Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, "Anayasa Mahkemesi gibi demokratik hukuk devletinin asli bir kurumunu, beğenmediği bir karar sebebiyle ‘Kapanması gereken bir kurum’ olarak ilan etmek, demokrasiye vurulabilecek en büyük darbedir” dedi.

Davutoğlu’ndan Anayasa Mahkemesi çıkışı: Bahçeli'ye seslendi

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, “HDP’nin kapatılması kadar Anayasa Mahkemesi’nin de kapanması artık ertelenemez bir hedef olmalıdır” sözlerini, “Anayasa Mahkemesi gibi demokratik hukuk devletinin asli bir kurumunu, beğenmediği bir karar sebebiyle ‘Kapanması gereken bir kurum’ olarak ilan etmek, demokrasiye vurulabilecek en büyük darbedir” diyerek eleştirdi.

ANKA’da yer alan habere göre, Davutoğlu, sosyal medya hesabından paylaştığı bir video mesajla Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, bütün siyasi parti liderlerine ve sivil toplum kuruluşlarına çağrı yaptı.

Bahçeli’nin “Anayasa Mahkemesi kapatılmalı” sözlerini partisinin Kütahya 1’inci Olağan Kongresi’nden yanıt veren Davutoğlu, “Bugün biz Kütahya’da 1. Olağan Kongre’mizi yaparken haberlere koalisyon hükümetinin küçük ortağının lideri Bahçeli’nin ‘Anayasa Mahkemesi’nin kapatılması artık ertelenemez bir hedeftir’ şeklinde açıklaması düştü. Demokrasi kurumlar üzerine inşa edilir. Kurumların yıpratılması, üzerine inşa edilen binanın da yıpratılması anlamına gelir” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçilirken TBMM’de itibar ve işlev krizi yaşandığını ifade eden Davutoğlu, “Son olarak Merkez Bankası da ekonominin ana kurumu olarak ciddi bir yıpranma sürecine girdi. Şimdi demokratik hukuk devletinin en temel kurumu olan Anayasa Mahkemesi’ne dönük olarak kullanılan bu ifadeler haklı olarak milletimizi hem kaygılandırmış hem hepimize şu soruyu sorma ihtiyacı hissettirmiştir: Nereye gidiyoruz?” diye sordu.

‘DEMOKRASİYE VURULABİLECEK EN BÜYÜK DARBE’

Bahçeli’nin “HDP’nin kapatılması kadar Anayasa Mahkemesi’nin de kapanması artık ertelenemez bir hedef olmalıdır” sözlerini değerlendiren Davutoğlu, “Anayasa Mahkemesi gibi demokratik hukuk devletinin asli bir kurumunu, beğenmediği bir karar sebebiyle 'Kapanması gereken bir kurum' olarak ilan etmek, demokrasiye vurulabilecek en büyük darbedir. Aynı Anayasa Mahkemesi’nin daha önce milletvekilliği üyeliğinin düşmesi konusunda aldığı karara ses çıkarmayıp parti kapatmayla ilgili aldığı karar konusunda böyle bir tavır sergilenmesi, bundan sonra Anayasa Mahkemesi’nin aldığı kararların seçici bir şekilde Anayasa Mahkemesi’ne karşı kullanılacağı sonucunu beraberinde getirmektedir” diye konuştu.

‘OTORİTER BİR REJİME KARŞI MÜCADELE ETMEK HEPİMİZ İÇİN ASLİ BİR GÖREVİDİR’

Davutoğlu, Erdoğan’a, siyasi partilerin liderlerine ve sivil toplum kuruluşlarına şöyle çağrı yaptı:

“Buradan Türk demokrasisi için kaygı duyan bütün siyasi parti liderlerine, sivil toplum kuruluşlarına ama en başta da koalisyonun büyük ortağı olan AK Parti Genel Başkanı Sayın Erdoğan’a sesleniyorum: Bu konudaki tutumunuz nedir? Açık ve net olarak ifade edin. Anayasa Mahkemesi eğer böyle bir baskı altında karar alacak olursa Türkiye’de hukukun yıpranması sonucunu beraberinde görürüz. Bütün siyasi parti liderlerine çağrım bir an önce bu konuda ortak ve net bir tavır sergilemeleri, bütün sivil toplum kuruluşlarına çağrım ise Türk demokrasisini koruyabilmek için Anayasa Mahkemesi başta olmak üzere demokratik hukuk devleti kurumlarına sahip çıkmaktır. Aksi takdirde hiçbirimizin tasvip etmeyeceği bir süreç bizi demokrasinin tümüyle göz ardı edildiği otoriter bir rejime götürür ki, buna karşı mücadele etmek hepimiz için asli bir görevdir. “