AKP'nin koronavirüsü gerekçe göstererek içki satışını yasaklamasını yurttaşlar tanımadı. Yurttaşlar, sosyal medyada satın aldığı içkilerin fotoğraflarını paylaştı. Türkiye Tekel Bayiler Platformu Başkanı Özgür Aybaş, "Alkol satışı yasağı kalkmıştır, herkese hayırlı olsun" açıklamasını yaptı. BirGün’ün ulaştığı Özgür Aybaş, süpermarketlerde ve tekel bayilerinde içki satışının devam ettiğine vurgu yaptığını belirterek, toplumun ve tekel bayilerinin itirazının sonuç verdiğini kaydetti. İçişleri Bakanlığı ise ‘içki satışı yasağı’ ifadesine yer vermeden bir ‘uyarı' açıklamasında bulundu.

Dayanaksız içki satışı yasağında fiili durum: Uygulanmıyor

HABER MERKEZİ

Türkiye Tekel Bayiler Platformu Başkanı Özgür Aybaş, "Alkol satışı yasağı kalkmıştır, herkese hayırlı olsun" açıklamasını yaptı.

AKP'nin koronavirüsü gerekçe göstererek içki yasağı getirmesine ilişkin tepkiler sürüyor.

İktidarın içki satışını yasaklamasına rağmen yurttaşlar yasağı tanımadı. Sosyal medyada birçok yurttaş, satın aldığı içkilerin görsellerini paylaştı.

Türkiye Tekel Bayiler Platformu Başkanı Özgür Aybaş, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Alkol satışı yasağı kalkmıştır, herkese hayırlı olsun" dedi.

BirGün’ün ulaştığı Özgür Aybaş, toplumun ve tekel bayilerinin itirazının sonuç verdiğini belirtti.

İçki satışı yasağının hukuki olmadığını ve bir karara dayanmadığını hatırlatan Aybaş, süpermarketlerde ve tekel bayilerinde içki satışının devam ettiğini ve paylaşımı bu fiili duruma gönderme yapmak amacıyla yaptığını söyledi.

"TEKEL BAYİLERİNİ KAPATMAYA ZORLUYORLAR"

Aybaş bir diğer paylaşımında ise, tekel bayilerinin kapatılmaya zorlandığını ifade etti. Zincir marketlerde içki satışının serbest olduğunu belirten Aybaş, tekel bayilerine baskı olduğunu ifade etti.

Aybaş, açıklamasında şunları söyledi: "Şu anda tekel bayilerini kapatmaya zorluyorlar, hatta kapattırıyorlar. Zincir marketlerde alkol satışı serbest, küçük esnaf tekel bayilerine baskı var .TESK Başkanı Bendevi Palandöken dün açıklama yaptı 'satış yapacağız' diye. Binlerce esnafın başkanı o konuşmaya istinaden yasak yoktur."

AKP'nin koronavirüsü gerekçe göstererek içki yasağı getirmesi tepki çekerken, polisin tekel bayilere imzalattığı belge ortaya çıkmıştı.

Türkiye Tekel Bayiler Platformu Başkanı Özgür Aybaş da belge için tekel bayilere 'İmzalamayın' çağrısı yapmış ve "İçki satışının yasağı tekel bayilerine tebliğ edilmeye başladı hiçbir meslektaşım bu tebliği imzalamasın imzadan imtina etme hakkınız anayasal haktır" demişti.

İÇİŞLERİ'NDEN 'SANSÜRLÜ' AÇIKLAMA

Konuyla ilgili açıklama yapan İçişleri Bakanlığı, ‘içki satışı yasağı’ ifadesine yer vermeden ‘uyarıda’ bulundu. Bakanlığın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Kısıtlamalar ile ilgili açıklamamız, resmi olarak Bakanlığımızca; İl Hıfzısıhha Kurulu Kararları, Valilikler tarafından ilgili kurumlarla ve kamuoyu ile paylaşılmaktadır.

Bunun dışında yapılan açıklamalara itibar edilmemelidir. Milletimizin büyük fedakarlık gösterdiği Tam Kapanma Döneminde, yanlış bilgilendirmeye yönelik kasıtlı tutumlarla ilgili gerekli hukuki müracaatların başlatılacağı da kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

KÜTAHYA VALİLİĞİ: İSTİSNADA YER ALMIYOR

Kütahya Valiliği de içki satışıyla ilgili bir açıklama yaptı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından da paylaşılan ve 8 Aralık 2020'de Kütahya İl Hıfzısıhha Kurulu'nun aldığı karara işaret edilen açıklamada, "Bu tarihten itibaren kısıtlama günlerinde marketlerde alkol satışı kısıtlaması tüm 81 ilde olduğu gibi ilimizde de uygulanmaya devam etmektedir denildi.

Açıklamada, Valiliğin "tekeller istisna kapsamında değil" ifadelerini kullanması dikkat çekti. Sadece tekellere işaret edilmesi, "Süpermarketlerde içki satışı engellenmeyecek mi?" sorusunu akıllara getirdi.

Kütahya'nın açıklaması şöyle:

“Bazı- basın yayın organlarında, kentte faaliyet gösteren marketlerde alkol satışına izin verildiği yönünde haberler yer almaktadır. Bu nedenle aşağıdaki açıklamanın gereği duyulmuştur. Kamuoyunun malumu olduğu üzere 17 Mayıs'a kadar sürecek sokağa çıkma kısıtlaması 29 Nisan Perşembe günü saat 19.00 itibarıyla başlamıştır.

Bu kapsamda İl Hıfzıssıhha Kurulunun 08.12.2020 tarihinde almış olduğu karar uyarınca bu tarihten itibaren kısıtlama günlerinde marketlerde alkol satışı kısıtlaması tüm 81 ilde olduğu gibi ilimizde de uygulanmaya devam etmektedir.

Ayrıca yine haberde bahsedilen tekel büfelerinin faaliyetleri de İçişleri Bakanlığımız tarafından yayımlanan genelgede belirtilen istisna kapsamında olmadığından yine 81 ilde olduğu gibi il Hıfzıssıhha Kurulumuzun almış olduğu karar gereğince kısıtlama süresince sınırlandırılmıştır.

Belirtilen sınırlandırmalara aykırı hareket edenler hakkında Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'nun ilgili maddelerince adli ve idari işlemler uygulanacaktır.”

dayanaksiz-icki-satisi-yasaginda-fiili-durum-uygulanmiyor-870818-1.

İÇİŞLERİ BAKANI: ALKOL YASAĞI KAPANMA BOYUNCA DEVAM EDECEK

Gazeteci Candaş Tolga Işık, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile görüştüğünü söyleyerek, bakanın izin belgesi, (e-başvuru) ve alkol yasağına ilişkin açıklamalarını aktardı. Buna göre Soylu, e-başvuru üzerinden denetlemelerin sıkı olduğunu belirtirken; alkol yasağının ise kaldırılmadığını ifade etti.

Gazeteci Işık'ın paylaşımları şöyle:

"Az önce İçişleri Bakanı @suleymansoylu ile konuştum, “17 günlük tam kapanma boyunca bakanlığımız tüm birimlerimiyle 24 saat nöbet sistemine geçtik. Şu ana kadar e-devlete başvuru 250 bini aştı. İlk gün 6 milyon kişi ziyaret etti. Vatandaşımıza ilgiden dolayı teşekkür ediyoruz. Burada dikkat etmemiz gereken nokta şu: Herkes istisna istiyor ancak genelgede muafiyet verilen sektörler belli. Bu noktada pazara kadar görev kağıdı pazardan sonra hem görev kağıdı hem de e-başvuru üzerinden gelen talepler çok sıkı denetlenecek.

e-başvuru üzerinden gelen taleplerin belli istisnai sektörler dışında SGK kaydı olup olmadığına dikkat ediyoruz. SGK’sı olmayan bazı kapsam içindeki sektör çalışanları için de bir suistimal olmaması için görev kağıtları çok sıkı denetlenecek isterim

Çalıştırmadığı kişiyi çalıştırıyor gibi gösteren kurum da bunun sorumluluğunu taşır. Ayrıca Tüm illerin giriş-çıkış ve belli noktalarınnda (köprü, ana cadde gibi) düzenli denetimler yapılıyor bundan sonra da devam edecek. Bundan kaynaklı trafik yoğunlukları yaşanacak bu görüntüleri özellikle sosyal medyada paylaşıp kurallara uyulmuyor, herkes dışarda şeklinde bir algı oluşturanlara itibar etmeyin. Şu ana kadar yasaklara uyum gayet iyi gidiyor.

Amacımız evinde kurallara uyarak 17 günü geçiren vatandaşın hakkını yedirtmemek. Tam kapanma bittiğinde milletçe vaka sayılarındaki düşüşle sabr ettik ama buna değdi diyebilmektir” dedi.

İçişleri Bakanı Soylu'ya alkol satış yasağının kalktığı yönündeki iddiaları da sordum, "Doğru değil, tam kapanma boyunca devam edecek. Kısıtlamalar başladığında (14 nisan) 63 bin olan vaka sayısını bugün 31 binlere getirdik. Demek ki aldığımız kararlar doğru..."

BURSA VALİLİĞİ'NDEN İÇKİ YASAĞI KARARI

Kütahya Valiliği'nin yaptığı resmi açıklamanın ardından Bursa Valiliği de bir açıklama yaparak içki satışının yasak olduğunu duyurdu.

dayanaksiz-icki-satisi-yasaginda-fiili-durum-uygulanmiyor-870885-1.

ANTALYA VALİLİĞİ'NDEN YASAK KARARI

Antalya Valiliği, tam kapanma sürecinde il genelinde tekel büfelerinin kapalı tutulması ve market, bakkal, büfe gibi yerlerde de alkol ürünü satılmaması kararı verildiğini duyurdu.

Antalya Valiliği, İl Umumi ve Hıfzıssıhha Kurulu’nca alınan yeni bir kararla 17 Mayıs Pazartesi günü saat 05.00’e kadar sürecek olan tam kapanma sürecinde il genelinde tekel büfelerinin kapalı tutulması ve market, bakkal, büfe gibi yerlerde de alkol ürünü satılmaması kararı verildiğini duyurdu.

Sözkonusu kararlara uyulmaması halinde ise 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 282’nci maddesi gereğince 3 bin 150 TL idari para cezası ve 5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nun 32’nci maddesi gereğince idari para cezası uygulanacağı açıklandı. Ayıca 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun Bulaşıcı Hastalıklara İlişkin Tedbirlere Aykırı Davranma başlıklı 195. maddesinde yer alan '... yetkili makamlarca alınan tedbirlere uymayan kişi, iki aydan bir yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır' hükmü uyarınca, bu hükme uymayan kişilerin, haklarında gerekli adli işlemler için adli makamlara bildirilecek. İşyerleri ve firmalar hakkında ilgili mevzuat uyarınca gerekli yaptırımların uygulanacağı da bildirildi.