Değirmendere'de JES şirketi zeytin ağaçlarını asitle kurutmuş

Aydın Kuyucak İlçesi Değirmendere köylülerinin, JES şirketinin zeytinlik alandaki ağaçların dibine kimyasal madde dökerek kuruttuklarına dair şikayetleri İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan incelemede kanıtlandı. Turcas Kuyucak Jeotermal A.Ş adlı şirket ise polis ve jandarma koruması altında JES kuyusu açma çalışmalarını sürdürüyor.

KÖYLÜLER GECE DE NÖBETE DEVAM EDİYORLAR

Evrensel'den Özer Akdemir'in haberine göre Değirmendere köylüleri günlerdir evlerine 30 metre uzaklıkta, zeytinlik alanda yapılmak istenen JES kuyusuna karşı direniyor. Kaymakamlığın emri ile onlarca jandarma-polis gücü ile şirketin alanda çalışma yapması sağlanırken köylüler ise gece gündüz alanın çevresinde ayrılmayarak mücadeleye devam ediyorlar. Şirketin iki kepçe ile köylülerin önüne kurulan polis jandarma barikatı arkasında çalışmaya devam ettiğini söyleyen Değirmendere Köylülerinden Ziya Topçu, “Biz başka iş makinesi alana girmesin diye giriş yollarını kapattık, geceleri de nöbet tutuyoruz” dedi.

ZEYTİNLİK ALANI TARIM VASFI DIŞINA ÇIKARMIŞLAR!

Şirketin iki ay kadar önce kuyu açmak istedikleri yerde ağaçların dibine asit döktüğünü ve ağaçların kurumaya başladığını belirten Topçu, “Bu durumu Ziraat Odasına ilettik. Gelip baktılar, ‘Evet kimyasal dökülmüş ama biz bir işlem yapamayız’ dediler. Şirket çok güçlü, alanı toprak koruma kurulundan tarım vasfı dışına çıkarmışlar nasıl yaptılarsa. Yine AFAD'dan çevre açısından bir sorun yoktur diye rapor almışlar. Oysa evlere 30 metre kuyu. bir patlama olsa insanların can güvenliği yok” diye konuştu. Çalışmanın durdurulması için avukata vekalet verdiklerini ve hukuki girişim başlattıklarını aktaran Topçu, mücadeleyi sonuna kadar devam ettireceklerini söyledi.

ZEYTİNLİK ALAN NASIL ZEYTİN YASASINA GİRMEZ?

Öte yandan Değirmendere Köyü eski muhtarı Mehmet Çetinkaya'nın JES şirketinin ağaçların dibine asit döktüğüne dair kaymakamlığa verdiği şikayet dilekçesinin ardından alandaki ağaçlarda incelemeler yapan Kuyucak İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri bu iddiayı doğrular nitelikte rapor hazırladı. 7 Temmuz 2019 tarihli raporda imzası bulunan Kuyucak İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünde görevli ziraat mühendisi Hakan Yaşar ve Ziraat Mühendisi Ufuk Çelik imzalı raporda JES yapılmak istenen alanların incir bahçesi, zeytinlik ve içinde bulunan konut olduğu belirtildi. Bu tespitin ardından alanların Zeytincilik Yasası kapsamında değerlendirilip değerlendirilemeyeceğinin Kuyucak Tapu Müdürlüğü'ne sorulduğuna dikkat çekilen raporda buradan "Zeytincilik Kanunu kapsamında bir şerh bulunmadığı" yanıtının geldiği ifade edildi.

“AĞAÇLARIN KİMYASAL KULLANILARAK KURUTULDUĞU...”

Raporun en çarpıcı cümlelerini ise zeytin ağaçlarının durumuna dair iki ziraat mühendisinin yaptığı tespitler oluşturdu. Ziraat mühendisleri arazide yaptıkları incelemelere dair rapora şu bilgileri yazdılar; ".. yapmış olduğumuz tespitlerde 20-25 yaşlarında mahsuldar durumdaki zeytin ağaçlarından 807 parseldeki 9 ağacın kuruduğu, 20 adet ağacın da gövdeye yakın yerden ana dallarının budama ve gençleştirme amacıyla olmayıp ağacı yok etmeye yönelik kesildiği, 808 parsel üzerindeki 16 ağacın gövdeye yakın yerden ana dallarının budama ve gençleştirme amacıyla olmayıp ağacı yok etmeye yönelik kesildiği, 809 parsel üzerinde ise 5 adet ağacın kuruduğu ve bu ağaçlar ile altındaki otların kuru olup diğer ağaçlar ve otların kuru olmadığından dolayısıyla bu ağaçların bir kimyasal kullanılarak kuruduğu kanaatine varılmıştır".

Değirmendere köylülerinin Anayasal haklarını kullanarak yaşam haklarına sahip çıktıklarını ve son derece meşru bir direniş içinde olduklarını belirten Aydın Çevre Kültür Platformu (AYÇEP) Başkanı Mehmet Vergili, "Bizler yasaların uygulanmasından başka bir şey istemiyoruz. JES'lerin verdiği zararları Aydın'da herkes görüyor, yaşıyor. Sonuna kadar Değirmendere halkının mücadelesinin yanında olacağız" dedi.