CHP'li Muharrem Erkek, Gelecek Partisi Lideri Ahmet Davutoğlu'nun "Cumhurbaşkanı içeriden veya dışarıdan olsun genel başkanlar doğrudan karar süreçleri içerisinde imza yetkisine sahip olacaklar" sözlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Erkek, "Türkiye'nin 13. Cumhurbaşkanı olacak ve Türkiye'yi yönetecek ama böyle yönetemeyecek. Bütün önemli kararlar istişare ile alınacak, üstünlerin hukuku değil, hukukun üstünlüğü gelecek" dedi.

Davutoğlu'nun 'imza yetkisi' sözlerine CHP'den ilk değerlendirme

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, partisinin genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Devletin temelinin adalet olduğunu belirten Erkek, "Adalet olmadan hiçbir şeyi sağlayamazsınız. Adaletin olmadığı yerde aş, iş, ekmek de olmuyor. Bugün 5 kişilik bir aile; sabah, öğle, akşam yalnızca ekmek, peynir, zeytin yese asgari ücret... Yoksulluğu, işsizliği büyüttüler çünkü gelir dağılımında da adalet yok" diye konuştu.

"EN BÜYÜK SORUNLARIMIZDAN BİRİ SÜLEYMAN SOYLU"

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik terör soruşturmasına değinen Erkek, "Demokrasi, seçmen iradesi, hukuk tanımadan belediyelerimize saldırıyorlar. Bir haysiyet davasını kararlılıkla hep birlikte yürütüyoruz" dedi.

Erkek, sözlerine şöyle devam etti:

"En büyük sorunlarımızdan biri tabii ki İçişleri Bakanı Süleyman Soylu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde 557 terörist varmış, sonra 1668 teröriste çıkardı. Enflasyon oranında arttırıyor. 8 tane terör örgütünün adını saydı. Terör örgütlerinin propagandasını yapıyor. 31 Mart-23 Haziran döneminde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, ne demişti? '700 sandık başkanının birinci derece, ikinci derece yakınları terörle, FETÖ'yle iltisaklı' demişti. 700 tane sandık başkanını lekeledi. İstanbul'daki ilçe seçim kurulu başkanlığı görevini yürüten hakimleri suçladılar. Sandık başkanları hakkında davalar açtılar. O davaların hepsi beraatla sonuçlandı."

Seçmenin iradesine ve yerel demokrasiye saygı duyulmadığı belirten Erkek, "İstanbul'da her gün yeni bir soruşturma açılıyor. Terör soruşturması tutmadı, şimdi Fatih Sultan Mehmet tablosuyla ilgili soruşturma başlattılar. O da yetmedi, adalardaki faytonlar, atlarla ilgili soruşturmalar açıldı. Her gün bir müfettiş ordusu görev yapıyor İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde. Neden? Çok korkuyorlar. İstanbul'u kazandık, Türkiye'yi de ilk seçimde kazanacağız" dedi.

DOKUNULMAZLIK DOSYALARI TEPKİSİ

Erkek, CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır ve İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan ile ilgili hazırlanan dokunulmazlık dosyalarının TBMM Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu'nun gündemine alınmasına değinerek "Mecliste bekleyen 1700 fezlekenin içinden 2 fezlekeyi çektiler. Hangi fezlekeleri getirirseniz getirin, hangi soruşturmaları açarsanız açın, hiçbirimize bir milim dahi geri adım attıramayacaksınız. Bu mücadele demokrasi mücadelesi, bu dava haysiyet davası, bu mücadele adalet mücadelesi. Hiç kimsenin endişesi olmasın, ilk seçimde iktidar olacağız. Altılı masanın ortak Cumhurbaşkanı adayı Türkiye'nin 13. Cumhurbaşkanı olacak ve büyük bir değişim başlayacak" şeklinde konuştu.

DAVUTOĞLU'NUN SÖZLERİ

Erkek, açıklamalarının ardından bir gazetecinin "Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, iktidar halinde Altılı Masa liderlerinin imza yetkisinin olacağını söyledi. İYİ Parti'den buna sıcak bakılmadığı yönünde mesajlar geldi. Bu Altılı Masa'da konuşuldu mu? İmza yetkisine CHP nasıl bakıyor?" sorusuna şu yanıtı verdi:

"30 Ocak'ta, 6 genel başkan, 6 lider, Türkiye'yle yol haritasını ve hükümet programını paylaşacak. Bir karar vermek zorundayız, tek kişinin iradesi mi, ortak akıl mı? Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi mi, güçlendirilmiş parlamenter sistemi mi? Keyfilik mi, hukuk mu, adalet mi? Demokrasi, bir uzlaşmadır. Seçilecek olan Cumhurbaşkanı Altılı Masa'nın ortak adayı, Türkiye'nin 13. Cumhurbaşkanı olacak ve Türkiye'yi yönetecek ama böyle yönetemeyecek. Bütün önemli kararlar istişare ile alınacak, üstünlerin hukuku değil, hukukun üstünlüğü gelecek. Meclisin, yargının, basının, sivil toplumun üzerindeki ağır vesayet kalkacak. Biz ne istiyoruz? Güçlü kadrolar, güçlü kurumlar ve güçlü kurallar. Bir kişinin istediği her şey olsun mu yoksa kolektif çalışma mı? Türkiye önümüzdeki ilk seçimde çok önemli bir karar verecek. Önümüzdeki ilk seçim aynı zamanda referandum niteliğinde bir seçim olacak. Bu sistem devam mı etsin, bu sistem değişsin mi? Biz değiştireceğiz."