Deliliğinizi nasıl alırdınız?

»Akıl sağlığı neydi? Akıl sağlığı insanın huzur içinde kendi kendine ya da çevresiyle barışık olmasıydı sanırım. Akıl sağlığınızı korumak için yapabileceklerinizin de çeşitli listeleri var.

»Mesela bazıları gün içinde yapılan küçük yürüyüşlerin akıl sağlığı için iyi geldiğini düşünüyor. İster istemez aklıma ağır yağmurda Mecidiyeköy’de küçük bir yürüyüş yapmak geliyor. Yine her yerim batıyor. 4 kişi yolda omuz atıyor, telefonla konuşan bir kardeşim BMW cipiyle ışıklarda bana doğru yeşil yanarken üzerime üzerime sürüyor. Üç kez de gözüme şeffaf şemsiye ucu girer gibi oluyor. İyi ki gözlük takıyorum diye seviniyorum. Akıl sağlığı 1, ben 0.

»Mesela bazıları B12 vitamininin iyi geldiğini söylüyor. Eczaneye gidiyorum, bari vitamin işini komple çözeyim diyorum, bi multivitamin almaya niyetleniyorum. Kutusu 45 ila 60 lira arası. Dolar olarak kaç dolar bilmiyorum. Yandaki bakkaldan bir de ufak su alıyorum, vitaminimi içiyorum. Akıl sağlığı 1, ben 1.

»Mesela bazıları ‘Küçük hedefler belirleyip onları uygulamanın’ iyi bir fikir olduğunu söylüyor. ‘Bu ay, ay başında kirayı ödeyeyim’ hedefimi gerçekleştiriyorum. Ay sonu ayın başında başlıyor birden. Daha aidat, elektrik, internet var. Akıl sağlığı 2, ben 1.

»Bir arkadaşım ‘Abi sen mal gibi müzik dinliyorsun, yavaş ve sakinleştirici müzikler dinle’ diyor. Metrobüste kulaklığı bile takamıyorum, kollarım vücuduma yapışmış durumda. Bu sırada yine metrobüs kavgası çıkıyor. Millet kollarını açamadan birbirine girmeye çalışıyor. Kavgada nedense yumruklar hep yukarıdan kanca şeklinde atılıyor. Yandaki amca fenalaşıyor. Şoför araç yoldayken kalkıp kavgayı ayırmaya niyetleniyor. Köprü üzerinde akıl sağlığı yine sizlere ömür. AS 3, ben 1.

»Bir yerde ‘Ara sıra kendine küçük molalar ver’ diyor, tam o sırada yanlışlıkla TV’yi kapatacakken kanal değiştiriyorum. Birileri çıkmış ‘Esed hükümdarlığına son vermek için Suriye’deyiz’ diyor. Akıl sağlığı yine halay çekerek benden uzaklaşıyor. Skoru yazmak istemiyorum.

»Tam haberi kapatacakken ekonomiden sorumlu damat ‘Kriz aslında fırsat demektir’ diyor. Cebime bakıyorum, 20 lira var. Gemim yok, gemiciğim yok, bankada birikmişim yok. Şahıs şirketimin Bağ-Kur borcu coşmuş. Aklıma şaşıyorum...
»Bunlar tam geçerken kanalda alt bantı görüyorum. Hükümet Sözcüsü: 'Gıda krizi, su krizi gibi durumlar olabilir' diyor. İçim bir ferahlıyor, bir ferahlıyor. Gıda krizi... 2016...

»Oldu olacak bari manyaklığı manyaklıkla yeneyim diye düşünüp haberleri izlemeye devam ediyorum. Bu sefer sağlık bakanı çıkıyor. Sağlıkla tek alakası ‘Sağlık Bakanı’ olmak neredeyse, şimdi adamın da ahını almayalım ama ülkenin sağlıktan sorumlu bakanı ‘Doğum kontrolü çağdışı bir yöntemdir’ diyor. ‘Doğum bakanı...’ diyecek gibi oluyorum yanlışlıkla. Doğum bakanımız herhalde hâlâ Ortaçağ’da yaşıyor olabilir. Zamanda yolculuk 1, akıl sağlığım 1.

»Başka bi tanesi ‘OHAL normal vatandaşı etkilemez’ diyor. Bunu dinleyip sokağa çıkıyorum, her yerde amcalar. Metroya binerken lafın gelişi çantamı arıyorlar, önümdeki ful artı ful sakallı ve merdivende yürüme konusunda bile sorunlu olan ekibe bi şey demiyor, onlara bakmıyor. Asayiş 1, akıl sağlığım 1. İyi ki normal vatandaşım diyerek seviniyorum. ‘Normal vatandaş’ ne bilmiyorum bile. Neyse ki bende bir anormallik yok.

»Döviz cortlamış, gazeteler yaprak yaprak ‘Dolarları bozduruyoruz ayol’ kampanyası yapıyor. Bi iş adamı ‘1000 Yuro bozduranı reyizle tanıştıracağım’ diyor. Neden daha fazla para istemiyor bilmiyorum. Kur farkı 1, akıl sağlığı 1.

»Başka bi tanesi yine çıkıyor ‘ÖTV zammı kimseyi etkilemez’ diyor. Herhalde bunu diyen ÖTV vermiyor ya da çoktan aklımı yitirmişim. Kızamıyorum. ÖTV 1, akıl sağlığım 1.

»Yine de aklıma mukayyet oluyorum. Hayvanları seviyorum, insanları seviyorum, bulutları, yıldızları, yağmurda yere düşen yaprakları seviyorum. Sıkıcı işimden sonra evime gideceğim için mutlu oluyorum ama iş çıkışı zaten eve gitmek mümkün değil. Bir iki saat daha bekliyorum, yollar rahatlıyor, metrobüsüme biniyorum. Akıl sağlığı 2, gelecek beklentisi 1.

»Yalanlarla dolanlarla yaşıyoruz bari sevdiğimiz şeyler yalan olmasın diye düşünürken uyuyorum. Yorulmuşum.