandı. Dünya Ekonomik Forumu Başkanı Borge Brende, "Dünya liderlerinin sadece kısa vadeli faydalar için değil, karşı karşıya kalınan köklü risklerle de mücadele etmek için işbirliği sistemlerini onarmak ve yeniden canlandırmak için toplumun tüm kesimleriyle birlikte çalışması gerekiyor" ifadesini kullandı.

TRUMP’TAN GANİ’YE HERKES ZİRVEDE

Zirveye ABD Başkanı Donald Trump, Almanya Başbakanı Angela Merkel, İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, İsviçre Cumhurbaşkanı Simonetta Sommaruga, Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani, Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz, Kolombiya Devlet Başkanı Ivan Duque, Finlandiya Başbakanı Sanna Marin, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Norveç Başbakanı Erna Solberg, Pakistan Başbakanı İmran Han, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde da katılacak. Zirvede Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal'ın temsil etmesi bekleniyor.

cukurda-defineci-avi-540867-1.