‘Davul zurna kültürünü yaşatmaya çalışıyoruz’

Nevzat Çağlar TÜFEKÇİ

Muğla’nın Milas Dibekdere Mahallesi’nde yaşatılmaya çalışılan davul zurna kültürü yok olma tehdidi ile karşı karşıya. Mesleki anlamda bir güvenceleri olmaması nedeniyle yeni neslin okumayı ve farklı meslekleri tercih ettiğini söyleyen MUZKAT-DER (Muğla Zeybek Kültürünü Araştırma-Tanıtma ve Yaşatma Derneği) Başkanı Dursun Girgin, “Biz öldükten sonra bizlere değer vereceklerse hiç vermesinler, önemli olan bugün anlattıklarımızı anlayıp uygulayabilmeleri. Çocuklarımız bu kültürden uzaklaşıyor. Eğitimlerinin yanında mutlaka bu mesleği notalarıyla öğrenecekleri bir ortam oluşturulmalı ve bu kültüre sahip çıkılmalı” dedi.

Mahalleli tarafından tarafından sürdürülmeye çalışılan davul zurna kültürünün, yok olma tehdidi ile karşı karşıya olması, geçimini bu işten sağlayanları endişelendirdi. Dibekdere’de daha yeni yürümeye başlayan her çocuğun, baba mesleği olan davul ya da zurnayı eline aldığı, düğünlerde, pehlivan güreşlerinde bu müzikal aletlerle geçimini sağladığı meslek, ekmeğinin peşine düşen genç nesil için umut olmaktan çıkınca, bu kültürün sürdürülebilirliğinin tehlikeye girdiği mahalleli tarafından ifade edildi.

Özellikle boş zamanlarında mahallede davul ve zurna kamışı ürettiklerini söyleyen Girgin şöyle konuştu:

“Bugün davul üretiyoruz boy boy. Bu üretimde kasnakçıdan ipçiye, dericiden tokmakçıya, kayışçıdan aksesuarcıya 6 ayrı üreticinin daha ekmek yediği; zurnada ise kamış toplayan çiftçilerin bile desteklendiği bir meslek. Çocuklarımız okuyarak farklı mesleklere geçiş yapmaya ve farklı işlerde evinin rızkını aramaya başladı. Muğla’mızda Zurna Festivali yapılıyor. Bugün bizler bunu hayatta tutuyor olabiliriz. Ancak bizler öldükten sonra genç nesil bunu yaşatacak mı? Bizlere sahip çıkılmadı, bari onlara sahip çıkılsın ve bu kültür yaşatılsın.”

cukurda-defineci-avi-540867-1.