Konya'da ırkçı saldırı sonucu 7 kişinin öldürüldüğü Dedeoğulları ailesinin katliamdan birkaç ay önce maruz bırakıldığı ve 6 kişinin yaralandığı ırkçı saldırıya ilişkin dava, bugün başladı. Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar vererek duruşmayı 11 Şubat'a erteledi.

Dedeoğulları’na saldırı davası ertelendi

Konya’nın Meram ilçesinde Temmuz 2021’de Dedeoğulları ailesinden 7 kişinin öldürülmesinden önce Mayıs 2021’de aynı aileden 6 kişinin ırkçı saldırı sonucu yaralanması ile ilgili yargılama başladı. Mahkeme heyeti, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar vererek duruşmayı 11 Şubat'a erteledi.

8. Ağır Ceza Mahkemesince, Adliye Konferans Salonu'nda görülen duruşmada, sanıklardan Yahya Çalık'ın savunması sırasında, Dedeoğulları ailesinin yakınları olan müşteki taraf sinir krizi geçirdi. Mezopotamya Ajansı'nın aktardığına göre bu sırada polis müşteki taraf yakınlarına sert müdahalede bulundu.

Konferans salonunda gerçekleşen duruşmaya, tutuklu sanıklar SEGBİS yöntemiyle katılırken, diğer 7 sanık da salonda hazır bulundu. Öldürülen Yaşar Dedeoğulları ve ailesinden tek sağ kalan oğlu olan ve silahlı saldırının olduğu gün yaşadığı İngiltere'ye gitmek için yola çıkan Çetin Dedeoğulları ile yakınları da duruşmayı salonda izledi.

SANIKLAR KAVGAYI ANLATTI

Duruşmada sanıkların kimlik tespiti yapıldıktan sonra savunmalarına geçildi. Savunmalar sırasında aileler arasında sözlü sataşma yaşandı. Salonda çıkan arbede sonrasında sanıklar salondan çıkarıldı. Dedeoğulları'nın yakınları da adliyeden uzaklaştırıldı.

Mezopotamya Ajansı'nın aktardığına göre bu sırada polis müşteki taraf yakınlarına sert müdahalede bulundu. Anadolu Ajansı'na göre çıkan arbedede 6 polis yaralandı, 3 kişi gözaltına alındı.

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar vererek duruşmayı 11 Şubat'a erteledi.

dedeogullari-na-saldiri-davasi-ertelendi-967939-1.

İDDİANAMEDEN

Dedeoğuları ailesinden 7 kişinin öldürüldüğü olaydan yaklaşık 2,5 ay önce Dedeoğulları ve Keleş ailesi arasında çıkan, 13 kişinin yaralandığı kavgaya ilişkin iddianame hazırlanmış, 9 sanık hakkında düzenlenen iddianamede, Lütfi Keleş'in "kasten yaralama" suçundan 6 yıla kadar, "silahla tehdit" suçundan iki yıla kadar, "gece vakti konut dokunulmazlığını ihlal" suçundan 3 yıla kadar, Ayşe Keleş'in de "kasten yaralama" suçundan 6 yıla kadar, "gece vakti konut dokunulmazlığını ihlal" suçundan 3 yıla kadar cezalandırılması istenmişti.

Lütfi Keleş'in oğlu Ali Keleş'in ve Ali Çalık'ın "kasten öldürmeye teşebbüs" suçundan 9 yıldan 15 yıla kadar, "kasten yaralama" suçundan 6 yıla kadar, "basit yaralama" suçundan 1 yıla kadar, "silahla tehdit" suçundan 2 yıla kadar, "gece vakti konut dokunulmazlığını ihlal" suçundan 3 yıla kadar cezalandırılması talep edilmişti.

Veli Keleş, Veli Keleş’in oğlu Ali Keleş ve Yahya Çalık'ın, "kasten öldürmeye teşebbüs" suçundan 9 yıldan 15 yıla kadar, "kasten yaralama" suçundan 6 yıla kadar, "basit yaralama" suçundan 1 yıla kadar, "gece vakti konut dokunulmazlığını ihlal" suçundan 3 yıla kadar cezalandırılması istenmişti.

İbrahim Keleş'in, "kasten öldürmeye teşebbüs" suçundan 9 yıldan 15 yıla kadar, "basit yaralama" suçundan 1 yıla kadar, "silahla tehdit" suçundan 2 yıla kadar, "gece vakti konut dokunulmazlığını ihlal" suçundan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılması talebinde bulunulmuştu.

Ramazan Çalık hakkında ise "kasten yaralama" suçundan 6 yıla kadar, "basit yaralama" suçundan bir yıla kadar, "silahla tehdit" suçundan iki yıla kadar, "gece vakti konut dokunulmazlığını ihlal" suçundan 3 yıla kadar hapis istemi iddianamede yer almıştı.

AA-MA