Montrö bildirisine imza atan 104 emekli amiralden gözaltına alınan 10’u hakkında gözaltı süresi 4 gün daha uzatıldı. Avukat Ülgen “Elinizde delil varsa neden ifade almaya başlamadınız” dedi.

Delil varsa neden beklediniz?

Gökay BAŞCAN

Emekli 104 amiralin imzasını taşıyan ‘Montrö bildirisi’ne ilişkin tartışmalar sürerken gözaltındaki 10 emekli amiralin gözaltı süresi 4 gün daha uzatıldı. ‘Devletin güvenliğine ve anayasal düzene karşı suç işlemek için anlaşma’ suçlamasıyla soruşturma başlatılan amirallerden, ileri yaşları nedeniyle ifadeye çağrılan 4’ü hakkında işlem pazartesi günü yapılacak.


Gözaltı süresinin 4+4+4 şeklinde ilerlediği belirten Avukat Celal Ülgen, “Üçüncü dört günlük dilimi de kullanabilirler. Çünkü yaşları nedeniyle gözaltına alınmayan ifade vermeleri için çağırılan 4 emekli amiralin de ifadesi pazartesi günü alınacak. Bir günde hepsinin ifadelerini almak mümkün değil” dedi. Ülgen, 2018 yılı temmuz ayında çıkan Terörle Mücadele Kanunu’nun geçici maddesine göre uzatıldığını belirtti. Söz konusu madde 25 Temmuz 2022’de sona erecek.

Gözaltına alındığı tarihten itibaren delillerin toplanması ve işlemlerin başlanması gerektiğine dikkat çeken Ülgen, “Geçtiğimiz bu dört günde hiçbir ifade alma işlemi olmamıştır. Bu şöyle bir çelişki yaratmaktadır. Elinizde yeterli delil bulunmuyorsa kuvvetli şüphe de bulunmamaktadır. O taktirde neden gözaltı yapıldı. Elinizde delil var ise o taktirde neden ifade alma işlemleri başlatılmadı?” diye sordu.

***

TESUD’u denetime aldılar

Emekli amirallerin bildirisini kınamadıklarını açıklayarak Milli Savunma Bakanlığı’nı yalanlayan Türkiye Emekli Subaylar Derneği’ne (TESUD) İçişleri Bakanlığı’nın talimatıyla denetim başlatıldı. TESUD’dan bildiriye yönelik açıklamada “Emekli amirallerin bildirisine yönelik herhangi bir kınama ifadesi kullanılmamıştır” denilirken, davetin bizzat bakanlıktan geldiği de vurgulanmıştı. Bu açıklama, bakanlık ile dernek arasında kriz yaratmıştı.