Türkiye Barolar Birliği’nin (TBB) 36’ncı Olağan Genel Kurulu’nda yapılan seçimi Erinç Sağkan’ın listesi kazandı. AKP’ye yakınlığı ile bilinen ve eleştirilen eski başkan Metin Feyzioğlu’nun 8,5 yıllık dönemi sona erdi.

Değişim rüzgârı barolardan esti

HABER MERKEZİ

TBB’nin 36’ncı Olağan Genel Kurulu, önceki iki gün boyunca Av. Özdemir Özok Kongre ve Kültür Merkezi’nde Ankara’da yapıldı. Genel kurulda 348 delege oy kullandı. TBB Başkanlığı için mevcut Başkan Metin Feyzioğlu ve Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan yarıştı. Sağkan, tüm sandıklarda Feyzioğlu’nu tüm sandıklarda geride bıraktı, 182 oy aldı ve TBB’nin 9’uncu başkanı seçildi. Feyzioğlu’nun listesine de 156 delege blok oy verdi. Sağkan’ın ekibindeki yönetim, disiplin kurulu üyeleri de seçildi. Feyzioğlu’nun oy kullandığı sandıktan da Sağkan’a daha fazla oy çıkması dikkat çekti. 1 No’lu sandık sonuçlarına göre Sağkan 60 delegenin oyunu alırken, Feyzioğlu 54 oyda kaldı.


TBB Başkanı Metin Feyzioğlu, 26 Mayıs 2013 tarihinde TBB’nin 32. Olağan Genel Kurulunda 447 delegenin 209’unun oyunu alarak TBB 8’nci Başkanı seçilmişti. Feyzioğlu, yaklaşık 8,5 yıldır Barolar Birliği Başkanlığı’nı yapıyordu. Koronavirüs salgını gerekçesiyle bir yıl ertelenen TBB Genel Kurulu’nun ilk gününde Başkanlık Divanı seçildi ve geçmiş dönem raporları ile genel kurul gündemi görüşüldü. Dün ise TBB’nin dönem başkanı, yönetim, disiplin ve denetleme kurulları belirlendi. Genel Kurul gündeminde bütçe görüşmelerinin yanı sıra büyük tepki çeken çoklu baro düzenlemesi de yer aldı. Genel Kurul’da, çoklu baronun yürürlükten kaldırılması için atılması gereken adımlar tartışıldı, bu konuda TBMM’ye yol haritası oluşturması için bir kanun taslağı hazırlanmasına karar verildi. Çoklu baro uygulamasının ardından ilk kez gerçekleştirilen genel kurulda, il barolarının delege sayılarında da değişiklik yaşandı. Daha önce 477 delegenin oy kullandığı seçimlerde bu kez 348 delege oy kullandı.Seçimi kazanan Erinç Sağkan’ın listesinde, Aydın Barosu Başkanı Gökhan Bozkurt, Trabzon Barosu Başkanı Sibel Suiçmez, Bursa Barosu Başkanı Gürkan Altun, eski Adana Barosu Başkanı Veli Küçük, Kırklareli Barosu Başkanı Turgay Hınız, Aksaray Barosu Başkanı Ramazan Erhan Toprak, eski Muş Barosu Başkanı Abdulbaki Çelebi, Şırnak Barosu delegesi Ali Bayram, Ankara Barosu delegesi İsmail Cumhur Bozkurt yer alıyor.

BAŞKANLARDAN KUTLAMA

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Sağkan’ı "Türkiye Barolar Birliği Başkanı seçilen meslektaşım Sayın Erinç Sağkan’ı tebrik ediyorum. Hukukun üstünlüğünün sağlanmasında önemli katkılarının olacağına yürekten inanıyorum" mesajıyla kutladı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ise şu mesajı paylaştı: "Türkiye Barolar Birliği Başkanlığı seçimini kazanan Erinç Sağkan ve yönetim kurulunu tebrik ediyor, hukukun üstünlüğü ve adaleti egemen kılma mücadelesinde başarılar diliyorum."

***

Bu dönemde sonuç kaçınılmazdı

Sağkan, ilk değerlendirmesinde eski TBB Başkanı Metin Feyzioğlu’nun döneminde yaşananları hatırlatarak, “Bütün meslektaşlarımızın çok ciddi tepkisini çektiği bu dönemde bu sonucun kaçınılmaz olduğuna inanıyorum” dedi. Delegelerin tamamının oy kullandığına dikkat çeken yeni başkan, “Türkiye Barolar Birliği’nin 36. Olağan Genel Kurulu’ndan güçlü bir ses çıkması anlamı taşımaktadır. Önemli bulduğumu ifade etmek istiyorum. Genel Kurul en yüksek karar organımızdır, değişimden yana tavrını almıştır” ifadelerini kullandı.