Korona günlerinde daha da yoksullaşan milyonlar çareyi dayanışmada buluyor. İzmir’den Aydın’a, Konak’tan Bornova’ya, Karabağlar’dan Narlıdere’ye, Salihli’den Merkezefendi’ye yayılan iyilik hareketleri yurttaşlara nefes aldırıyor.

Dayanışma ve iyilik kazanacak

NAMIK ALKAN

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin başlattığı ve hemen ardından Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin de uygulamaya koyduğu “Askıda fatura ödeme” uygulamasına İzmir ve Aydın Büyükşehir Belediyeleri de katıldı. Uygulamada faturalarını ödeyemeyen yurttaşların sisteme girdiği faturalar, yardım etmek isteyen başka yurttaşlar tarafından ödeniyor. Sistemde kimin faturasının ödendiği veya kimin ödeme yaptığına ilişkin bilgiler paylaşılmıyor, yalnızca fatura miktarları görünüyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi de, aylık su faturalarını ödeyemeyenler ile bu faturayı ödemek isteyenleri dijital platformda buluşturdu. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, küresel bir krize dönüşen koronavirüs salgınının yaralarını toplumsal dayanışmayla aşmaktan başka bir yol olmadığını belirterek, “Gerçekten çok zor şartlar altında yaşam mücadelesi veren kardeşlerimiz olduğunu biliyoruz. Biz imkânlarımızı onlar için seferber ettik. Gücü olan İzmirliler de bizi bu yolda yalnız bırakmıyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun başlattığı bu uygulama artık İzmir’de de var. İnanıyorum ki ‘askıda fatura’ uygulamasıyla yeni bir başarı öyküsü yazacağız. Bizi bu dayanışma ayakta tutacak ve zor günler bu sayede aşılacak” dedi.

İzmir’den sonra Aydın Büyükşehir Belediyesi de “Askıda Su Faturası” ödeme uygulamasını başlattı. Uygulama ile duyarlı yurttaşlar destek amacıyla ödenemeyen ve askıya çıkarılan faturaları ödeyerek dayanışmaya katkıda bulunuyorlar. Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu şunları söyledi: “Mevcut dayanışmamızı büyütmek ve yardımlaşmayı artırmak adına ‘Askıda Fatura’ uygulamamızı başlattık. Ödemekte güçlük çektiğiniz su faturalarını bu sisteme yükleyerek hayırsever yurttaşlarımızın desteğini alacak, onlar tarafından ödenecek faturalar ile birlik ve beraberliğimiz daha da anlam bulacaktır.”

BORNOVA’DA “ASKIDA REÇETE”

Korona günlerinde bir iyilik hareketi de Bornova’dan geldi. Bornova Belediyesi, ödeme güçlüğü çektiği için ilaç alamayan ya da aldığı ilacın parasını ödeyemeyenler için "Askıda Reçete" kampanyası başlattı. İzmir Eczacılar Odası işbirliği ile başlayan kampanyaya ile Bornova genelindeki tüm eczanelerde borçların kapatılması, ihtiyaç duyan herkesin ilaca ulaşabilmesi amaçlanıyor. Bornovalılar, Belediyenin resmi web sitesinde bulunan “Askıda Reçete” bölümünde yayınlanan eczane listesinden arzu ettikleri biriyle iletişime geçerek, borcu kapatabiliyorlar.

KONAK’TA 430 YURTTAŞIN ARTIK BAKKALA BORCU YOK

Konak Belediyesi’nin, salgın nedeniyle dara düşen yurttaşlara ve esnafa destek olmak için başlattığı veresiye defterlerini kapatalım kampanyası da yüzlerce insanın yüzünü güldürdü. 430 yurttaşın 175 bin TL borcu ödenirken, veresiye defterlerindeki borç yükü hafifleyen 55 bakkal da rahat bir nefes aldı. Hayırsever yurttaşlar, ilçede geçim sıkıntısının en ağır hissedildiği Gültepe, Mehtap, Zeytinlik ve Çınartepe gibi semtlerde, özellikle sokak aralarında bulunan mahalle bakkallarına giderek, yurttaşların borçlarını tek tek ödemeye başladı.

SALİHLİ’NİN DAYANIŞMACI ÖRNEK KADIN MUHTARI

Salihli’nin Sağlık Mahallesi'nin kadın muhtarı Meryem Kuzu da korona günlerinde mahallesinde dayanışma kampanyası başlattı. Başta mahallenin kadınlarından olmak üzere yardımseverlerden topladığı 7 bin TL'yle, 30 kişinin mahalle bakkalına olan borcunu ödedi. Mahalledeki ekonomik durumu kötü olan insanlara bir nebze de olsa destek olmak için kampanyayı başlattıklarını söyleyen Kuzu, "Sağlık Mahallesi oldukça büyük bir mahalle. Mahallenin bir bölümünde gündelik işlere giderek geçimini sağlayan insanların sayısı çok fazla. Bakkala alışverişe gittiğim zaman insanların borçları dikkatimi çekti. Özellikle bu dönemde çok fazla kişi bakkala veresiye yazdırıyordu. Ben de o insanları görünce bir şey yapmam lazım diye düşündüm ve mahalledeki kadınlarla bu kampanyayı başlattık" dedi.

KARABAĞLAR’DA DAYANIŞMA BÜYÜYOR

Karabağlar Belediyesi de, yurttaşlardan gelen yoğun talep üzerine, onların bağışlarına aracılık ediyor. Bu kapsamda, içinde kuru gıda ve hijyen ürünlerinin yer aldığı 2 binden fazla koli, yurttaşlara verilmek üzere belediyeye bağışlandı. Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, “Sosyal Destek Kartımızla 2 bine yakın ailemizin bütçesine katkı koyuyoruz. Ayrıca ihtiyaç duyan asker ailelerini destekliyoruz. Ancak Ramazan ayını dikkate alarak, içinde kuru gıda ve hijyen ürünlerinin yer aldığı kolilerin dağıtımına ağırlık verdik. Gerek Sosyal Destek Kartı gerekse koli dağıtımlarıyla, Ramazan süresince ulaştığımız kişi sayısı 10 bin kişiyi aşacak” dedi.

NARLIDERE’DE DAYANIŞMA BÜYÜYOR

dayanisma-ve-iyilik-kazanacak-739254-1.

Narlıdere İmece Gönüllüleri de dayanışma etkinliklerine devam ediyor. İmeceye, Narlıdere Doğal Ürünler Dayanışma Tüketici Kooperatifi, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Narlıdere İmece Gönüllüleri, 2. İnönü Mahallesi Muhtarı Altan Tüfekçi ve Muhtar Azası Kenan Arslan ve Meclis üyelerinin de katıldığı bildirildi. Gönüllüler ihtiyaç sahibi ailelerin çocuklarına hikâye kitapları, yardımcı ders kitapları ve oyuncaklar temin ederek 2. İnönü İlköğretim Okulu öğrencilerine ulaştırdı. İmece Gönüllülerine anlamlı destekleri için teşekkür eden Okul idaresi, yeni dönemde açılacak olan Okul Kütüphanesi’nin açılışına da gönüllüleri davet etti.

DENİZLİ MERKEZEFENDİ’DE İYİLİK HAREKETİ

Denizli Merkezefendi Belediyesi’nin başlattığı ‘Merkezefendi El Ele’ iyilik hareketi ile de ihtiyaç sahibi yurttaşlara ve ekonomik sıkıntı yaşayan esnaflara, hayırseverler aracılığı ile yardım eli uzatılıyor. İyilik hareketinde, yurttaşlar ve restoran sahibi esnaflar, www.merkezefendi.bel.tr/elele adresinde bir araya gelerek dayanışmaya katılıyorlar. Hayırseverler ve esnaflar ile ihtiyaç sahibi yurttaşlar arasında iyilik köprüsü kurmayı amaçladıklarını belirten Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan, hem ihtiyaç sahiplerinin hem de esnafın yanında olduklarını söyledi. İyilik hareketine, bin 156 hayırsever 362 bin 520 TL ile destek verdi. Destekler kapsamında toplamda 18 bin 126 ihtiyaç sahibine iftarları ulaştırıldı. İyilik hareketine katılan ve ekonomik sıkıntı yaşayan 40 restorana da can suyu olundu.