Davutpaşa patlaması: Aileler 12 yıldır adalet arıyor!

Kardelen Tatar

Adalet Arayan İşçi Aileleri, 31 Ocak 2008’de İstanbul Davutpaşa’daki kaçak maytap atölyesinde meydana gelen patlamada hayatını kaybeden 20’si işçi 21 kişiyi karanfillerle andı. Dumlupınar Caddesi’nden patlamanın yaşandığı atölyenin önüne yürüyen aileler, “12 yıldır adalet arıyoruz. Davutpaşa’yı unutmadık, unutturmayacağız” dedi.

Patlamada yaşamını yitiren Gülhan Çabuk’un eşi İdris Çabuk, aileler adına yaptığı açıklamada, acılarının hâlâ taze olduğunu belirtti. Çabuk, “12 yıldır her gün yüreklerimiz dağlanıyor, acılarımız taptaze, işte bu acılarımız ve adalet ülkümüz bizleri birleştirdi. Yılmadık, bıkmadık, usanmadık. Adalet yerini bulsun diye mücadele ettik. Denetimsizlik ve ihmal nedeniyle hayatını kaybeden bütün işçi kardeşlerimizin acısını kalbimizde hissettik. Bütün kaygımız ve mücadelemiz, ekmek mücadelesinin işçinin hayatına mal olmaması içindir. Çalışırken ölmemek içindir” ifadelerini kullandı.

SANIKLAR BİR GÜN BİLE HAPİS YATMADI

Patlama sonrası yaşanan mahkeme sürecinde adaletin yerini bulmadığına da dikkat çeken Çabuk, “Zeytinburnu Belediyesi yetkilileri iş cinayetinde sorumlu bulunmasına rağmen verilen cezaların ‘cezasızlık’ anlamına geldiğini gördük. Cezaların iki yılın altında olması ve bununla beraber ‘hükmün açıklanmasının geri bırakılması’ kararı nedeniyle sanıklar bir gün bile hapis yatmadı. Davutpaşa patlamasında yakınlarını kaybedenler olarak, vicdan ve adalet duygumuzu zedeleyen bu kararı kabul etmedik, avukatlarımız aracılığıyla üst mahkemelere itirazlarımızı yaptık” ifadelerini kullandı.

Aileler, patlamanın yaşandığı yerin hurdalığa çevrilmesine de tepki gösterdi. İdris Çabuk, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Zeytinburnu Belediyesi’nden patlamanın yapıldığı yerin anıt park yapılmasını istediklerini dile getirdi. Patlamada yaşamını yitiren Orhan Saday’ın babası Adnan Saday da hükümet yetkililerine seslenerek, “Sokaklara girin, sokaklardaki insanların acısına saygı duyun. Televizyonda boy göstermek değil her şey. Hepimiz burada yaralıyız. Biz buraya park yapmak istiyoruz” diye konuştu.

Patlamanın yaşandığı yere karanfil bırakan aileler, ardından İstanbul Beyoğlu’nda 91’inci kez Adalet ve Vicdan Nöbeti tuttu.