DBP'li Aydeniz hakkındaki 5 ayrı dokunulmazlık dosyasını görüşmek için toplanan TBMM Anayasa ve Adalet Komisyonları Üyelerinden Kurulu Karma Komisyon'da, Hazırlık Komisyonu kurulmasına karar verildi.

DBP'li Salihe Aydeniz'in dokunulmazlığının kaldırılması için Hazırlık Komisyonu kurulacak

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Anayasa ve Adalet Komisyonları Üyeleri'nden Kurulu Karma Komisyon, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Diyarbakır Milletvekili Salihe Aydeniz hakkındaki 5 ayrı yasama dokunulmazlığının kaldırılması hakkında Cumhurbaşkanlığı tezkeresini ele aldı.

AKP Tokat Milletvekili Yusuf Beyazıt başkanlığında toplanan Karma Komisyon, HDP'li Aydeniz hakkında "terör örgütü propagandası yapma", "kamu görevlisine görevini yaptırmamak için direnme", "kamu görevlisine görevinden dolayı alenen hakaret" ile "kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenleme, yönetme ve bunlara katılma" iddiasıyla düzenlenen 5 ayrı yasama dokunulmazlığı dosyası ve eklerini görüştü.

Toplantının ardından gazetecilere açıklama yapan Beyazıt, Aydeniz hakkında Karma Komisyona 76 dokunulmazlık dosyası sevk edildiğini, bunlardan 5'ini işleme aldıklarını söyledi. Beyazıt, söz konusu dosyaların görüşülmesi için Hazırlık Komisyonu kurulmasına karar verdiklerini bildirdi.

Aydeniz'in dokunulmazlık dosyalarını görüşmek için 5 kişilik Hazırlık Komisyonu kuruldu. Kura çekimi sonucunda AKP Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya, AKP Samsun Milletvekili Orhan Kırcalı, AKP Kocaeli Milletvekili Emine Zeybek, CHP Antalya Milletvekili Rafet Zeybek ile HDP Ağrı Milletvekili Abdullah Koç Hazırlık Komisyonu'na üye seçildi.

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

TBMM İçtüzüğü'ne göre, Hazırlık Komisyonu en geç 1 ay içinde raporunu Karma Komisyona sunacak. Karma Komisyon, Hazırlık Komisyonu raporlarını ayrı ayrı görüşecek ve karara bağlayacak. Karma Komisyon, 5 ayrı dosya için dokunulmazlığın kaldırılmasına ya da kovuşturmanın milletvekilliği sıfatının sona ermesine kadar ertelenmesine karar verecek.

Dokunulmazlığının kaldırılması istenen DBP'li Aydeniz, isterse Hazırlık Komisyonu'nda, Hazırlık Komisyonu'nun raporunu sunmasının ardından Karma Komisyon'da ve TBMM Genel Kurulu'nda kendini yazılı veya sözlü olarak savunabileceği gibi herhangi bir milletvekiline kendini savundurabilecek.

AA