Depremden etkilenen tiyatrolara sahnelerini açan İBB Kültür Dairesi Başkanı Tolga Volkan Aslan, “Acılarımızı ancak dayanışarak bir nebze olsun dindirebiliriz” dedi.

Dayanışma için tiyatro
Fotoğraf: İBB

Işıl ÇALIŞKAN

İstanbul Büyükşehir belediyesi (İBB) Kültür Dairesi Başkanlığı, Maraş kaynaklı depremlerin bölgedeki tiyatro topluluklarıyla bir dayanışma projesi başlattı. İBB Kültür Daire Başkanlığı, Tiyatro Koopertifi’nin önerisiyle çıktığı bu yolda, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü’nü kapsayan 26-30 Mart tarihleri arasında depremden etkilenen illerdeki tiyatro ekiplerine kültür merkezlerinin sahnesini açıyor. Yıl boyunca sürecek projede, bölgedeki tiyatrolar İBB sahnelerinde performans sergileyebilecek. Üstelik oyunlar seyirciler tarafından ücretsiz olarak takip edilebilecek.

BirGün’e konuşan İBB Kültür Dairesi Başkanı Tolga Volkan Aslan, fikrin ortaya çıkış hikâyesine ilişkin “Depremin ardından yaşanan tüm dayanışma süreçlerinin bir parçası olarak faydalı olacağımız her alanda kültür daire emekçileri olarak var olmaya çalıştık. Kendi iş alanımızda da ihtiyaç olduğu anda yaklaşık 1 ay önce alan araştırması ile bölgede nasıl faydalı olacağımızı planladık. İki fonksiyonumuz vardı Hatay’da mobilize ekipler ile gezici tiyatro-kütüphane-atölye ile mahalle mahalle köy köy halkımızın yanında olmak ikinci olarak da kültür sanat emekçileri ile dayanışma içeresinde olmak. 1 aydır çalışanlarımız ve gönüllülerimiz ile haftalık değişimlerle özellikle çocuklar için etkinliklerimiz ile geziyoruz ve gezmeye devam edeceğiz” dedi. Aslan sözlerine şöyle devam etti: “Bunun yanısıra Hatay’da bir araya geldiğimiz müzik emekçileri ile 31 Mart da başlayacak ve yıl boyu devam edecek dayanışmanın müziğini başlattık. Tiyatro için ise Tiyatro Kooperatifi’nin önerisi ile Akdeniz Bölge Tiyatro Kooperatifi bileşenlerine sahnelerimizi açarak onlara da bütçe ayırdık. 27 Mart Dünya Tiyatro Günü vesilesi ile de süreci başlattık. Hem Hatay’da sahada hem İstanbul’da bize ulaşan sanat emekçileri ile dayanışmayı sürdüreceğiz.”

Aslan, dayanışmanın önemine ilişkin, “Hiçbirimiz hayatta tek başına bir anlam ifade etmeyiz. Dayanışmak insanın en erdemli yanıdır aynı zamanda en güçlü olduğu andır. Böyle zamanlarda yoldaş olmak hepimizi ayakta tutar. Acılarımızı ancak dayanışarak bir nebze olsun dindirebiliriz” ifadelerini kullandı. Aslan, bu yılki Dünya Tiyatro Günü’nün önemini sorduğumuzda ise, “Tiyatronun kendisinin içerdiği tüm zenginlik ve anlamın dışında bu yıl dayanışma ile yürüyor. Tüm tiyatro camiası eksiksiz dayanışmanın parçası oldu. Bu vesile ile tüm tiyatro emekçilerinin Dünya Tiyatro Günü’nü kutluyorum” cevabını verdi.