Seçimlerde istediği sonucu alamayan HDP’de değişim, eş genel başkanlardan başlayacak. Kurulların da yenileneceği partide aday olmayacaklarını açıklayan eş genel başkanlar ise "Hesap vereceğiz" dedi.

Değişim tepeden başlayacak

BirGün ANKARA

14 Mayıs seçimlerinde 61 sandalyede kalan HDP’de eş genel başkanlar görevi bırakıyor. Pervin Buldan ve Mithat Sancar, kongrede aday olmayacaklarını açıkladı. Eş genel başkanlar, kısa sürede kongre toplanma zorunluluğuna yol açacağı için istifa kararı almadıklarını da bildirdi.

Emek ve Özgürlük İttifakı çatısı altında seçimlere katılan HDP’de kazanılan 61 sandalyenin ikisine sahip Emek Partisi milletvekilleri, kendi partilerine döndü. 57 isim Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi çatısı altındayken eş genel başkanlar ise HDP üyesi olarak TBMM’de yer alıyor. Seçimde alınan sonucu başarısız olarak kabul eden parti yönetimi, kongre sürecini başlatma kararı aldı. Bu süreç sonunda yetkili kurulların büyük oranda değişmesi bekleniyor.

EŞ BAŞKAN VE PARTİ İSMİ ARAYIŞI

HDP hakkındaki kapatma davası nedeniyle Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi çatısı altında Meclis çalışmalarına devam edecek partide, isim değişikliği önerisi de gündemde. Yeni isim için örgütlerden görüş alacak parti yönetimi, eş genel başkanlık önerilerini de dinleyecek. Siyasi yasak tehlikesi bulunmasına rağmen Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş’ın isminin şimdiden dillendirilmeye başlandığı da öğrenildi.

Seçim sonuçlarını değerlendirmek üzere Medya Haber’e konuşan HDP Eş Genel Başkanları, görevi bırakacaklarını açıkladı ve “Hesap vereceğiz” dedi.

Eş Genel Başkan Pervin Buldan, “Kampanya sürecini iyi yönetemedik. Bizim dışımızdaki çevrelere gidemedik. Genişleyemedik, büyümedik. HDP fikriyatını bütün kesimlere ulaştıramadık. Ermeni, Ezidi ve engelli temsiliyetinin olmaması bizim için büyük bir eksikliktir” dedi.

Buldan, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Eleştirileri göz önünde bulunduruyorum… Kongrede eş genel başkanlık görevini başka bir arkadaşa devretmekten mutluluk duyacağım. Karar alma sürecinde de yer almayacağım. Halkımıza hesap vereceğiz, kadınlara hesap vereceğiz, oy verenlere hesap vereceğiz. Kongreye gideceğiz ama şu an hesap verme dönemidir…”

HEMEN İSTİFA OLMAYACAK

Görevi bırakacaklarını yineleyen Eş Genel Başkan Mithat Sancar ise hemen istifa etmemelerinin gerekçesini anlattı. 

Sancar, şunları söyledi:

“Eleştiri, özeleştiri muhasebe sürecinin yürümesi için bütün kurulların önünü açmak istiyoruz. Partiyi eş genel başkanlar kilitlesin istemiyoruz. Bunu hemen yaparsak, kurullar işlemez ve yasal olarak 45 gün içinde kongreye gitmek gerekir. Biz isteriz ki il ve ilçelerimizle süreci konuşabilelim. HDP başkanlar partisi değildir; kolektif irade ile yönetilen bir partidir. Yaptıklarım da yapamadıklarım da sorumluluğum. Partiyi daha güçlü bir noktaya getirmek için kongrede görevi bırakacağımı net olarak ifade ediyorum. Amaç partiyi daha ileri bir noktaya götürmektir.”

KADIN MECLİSLERİ TOPLANDI

Yeşil Sol Parti ve HDP Kadın Meclisi, seçim sonuçlarını değerlendirmek ve önümüzdeki dönemin yol haritasını belirlemek üzere bir araya geldi. HDP Genel Merkezi'nde gerçekleştirilen toplantıya, Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar da katıldı. Toplantının açılışında açıklama yapan Uçar, "Açığa çıkan parlamento bize çok güçlü bir mücadele yürütmemiz gerektiğini gösterdi. Yürütülen saldırılar, bu mücadelenin daha güçlü gerçekleşmesi gerektiğini gösterdi" dedi. "Yeni dönemde sözümüz hem parlamentoyu hem de sokakları korumak" ifadelerini kullanan Uçar, "Birlikte kazanacağız, sokaklar da bizim gelecek de bizim” diye konuştu.