Festival 10’uncu yılında 10 kentte bugün yaşam savunucularına kapılarını açıyor. Festival öncesi kaçırılmaması gereken 6 film önerisi hazırladık

'Değişim mümkün' dedirtecek 6 film

ANIL VARLI

Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali 10 yılında bugün yine yaşam savunucuları için perde diyecek. Bu yıl festival seçkisinde karmaşık küresel sorunları ve bu sorunlara yerel ölçekte çözüm üretmeye çalışanların ilham verici hikâyelerini anlatan kısa ve uzun metrajlı 22 film yer alıyor. İran, Kanada, Hollanda, Kongo, Fransa, Rusya, Türkiye, Hindistan, İspanya, İsrail, Filistin ve İngiltere yapımı filmler festival süresince ücretsiz olarak izleyiciyle buluşacak.

Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali (SYFF) bu yıl da demokratik kitle örgütleri ve aktivist gruplardan oluşan ekiplerle birlikte 10 şehirde eşzamanlı olarak gerçekleştirilecek. Antalya, Balıkesir, Bursa, Eskişehir, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kırklareli, Manisa ve Mersin’de gerçekleşecek festivalde filmlerin yanı sıra film içerikleriyle alakalı konularda yaptıkları çalışmalarla ilham veren konuşmacılar, müzisyenler ve performanslar yer alacak. Ayrıntılar surdurulebiliryasam.org web adresinde. Biz de 22 film içinde kaçırılmaması gereken 6 filmi sıraladık:

1 Plastik Okyanus / A Plastic Ocean
Yönetmen: Craig Leeson

Plastik Okyanus, gazeteci Craig Leeson’ın, nadiren görülebilen Mavi Balina’yı ararken el değmemiş okyanusun ortasında plastik atıklar bulmasıyla başlıyor. Craig bu macerada serbest dalış şampiyonu Tanya Streeter ve uluslar arası araştırmacı ve bilim insanlarından oluşan bir ekiple birlikte 4 yıl boyunca dünyanın farklı bölgesinde 20 noktaya seyahat ediyor ve okyanuslarımızın kırılgan durumunu araştırıyor. Plastik kirliliği ile ilgili alarm veren gerçekleri ortaya çıkarıyor ve acilen devreye sokulabilecek çözümleri gözler önüne seriyorlar.

2 Ölümcül Tasarım / Death By Design
Yönetmen: Sue Williams

Dijitale bağımlılığımızın bedeli ne? Ölümcül Tasarım bu soruyu araştırıyor ve tüm dünyada mahvolan hayatları, çevre tahribatını ve ölmek için dizayn edilmiş cihazların hikâyesini ortaya çıkarıyor. Tüketiciler akıllı telefonlara, tabletlere ve dizüstü bilgisayarlara bayılıyorlar ve onlarsız yaşayamıyorlar. Yeni cihazlar ardı ardına piyasaya çıkıyor, hepsi de daha iyi iletişim, aralıksız eğlence ve anında bilgi erişimi sözü veriyor.

Rakamlar şaşırtıcı. 2020 yılına kadar, dört milyar kişinin kişisel bilgisayarı olacak. Beş milyar kişinin cep telefonu olacak. Ama bu devrimin, çoğu tüketicinin bilmediği karanlık bir yüzü var. Dünya çapındaki araştırmasıyla, film yapımcısı Sue Williams elektronik endüstrisinin arka planını inceliyor ve en ufak cihazların dahi ölümcül çevre ve sağlık tehditleri oluşturabildiğini gösteriyor. Film, çevresel bozulmanın, sağlık trajedilerinin ve tüketimle sürdürülebilirlik arasında hızla yaklaşan eşiğin hikâyesini anlatıyor.

3 Korkutan Yük: Deniz Taşımacılığının Gerçek Bedeli / Freightened: The Real Price Of Shipping
Yönetmen: Denis Delestrac
Batı’da tükettiğimiz malların% 90’ı uzak diyarlarda üretiliyor ve bize gemilerle getiriliyor. Gemi taşımacılığı endüstrisi dünya ekonomisinde önemli bir rol oynuyor ve modern uygarlık modelimizin temelini oluşturuyor. Onsuz toplumlarımızın sürekli artan taleplerini yerine getirmek imkânsız olurdu.

Ancak, bu işin işleyişi ve yönetmelikleri büyük oranda birçok kişiden saklanmaktadır ve bu işin gizli maliyetleri hepimizi etkiliyor. Büyüklükleri nedeniyle, yük gemileri artık geleneksel şehir limanlarına sığmıyorlar; halkın gözünden uzağa bariyerler ve kontrol noktalarının arkasına taşındılar. Cesur bir soruşturmayla Korkutan Yük, ekonomimizin, çevremizin ve medeniyetimizin modelinin anahtarını elinde tutan ancak görünür olmayan yük taşımacılığının işleyişini ve tehlikelerini ortaya koyuyor.

4 Nehir Mavisi / River Blue
Yönetmen: David McIlvride, Roger Williams

Uluslararası nehir aktivisti Mark Angelo’yu takip eden Nehir Mavisi, dünyanın en kirli endüstrilerinden olan moda endüstrisini incelemek üzere dünyayı dolaşıyor. Temiz su savunucusu Jason Priestley’nin anlatımı ile belgesel nehirlerimizdeki yıkımı, bunun insanlığın üzerindeki etkisini ve sürdürülebilir bir gelecek için bize ilham veren çözümleri inceliyor. Ağır kimyasal üretim süreçleri ve toksik kimyasal atıkların sorumsuzca doğaya atılması neticesinde simgeleşen favori ürünlerimizden birisi nehirleri mahvetti ve hayatta kalmak için bu su kaynaklarına ihtiyacı olan insanların yaşamını etkiledi.

Nehir Mavisi, dünyanın en önemli nehirlerinden bazılarının kıyafetlerimizin üretimi nedeniyle içinde bulunduğu duruma farkındalık getirirken, tekstil endüstrisinde kayda değer değişim yaratmaları için büyük markalara yönelik bir talebi dillendirme rolünü üstleniyor.

5 Çikolata Davası / The Chocolate Case
Yönetmen: Benthe Forrer
Çikolata Davası, Hollandalı bir grup genç gazetecinin kakao endüstrisindeki çocuk köleliği ile mücadelesini konu alıyor. Kölelik olmayan bir kakao endüstrisine yolculukları 2003’te “Keuringsdienst van Waarde” isimli bir tv programı ile başlıyor. Film, arşivlenen eski çekimlerle yeni çekimleri birleştirerek ilham verici bir hikâye inşa ederken içinde yaşadığımız küresel sistemdeki temel hataları ve adaletsizlikleri bertaraf etmenin ne kadar zor olduğunu gözler önüne seriyor. Ancak imkânsız değil! Mizahi yaklaşımları ve pes etmeyen azimleri ile ilk defa kendini “kölesiz çikolata” olarak ilan eden ürünlerini pazara sunmayı başarıyorlar. Geçtiğimiz 10 yılda “Tony’s Chocolonely” markası büyüyerek Hollanda’nın en büyük çikolata firması oluyor.

6 Anlam Peşinde
Yönetmen: Nathanaël Coste, Marc de la Ménardière
İki çocukluk arkadaşı, günümüzün en büyük düşünürlerinden bazılarıyla tanışmak için dünyayı dolaşıyor. Şüphe ve sevinç anları ile dolu bu inanılmaz yolculuk, onları Batı Uygarlığını şekillendiren inançları sorgulamaya yönlendirecek. Bu film, şu anda gezegenin her yerinde insan bilincindeki değişimi ve kişinin kendiyle ve dünyayla uyum içinde yaşama arzusunu yakalıyor.

***

Festival gösterim noktaları

» Antalya: Antalya Kültür Sanat
» Balıkesir: Necatibey Eğitim Fakültesi Konferans Salonu
» Bursa: SanatMahal
» Eskişehir: Tepebaşı Belediyesi Zübeyde Hanım Kültür Merkezi
» İstanbul: Fransız Kültür Merkezi ve Salt Galata
» İzmir: Dokuz Eylül Sürekli Eğitim Merkezi (DESEM)
» Kayseri: AGÜ Konferans Salonu ve ERÜ Sabancı Kültür Merkezi
» Kırklareli: Kırklareli Rektörlük Kültür Merkezi
» Manisa: Manisa Eğitim Araçları Salonu
» Mersin: Mersin Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası