Değiştirecek gücümüz var

EMEK SERVİSİ

DİSK Genel-İş Sendikası İzmir Şubeleri, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Konak eski Sümerbank önünde bir basın açıklaması düzenlendi.

Basın açıklamasını okuyan DİSK İzmir 8 No’lu Şube Başkanı Deniz Şahin Gümüştekin, eşitlik için seslerini yükseltmeye devam edeceklerini belirterek, “Salgın sebebi ile tüm dünyada yoksulluk artmış, ancak kadınların yoksulluğu daha da artmıştır. Kadınlar sosyal güvenceleri olmadan kayıt dışı çalıştırılarak ucuz emek gücü olarak görülmüşlerdir.

İş yerlerinde de ücret eşitsizliği ve cinsiyet ayrımcılığı ile kadınlar karar mekanizmalarının dışında bırakılmış, hatta yok sayılmışlardır. Artan kadın işsizliği ve kayıt dışı çalışma kadın istihdamının hızla daralmasına sebep olmuştur. Kadınlar son yıllarda muhafazakâr kültürün baskıları ile eve kapanmaya zorlanmıştır. Kreş, etüt, hasta ve yaşlı bakım evlerinin kapanması ile birlikte kadınlar evde çocuk ve yaşlılara bakacak kimseyi bulamadıklarından çalışma hayatlarına ya ara vermiş ya da uzaktan çalışmak zorunda bırakılmış ve kadınlar tam da iktidarın istediği gibi istihdamdan el çektirilmiştir” diye konuştu.

Gümüştekin sözlerini şöyle sürdürdü: “Siyasi iktidar, İstanbul Sözleşmesi ve 6284 Sayılı Yasayı etkin bir şekilde uygulamaya başlayarak kadın bedeninden elini çekmelidir. Kadınlar, çocuklar ve LGBT+ bireylere yönelik her türlü ayrımcılık ve şiddeti önlemek için düzenlemeler yapılmalıdır. Kadınlara sendikalı, güvenceli ve düzenli iş imkânı yaratılmalı, esnek çalışmaya ve ücret eşitsizliğine son verilmelidir.”