Japonya’dan Rusya’ya, Yunanistan’dan Meksika’ya onlarca ülkeden gelen ekipler bölgede dayanışmanın en güzel örneğini sergiliyor. Zamana karşı yarışan ekipler enkaz altından çok sayıda cana ulaştı.

Dayanışma kurtarır
Fotoğraflar: AA, DHA

Haber Merkezi

Büyük bir yıkıma neden olan deprem için dünya genelinde seferberlik başlatılırken Türkiye’ye gönderilen uzman ekipler dayanışmanın en güzel örneğini sergiliyor. Polonya’dan Azerbaycan’a, Yunanistan’dan Almanya’ya, İspanya’dan Meksika’ya onlarca ülkeden gelen eğitimli ekipler zorlu kış koşullarına rağmen, zamana karşı aralıksız çalışmalarını sürdürürken enkaz altındaki canlar kurtarmaya devam ediyorlar.

PAKİSTAN

Depremden etkilenen Adıyaman'da görev yapan Pakistanlı arama kurtarma ekipleri, 50 yaşındaki kadını enkazdan 57 saat sonra kurtardı. Arama kurtarma çalışmalarına destek için bölgeye giden Pakistanlı ekip, enkaz altındaki insanları kurtarmaya devam ediyor.

CEZAYİR

Arama kurtarma çalışmalarına destek için gelen Cezayirli 86 kişilik kurtarma ekibi, Adıyaman’da çalışmalara başladı. Ekip eğitimli köpeklerle birlikte farklı noktalarda enkaz altındaki insanlara ulaşmaya çalışıyor.

ÖZBEKİSTAN

Özbekistan Olağanüstü Haller Bakanlığına bağlı arama kurtarma ekipleri, enkaz altında kalan 9 kişiyi kurtardı. Ekipler, Hatay’ın Ovakent ve Cumapazarı ilçelerindeki enkazlarda arama kurtarma çalışmalarını sürdürdü.

POLONYA

Adıyaman’ın Besni ilçesinde görevlendirilen HUSAR birimine bağlı özel eğitimli itfaiyecilerden oluşan 76 kişilik ekip, iki günde en az 14 kişiyi canlı olarak enkaz altından çıkardı.

İTALYA

Hava kuvvetlerine ait C130 nakliye uçağıyla Adana’ya gelen arama kurtarma ekipleri çalışmalara başladı. İtalyan İtfaiyesi Vigili del Fuoco’ya mensup 50 kişilik ekip son ana kadar çalışmalarını sürdürecek.

FRANSA

Fransa’dan gelen arama kurtarma ekibi Osmaniye’de çalışmalara katıldı. Ekipler gün boyunca enkaz altından hayat kurtarmak için aralıksız çalıştı.

dayanisma-kurtarir-1124329-1.

BULGARİSTAN

Bulgar ekibi Adana’nın Çukurova ilçesinde enkaz altındakileri kurtarmak için arama kurtarma çalışmalarına katılıyor. Çukurova Yurt Mahallesi’ndeki arama kurtarma çalışmaları aralıksız devam ediyor.

RUSYA

Rusya’dan gelen arama kurtarma ekipleri depremin merkez üssü Maraş’ta çalışmalara devam ediyor. Felakette yaralananlara yerinde müdahale edebilmek için bir hava-mobil hastanesi de kuruldu.

ÇİN-TAYVAN

Bölgede arama kurtarma çalışmalarına katılacak 90 kişilik Çinli ekip de Adana’ya geldikten sonra depremin yıktığı kentlere yönlendirildi. Tayvan ekibi de AFAD bünyesinde yıkım alanlarında görev yapıyor.

JAPONYA

Hükümet tarafından görevlendirilen 18 kişilik arama kurtarma ekibi, çalışmalara katılmak üzere Adana’ya geldi. Deprem konusunda en fazla deneyime sahip olan ekip zaman kaybetmeden çalışmalara başladı.

GÜNEY AFRİKA

32 kişilik Güney Afrikalı ekip insani yardım malzemeleriyle birlikte depremin yıktığı bölgede çalışmalara katılıyor. İngiltere’den gelen 76 kişilik acil destek arama kurtarma görevlileri de ilk günden çalışmalara katıldı. Ekipte eğitimli arama köpekleri de görev yapıyor. Lübnan ekibi de aralıksız çalışmalar yapıyor.

BOSNA HERSEK

Bosna Hersek Federasyonu’ndan da 25 kişilik özel arama kurtarma birliği arama kurtarma çalışmalarına katılmak için geldi. Kosova ve Arnavutluk ekipleri de Maraş ile Hatay’da çalışıyor. İsviçre, Malta, Avusturya, Finlandiya, İspanya, Hollanda ve Estonya’dan da arama ve kurtarma ekipleri bölge kentlerinde görev yapıyor.

dayanisma-kurtarir-1124330-1.

ENDONEZYA

Ulusal Arama Kurtarma Ajansı’na (BASARNAS) bağlı ekipler depremlerden etkilenen bölgelerde arama kurtarma çalışmalarına destek olmak amacıyla yola çıktı. 420 personelden oluşan Azerbaycan arama kurtarma ekibi de ilk günden itibaren Hatay kent merkezi ile İskenderun ilçesinde görevlendirildi.

KUZEY KIBRIS

Adıyaman’da görevlendirilen Kuzey Kıbrıs Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı (SSTB) arama kurtarma ekipleri, bir binanın enkazından anne ile 2 çocuğunu kurtarmayı başardı.

MEKSİKA

Devlet Başkanı Lopez Obrador’un talimatıyla 145 kişilik arama ve kurtarma ekibi gönderildi. Ayrıca sivil bir kuruluş olan Cadena’dan da uzman bir ekip yola çıktı.