Kahramanmaraş’ta gerçekleşen depremlerden sonra Türkiye’nin dört bir yanından yardımlar deprem bölgesine ulaştırılmaya devam ediyor. İzmir’de de siyasi partiler, meslek odaları ve demokratik kitle örgütleri canla başla çalışmaya devam ediyor.

Dayanışma yaşatır
Fotoğraf: BirGün

Büşra ÇETİNKAYA - Gonca YILDIZ

Türkiye Kahramanmaraş’ta gerçekleşen 7,7 ve 7,6’lık depremlerle yıkıldı. İzmir’de siyasi partiler, meslek odaları ve demokratik kitle örgütleri de toplanan yardımları bölgeye ulaştırmayı sürdürürken tüm bu sürecin dayanışmayla atlatılacağının vurgusu yapıldı. Türkiye Mimarlar ve Mühendisler Odası Birliği (TMMOB) İKK Sekreteri Aykut Akdemir, gelen yardımları Tepekule’de topladıklarını belirtti. Akdemir, “Salı günü ilk tırımız bölgeye gitmek üzere yola çıktı. Gönderilecek yardımlar için ihtiyaç listesini sürekli güncelliyoruz. Acil olarak barınma için çadıra, uyku tulumlarına, battaniyelere, giyecek kalın kıyafetlere, hijyen malzemelerine ve kuru gıdaya ihtiyaç var. Depremzedelerin hayatlarını idame ettirecek ne varsa yapılmalı. Asıl süreç bundan sonra başlayacak. Maalesef birkaç gün sonra acıyı gömüp yaşamı idame ettirmeye odaklanacağız” dedi.

SOL Parti de birden fazla dayanışma noktası oluşturan partilerden. İzmir’deki faaliyetler hakkında bilgi veren SOL Parti İzmir İl Başkanı Kadir Bülbül, “Narlıdere Dayanışma Kooperatifi’nde, Buca’da Kozalak Kültür Kafe’de, Karşıyaka’da Sol Kültür’de, Urla’da Sol Kültür’de ve il binamızda topladığımız yardımları Gaziemir Fuar’daki il koordinasyonuna ya da TMMOB’daki il koordinasyonu toplanma merkezine gönderiyoruz” dedi. Bülbül, çadır eksiğinin olduğunu ifade ederken, “Arkadaşlarımız gün içinde birden fazla kez koordinasyon bölgelerine teslimat yapıyor. Hatay’a sağlık emekçisi arkadaşlarımızı, arama kurtarma uzmanı arkadaşlarımızı ve teknik ekipman gönderdik. Her türlü desteği sunacağız” diye konuştu. Türkiye Komünist Partisi (TKP) İzmir İl Başkanı Başar Özer, İzmir’in dört bir yanından yardımların geldiğini söyledi. Özer, şunları söyledi: “Salı akşamı itibarıyla ilk tırımız yola çıktı. Hatay’da kurtarma ekibimiz var, çalışmalara devam ediyor. Dayanışma oldukça önemli. Halkın örgütlülüğünden başka halkı kurtaracak hiçbir şey yok. Durum böyle olunca dayanışma birkaç günlük bir mesele değil bizim açımızdan. Bu dayanışmayı geliştirerek devam ettirmemiz gerekiyor.” Dayanışma faaliyeti yürüten siyasi partilerden biri olan Türkiye Komünist Hareketi (TKH) İzmir İl Başkanı Deniz Tütmez, “Arama kurtarma çalışmalarında deneyimli arkadaşlarımız ilk gün Hatay’a geçti. Bugün yardımlarla birlikte arama kurtarma ekipleri, sağlık ekipleri başta olmak üzere bir ekip daha İzmir’den Hatay ve Kahramanmaraş Pazarcık’a doğru yola çıkacak. Halkın dayanışmasının önemini anlatarak, İzmirlileri dayanışmaya çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.

Devrim Hareketi İzmir Temsilciliği tarafından yapılan açıklamada ise, “Devrim Hareketi İzmir örgütü olarak tüm gücümüzü seferber ederek yardım malzemelerinin hızlıca bölgeye ulaştırılması için çaba sarf ediyoruz. Bunun yanında sürecin çok daha uzun süreceğini, felaketin etkilerinin ortadan kalkmasının on yıllar alabileceğini biliyoruz. Halkın yaralarını sarmak için İzmir halkını devrimcilerle dayanışmaya çağırıyoruz” denildi.

DEPREMZEDELERDEN YARDIM KAMPANYASI

İzmirli depremzedeler de harekete geçti. İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği (İZDEDA), tarafından başlatılan yardım kampanyası kapsamında toplanacak olan battaniye, uyku tulumu, hijyen malzemesi ve daha birçok temel ihtiyaç deprem bölgelerine gönderilmeye başlandı. İZDEDA Başkanı Haydar Özkan, “Maraşlılar Derneği aracılığı ile yardım çalışmalarını başlattık. İzmirli depremzedeler oldukça duyarlı. Başlarından geçtiği için en çok onlar yaşanan durumu anlıyor. Depremzedenin halinden depremzede anlıyor. Bölgedeki depremzedeleri evlerinde ağırlamak isteyen İzmir depremzedesi arkadaşlarımız bile var. Önümüzdeki süreçte bu konu ile ilgili de koordine olmayı düşünüyoruz. Dayanışmayı büyütme çağrısında bulunuyoruz” dedi.

Fotoğraf: İHAFotoğraf: İHA

ODTÜ Ege Mezunlar Derneği Başkanı Özgür Topaç, “İzmir depremini de birinci elden yaşayan kişileriz bu sebeple depremi çok iyi biliyoruz. Toplanan yardımları da İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin belirlediği merkezlere teslim ediyoruz. Ortalık biraz sakinleştikten sonra ikinci adım olarak, deprem bölgesinde tahminlerimize göre bin 500 civarında bulunan ODTÜ öğrencisinin maddi, manevi desteklerinin çok büyük olacağının farkındayız. Depremden etkilenen, zarar gören tüm arkadaşlarımıza burs vermek için çalışmalarımızı başlattık” diye konuştu.