TAKSAV’ın düzenlediği 23. Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali 23 Kasım’da başlıyor. Festival Yönetmeni Yener Aksu “Bireyciliğin, insansızlaştırmanın, kültürel yabancılaşmanın karşısına ortaklaşmayla çıkıyoruz” dedi

Dayanışma ruhuyla yola çıkan festival

Öykü Özfırat

Başkent’in en uzun soluklu festivallerinden biri olan Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali, 23. kez sanatçılarla sanatseverleri buluşturuyor. 23 Kasım akşamı Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde gerçekleşecek Selva Erdener ve İbrahim Yazıcı konseriyle başlayacak festivalde 38 oyun sahnelenecek.

Festival Yönetmeni Yener Aksu, 23 yıldır süren organizasyona ilişkin sorularımızı yanıtladı.

►Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali hangi amaçla yola çıktı?
Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat İçin Vakıf’ı (TAKSAV) olarak tiyatroda ses, tiyatroda dekor, tiyatroda ışık, tiyatroda performans olabilmek için tüm sanatsever arkadaşlar ile gönüllü bu işi yapmaktayız. TAKSAV, başka bir hayatı mümkün kılacak sanatsal, bilimsel, kültürel mirası gençler, çocuklar, yetişkin bireyler için yaratıcılığı ön planda tutan, dayanışma ruhunu temel alan bir anlayışla birleştirmeyi amaç edindi. Kurucularımız Oğuzhan Müftüoğlu, Can Yücel, Rıfat Ilgaz, Emil Galip Sandalcı, Sümmani Can, Fikret Başkaya, Korkut Boratav, Halit Çelenk, Ali Asker, Aytaç Arman, Haluk Gerger, Hayri Kozanoğlu ve daha birçok ismin emeği, katkısı ve özverisiyle, daha yaşanılır bir dünya için zengin bir gelenek yarattı. Hayatın yeniden ve kardeşçe üretilebileceğine olan güveni yaygınlaştırmaya çalışıyoruz. Bireyciliğin, insansızlaştırmanın, kültürel yabancılaşmanın karşısına ortaklaşmayla çıkmaya inanıyoruz. Katılımcı, dayanışmacı ve insanın tüm yaratıcılığını özgürce yaşayacağı bir dünyanın yollarını birlikte öreceğimize olan inançla insan yaratıcılığını diğer insanlarla paylaşıma açma uğraşındayız. 23. kez düzenlediğimiz Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali ile hayatı, sanatı yeniden üretiyor, paylaşmanın kıvancını yaşıyoruz. Umudu yeşertmek üzere ‘Yaşanılır Bir Dünya İçin Sanat’ demenin mutluluğunu sizinle ortaklaştırmak istiyoruz.

37 TİYATRO GRUBU SAHNE ALACAK
►Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali bu yıl kaç gruba ev sahipliği yapıyor?

Ülkemizin ve dünyanın ekonomik durumu göz önünde bulundurularak bu yıl 3 yurtdışı tiyatro topluluğu, özel ve amatör tiyatro grupları, belediye şehir tiyatroları, üniversite tiyatro toplulukları olmak üzere toplam 37 farklı tiyatro grubuna ev sahipliği yapacağız.

►Festivalin hitap ettiği özellikli bir grup var mı?
Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali, öyle bir festivaldir ki, yaşlıyı genci, kadını erkeği her yaştan kendine çekmeyi başardı. Bu az şey değil. Tiyatro, güzellikleri içeren sanatsal bir eylem. Bu eylemi Ankaralı sanatseverlerle birlikte her yıl kucaklama fırsatını yakalamışken kaçırmamalıyız.

►Onur ve emek ödülleri bu yıl da verilecek mi?
Onur Ödülü’nü bu yıl Levent Ülgen’e, Emek Ödülü’nü ise Şevket Çoruh’a takdim edeceğiz.

dayanisma-ruhuyla-yola-cikan-festival-533118-1.

***

Festivalden seçmeler

Festivalin 25-27 Kasım arasında saat 20’de sahnelenecek oyunlardan bazıları ve sahneler şöyle sıralanıyor:

25 Kasım Pazar
♦ Halktan Biri/Devlet Tiyatrosu (DT) Cüneyt Gökçer Sahnesi

26 Kasım Pazartesi
♦ Maskeliler-DT Çayyolu Cüneyt Gökçer Sahnesi
♦ APex/No Way Out (İngiltere/ DEPPA grubu)/ Çankaya Bel. Yılmaz Güney Sahnesi
♦ Bir Varmış Bir Yokmuş - Çankaya Bel. Çağdaş Sanatlar Merkezi
♦ Dikkat Köpek Var- Fade Sahne

27 Kasım Salı
♦ Varyemez / DT Cüneyt Gökçer Sahnesi
♦ Yüzünü Yitiren Şehir / Çankaya Bel. Yılmaz Güney Sahnesi