Diyarbakır’dan Lütfü İrdem, İstanbul’dan GAPO ve İzmir’den No 238 iş birliğinde, Kültür İçin Alan desteğiyle gerçekleşen ‘Değiş Tokuş’ projesine başvurular başladı.

‘Değiş Tokuş’ projesine başvurular başladı

BİRGÜN EGE

Pandemiyle birlikte gelen seyahat kısıtlamaları ve buna paralel giderek artan sanal temas, ‘uzaktan ve kolektif sanatsal üretime, yani düşünsel, sanatsal ve beceriye dayalı bir değiş tokuşa kapı aralayabilir mi?’ sorusunun cevabı Değiş Tokuş projesi ile yanıt bulacak.

‘Değiş Tokuş’ kapsamında katılımcılar, herhangi bir şehirlerarası seyahatte bulunmadan, hem partnerleri aracılığıyla onların şehirlerinde hem de partnerleri için kendi şehirlerinde proje üretecek. Düşünsel, sanatsal ve beceriye dayalı bir değiş tokuşa kapı aralamaya çalışılacak. Yöntem olarak değiş tokuşu temel alan projede üretim yapılacak konular ve kavramlar, yürütülecek toplu oturumlardaki tartışmalarla şekillenecek.

Mayıs ve Kasım 2021 arasında planlanan ‘Değiş Tokuş’, fotoğrafçıların seyahat etmeden birbirlerinin şehirlerinde, birbirlerinin yerine, birbirleri için üretim yapacağı; uzaktan ve kolektif üretim pratiğinin beraberinde getireceği yaratıcı çözümlerin araştıracak. Ayrıca editörlük ve mentorluk oturumları, değiş tokuş kavramı etrafında şekillenen genel katılıma açık seminerler ve katılımcılara yönelik özel seminerlerden oluşan; çevrimiçi bir sergi ve basılı bir yayınla sonuçlanacak.

Proje, Kültür için Alan’ın faaliyet gösterdiği şehirler ve komşu şehirlerinin tümüne açık. Tüm oturumların çevrimiçi olarak gerçekleşeceği projeye; İzmir, Manisa, Aydın, Balıkesir, Gaziantep, Kilis, Hatay, Osmaniye, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Batman, Muş, Bingöl, Elazığ, Adıyaman’da ikamet edenler başvurabilecek. ‘Değiş Tokuş’un 20 katılımcının yer alacağı ilk aşaması için son başvuru tarihi 31 Mayıs Pazartesi.