Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, "Gara operasyonunda iki ayrı operasyon türünün karıştırıldığı, bu hatanın sonucunu da şehit düşen vatandaşlarımızın ödediği anlaşılıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Davutoğlu'ndan Erdoğan'a 'Gara' tepkisi: Sorumlusu sizsiniz

Gazeteci-yazar Murat Yetkin'e konuşan Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, 13 güvenlik görevlisinin öldürüldüğü Gara operasyonuna ilişkin, AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a, "Kurtarma operasyonları önceden söylenmez. Bu durumdaysa Cumhurbaşkanı müjdeyi önceden verdi." ifadelerini kullandı.

Ahmet Davutoğlu, eleştirilerini şöyle dile getirdi:

"Kurtarma operasyonları önceden söylenmez. Tutuklama operasyonları da aynı şekilde, önceden söylenmez. Ani darbe operasyonlarında kamuoyu desteği için iletişimi önceden de başlatabilirsiniz. Ama kurtarma ya da tutuklama operasyonlarında kamuoyu iletişiminin operasyonun bitiminde yapılması lazım. Örneğin Abdullah Öcalan’ın yakalanmasında Bülent Ecevit her şey bittikten sonra açıklama yaptı. Bu durumdaysa Cumhurbaşkanı müjdeyi önceden verdi. Örgütler bu açıklamaları kendilerine göre değerlendirir, tedbir alırlar. Önceden söylenmez.

Gara operasyonunda iki ayrı operasyon türünün karıştırıldığı, bu hatanın sonucunu da şehit düşen vatandaşlarımızın ödediği anlaşılıyor."

Davutoğlu, açıklamasının devamında "Kurtarma operasyonu, kapsamlı harekât içine konmaz. Buna özen gösterilmediği anlaşılıyor. Hava harekâtı yaptığınızda bunun sizin vatandaşlarınızı da vurabileceğini, ya da teröristlerin o sırada alıkoyduklarını öldüreceğini hesaba katmak zorundasınız. Nitekim öyle olduğu açıklandı. Planlama, uygulama ve iletişimde hata yapıldı. Bir kere önce siviller dendi, sonra alıkonulan güvenlik güçlerimiz olduğu ortaya çıktı. Krizi kontrol edemedi hükümet. Herkesin ortak meselesi olan terörle mücadeleyi sadece hükümeti ilgilendiren bir konuymuş gibi gösterip, soru soran muhalefeti de PKK yanlısı terörist ilan etmeye kalkıyorlar. Bunlar doğru işler değil. Bütün soru işaretlerinin kaynağı da muhatabı da hükümettir," ifadelerini kullandı.

Davutoğlu, sabah saatlerinde yaptığı gündem değerlendirmesinde de operasyonla ilgili Erdoğan'a yüklenerek "Operasyonun başarısız olduğunu itiraf etmek zorunda kalan Sayın Erdoğan’a sesleniyorum. Evet haklısınız sayın Erdoğan; son derece başarısız bir operasyon gerçekleştirildi ve 16 canımızı yitirdik. Şehitlerimize saygımızdan bugüne dek operasyonla ilgili soru sormamaya özen gösterdik. Ama madem iktidar hatalarını örtmek için hedef saptırarak, hatta isimlerimizi vererek bizi suçluyor; o zaman sormak bize, vatandaşlarımıza hesap vermek ise iktidara düşer," dedi.

Davutoğlu şöyle devam etti; "Bu, başarısız bir operasyondur. Bu, sorumsuz bir operasyondur. Bu başarısız ve sorumsuz operasyonun sorumlusu da sizsiniz. Hiçbir şekilde sizin sorumluluğunuzu hatırlatmayalım öyle mi? Bunun yerine Erdoğan, vicdanı zerre sızlamadan yüreği kanayan bir anayı, parti kongresinde siyasi bir faaliyet olarak arasın öyle mi? Bunun yerine trol medyanız sorumluları unutup, kalleş terör örgütü PKK’yı unutup, haber duyulduktan dakikalar sonra bütün muhalefeti terörist ilan etsin öyle mi? Bunun yerine sağa sola haftalık tehditler, günlük hakaretler yapmadan ağzını açamayan ortağınız, onu kapatın bunu kapatın sloganları atsın öylemi? Yahu Allah rızası için, böyle ülke yönetilmez, böyle bir hukuk devleti olmaz, böyle bir demokrasi olmaz."