SOL Parti, “Üzüm, tütün, buğday bizim canımız” sloganıyla yarın Uşak’ta bir üretici mitingi düzenleyecek. Üretici Ayşe Tok, kredilerle ayakta durduklarını söylerken Çiftçi Yarcı ise “Kökten değişim istiyoruz” dedi.

Değişim istiyoruz
Semt pazarlarını ziyaret eden SOL Partililer, üreticileri ve yurttaşları mitinge davet etti. (Fotoğraflar: BirGün)

Berkay SAĞOL

SOL Parti, Uşak Valilik Meydanı’nda yarın saat 15.00’te “Üzüm, tütün, buğday bizim canımız” sloganıyla bir üretici mitingi gerçekleştirecek. Kentin dört bir yanında üreticilerle buluşan partinin Uşak İl Örgütü, onların taleplerini dinledi ve tüm halkı mitinge davet etti. Miting öncesi BirGün’e konuşan üreticiler artan maliyetlere dikkat çekti, “Değişim istiyoruz” dedi.

Ulubey ilçesindeki İnay köyünde hayvancılık yapan, aynı zamanda da buğday ve arpa üreticisi olan Şerafettin Köse, artan maliyet artışlarına dikkat çekti. 55 yıllık çiftçi olan Köse, fiyatlar nedeniyle hâlâ gübre alamadığını belirtti. Köse, “Bir dönüm tarlanın işlemesi için 10 litre mazot gerek. Benim bin dönüm tarlam var mazotun litre fiyatına bakınca sadece bu maliyet bile çok yüksek. Ben bu bölgenin en büyük çiftçilerinden biriyim ama dayanmakta zorlanıyorum” diye konuştu.

‘ZARARIMIZ ÇOK BÜYÜK’

Köse, sütte yaşanan krizi hatırlatarak, “1 litre çiğ sütün satış fiyatı, yem maliyetini karşılamıyor” dedi ve ekledi: “Hayvanlarımız hamile ve bu hayvanları kestirmeye kadar gideceğiz. Geçen seneye göre zararımız yüzde 150 arttı. Borçlarımız da bu oranda katlandı. Ben aynı zamanda biçerdöver kullanıp saman da yapıyorum. Bugün biçerdöverin kontağına bastığında, günlük 10 bin TL, hatta daha fazla masrafı var. Bu maliyetler ile ne kazanabilirim?” diye konuştu.

Şerafettin KöseŞerafettin Köse

Köse gibi Eşme’de tütün üreticiliği yapan Veli Yarcı da dertli. Çiftçinin devasa borçlarla karşı karşıya olduğuna dikkat çeken Yarcı, şunları dile getirdi: “Tütün üreticilerinin en büyük derdi sözleşmeli tarım. Tütün şirketleri, bizlerle imzaladıkları sözleşmelere fiyat yazmıyor. İmzaladığımız sözleşmede tütünümüzü kaç paraya satacağımızı bilmiyoruz. Şirketler insanları avans parasına ikna ediyor. Üretici zaten borçlu, parası yok, mecburen kabul ediyor.”

Veli Yarcı, tütün şirketlerine borçlanacağını aktararak sözlerini sonlandırdı: “Tütün şirketleri haziranda fiyatları açıklıyor. Oysa fiyatların ocak ayında açıklanması gerekiyor. O tarihte açıklanırsa üretici ona göre plan yapar. Bu sene fiyat 55 TL olarak açıklandı ama benim masrafım en az 75 TL. Şirketler bizi resmen kullanıyor. Benim geçen sene aldığım avansı şu anda elimdeki tütün karşılamıyor. Şirkete borçlu kalacağım. Biz üreticilerin borçlarının silinmesini, desteklenmesi talep ediyoruz. Yani üreticiler kökten bir değişim istiyor.”

Veli YarcıVeli Yarcı

KREDİ İLE EKİM YAPACAĞIZ

Yapağılar köyünden üretici Ayşe Tok ise elektrik faturalarının yüksekliğine dikkat çekti. “Su çıkarmak için elektrik kullanıyoruz. Her ay 2 bin TL elektrik faturası ödüyorum” diyen Tok, şöyle devam etti: “Ekin ekme dönemindeyiz ama gübre 620 TL olmuş, o yüzden hâlâ gübre alamadık. Kredi için başvurdum, eğer kredi çıkarsa gübre ve diğer ihtiyaçları alıp ekin ekeceğim. Daha ağırlıklı olarak şeker pancarı üretiyorum. Şeker fabrikası kilosuna 1,5 TL fiyat verdi. Bu fiyat bizi kurtarmıyor. En az 2 TL fiyat vermeleri lazım. Bu sebeple seneye şeker pancarı ekmeyeceğim.”