Ekonomik kriz 7’den 70’e herkesi çalışmaya mecbur bıraktı. İSİG, yılın ilk 9 ayında 65 yaş üstü 80 kişi ile 52 çocuğun iş cinayetlerinde öldüğünü açıkladı.

Dede de torun da çalışırken ölüyor

İSİG Meclisi raporu, iş dünyasındaki ölümcül durumunu gözler önüne serdi. Eylül ayında en az 157 işçi alınmayan önlemler nedeniyle çalışırken yaşamını yitirdi. Yılın ilk 9 ayından bu yana iş cinayetinde yaşamını yitirenlerin sayısı 1359’a çıktı.

Mevsimsel etki nedeniyle tarım işkolundaki üretim artışı sonrası mayıs-ağustos ayları arası iş cinayetlerinde ürküten bir artış yaşandı.

Gemi, tersane işkolunda ise oransal olarak iş cinayetlerinde artış var. Güvencesiz çalışmanın hakim olduğu işkolunda özellikle kalp krizi nedenli ölümler dikkat çekti.

4 YAŞINDA ‘İŞÇİ’

Yılın ilk 9 ayında 14 yaş ve altı en az 21 çocuk çalışırken yaşamını yitirdi. Çalışırken ölen 15-17 yaş arasında ise en az 31 çocuk bulunuyor. Raporda artışa dikkat çekilerek şöyle denildi: Çocuk işçilik 4 ila 8 yaş arasında başlıyor. Bu yaşta mevsimlik tarım işçisi, çoban ya da sokakta mendil satan çocuk ölümlerine rastlıyoruz. Ancak mevsimlik tarım işçisi çocuklarda ve sokakta çalışan çocuklarda 8 yaşından itibaren bir artış var. 10-12 yaşlarında tekstil ve metalde çalışan çocukları görüyoruz. 13-14 yaşlarından itibaren tarım, inşaat, sanayi ve hizmetlerde çalışan sayıları milyonlara ulaşan çocuk işçi var. 18-27 yaş arasında ise (sanayi, inşaat, hizmetler işkolunda) büyük şehirlere yığılmış, geleceksiz ve güvencesiz yeni bir işçi sınıfı karşımızda...”

dede-de-torun-da-calisirken-oluyor-1074658-1.

Çalışırken ölen çocukların yanında 65 yaş üstü 80 işçi de iş cinayetinde hayatını kaybetti.

2022 yılının ilk dokuz ayında en çok iş cinayeti trafik kazası nedeniyle gerçekleşti. Bunu, ezilme ve göçük nedeniyle gerçekleşen iş cinayetleri takip etti. İş cinayeti nedenleri arasında bulunan kalp krizi ve beyin kanaması ise dikkat çekici. 148 işçi kalp krizi ya da beyin kanaması nedeniyle çalışırken yaşamını yitirdi.

İş cinayetlerinin yoğun olduğu illere de dikkat çekilen raporda Anadolu’daki ölümlere bakıldığında güvencesiz çalışma koşullarının açığa çıktığı belirtildi. Anadolu’daki sanayi şehirlerine ilişkin çalışmaların yoğunlaştırılması gerektiği belirtildi. Ekonomi Servisi