Delta varyantında vaka sayısı bir haftada neredeyse üç katına yükseldi. Prof. Dr. Tanık, “Yanlış bir açılma stratejisi izleniyor. Turizm bölgelerinde vaka artışı bekliyoruz. Bayram, endişemizi daha da artırıyor” dedi.

Delta’da vaka sayısı üçe katlandı

Buse İlkin YERLİ

Delta varyantı hızla yayılırken turizm kaygısıyla alınmayan önlemler ve aşılama hızındaki düşüş, uzmanları endişelendiriyor. Cuma günü başlayacak 9 günlük bayram tatili, bu endişeleri daha da artırıyor. Türk Tabipleri Birliği (TTB) Pandemi Çalışma Grubu Üyesi ve Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Feride Aksu Tanık, Delta varyantına karşı yüzde 70’lik toplum bağışıklığı oranının yeterli olmayacağını, bu oranın yüzde 80-85 düzeyinde olması gerektiğini belirtti. Aşılamada bu düzeye ulaşılamadığı sürece tehlikenin sürdüğünü vurgulayan Tanık, özellikle turizm bölgelerinde vakaların artabileceği uyarısında bulundu.


DELTA VARYANTI 36 İLDE GÖRÜLDÜ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın dün yaptığı açıklamaya göre, Delta varyantında vaka sayısı bir haftada 284’ten 750’ye çıktı. Vakaların görüldüğü il sayısı ise 36’ya yükseldi. Delta Plus varyantında ise geçen haftaya göre vaka sayısı değişmedi, üç ilde üç vaka olarak kaldı.

Prof. Dr. Tanık, bu verilerin kaygı verici olduğunu belirterek, “Delta çok hızlı bulaşıyor. İyi havalandırılmayan kapalı alanda maske taksanız bile bulaşma riski var. Açık alanda yakın mesafede yine risk söz konusu. Bu varyantın birçok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de tabloya egemen olması bekleniyor” dedi.
Avrupa’da Delta varyantı nedeniyle vakaların yüzde 30 arttığını söyleyen Tanık, “Risk bu kadar büyükken bu varyantın egemen olduğu Rusya ve İngiltere gibi ülkelerden turistleri gerekli önlemleri almadan kabul ediyoruz. Varyantın yurda girişine ve yurt içinde yayılmasına yönelik alınmayan bu önlemler nedeniyle özellikle turizm bölgelerinde vaka artışı bekliyoruz” diye konuştu.

delta-da-vaka-sayisi-uce-katlandi-898836-1.
Prof. Dr. Feride Aksu Tanık - TTB Pandemi
Çalışma Grubu Üyesi ve Halk Sağlığı Uzmanı


YÜZDE 70 BAĞIŞIKLIK YETMEZ, YÜZDE 85 OLMALI

Delta varyantına karşı yüzde 70 oranında toplum bağışıklığının yeterli olmayacağını da vurgulayan Tanık, bu oranın yüzde 80-85 olması gerektiğini ifade etti. Buna karşın geçtiğimiz haftalarda günde 1,5 milyon doza kadar çıkan aşılama sayısında azalma olduğuna dikkat çeken Tanık, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Aşı tereddütü yaygın. Aşılama oranlarında bölgesel eşitsizlik göze çarpıyor. Aşıların koruyuculuğuna ilişkin veriler paylaşılmıyor. Örneğin iki doz BioNTech aşısı olanların oranı nedir, bilmiyoruz. Öte yandan 3 Temmuz’dan bu yana ağır hasta vb. bilgiler de günlük tabloda yer almıyor. Varyantlar hangi bölgelerde ne oranda görülüyor; vakaların cinsiyeti, yaşı, mesleği… Bu epidemiyolojik bilgilere de ulaşamıyoruz. Şeffaf, veriye dayalı bir strateji izlenmiyor.”

FİLYASYON DURMA NOKTASINA GELDİ

Filyasyon çalışmalarının tamamen durma noktasına geldiğini de söyleyen Tanık, “Haziranda yaptığımız araştırmaya göre, günlük vaka sayısı 500 düzeyine inmeden rahat bir nefes alamayız. Ama yanlış bir açılma stratejisi uygulanıyor. Filyasyon ekipleri sahadan çekildi, çalışmalar durma aşamasına geldi, hasta takibi yapılamıyor. Hızlı ve yaygın test, varyant analizi, maske ve mesafe gibi tedbirler hâlâ çok önemli” dedi.

Tablo böyleyken önümüzdeki bayram tatilinin endişelerini daha da artırdığını dile getiren Prof. Dr. Tanık, “Turizm kaygısıyla toplumsal hareketliliğin kısıtlanmaması ve bu hareketliliği daha da artıracak 9 günlük bayram tatili, ciddi sıkıntı yaratabilir. Maske, mesafe ve diğer pandemi önlemlerine aynen riayet edilmesi ve aşılamanın hızlandırılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

delta-da-vaka-sayisi-uce-katlandi-898837-1.

***

‘Vakalarda çıkış olma ihtimali görüyoruz’

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, son 1 haftada, özellikle çarşamba gününden itibaren düşmesi gereken vaka sayısının düşmediğini, hafta sonu bir önceki hafta sonuna göre yüzde 20’lere yakın bir artış olduğunu kaydetti. Koca, “Beklediğimiz düşüşün olmadığını, bir çıkış olma ihtimali görüyoruz. Bu
artışların da özellikle aşılamanın düşük olduğu yerlerde kendini gösterdiğini, Doğu ve Güneydoğu’da artış olduğunu görüyoruz” dedi. Şu anda salgında dördüncü dalganın söz konusu olmadığını belirten Koca, “Ama olmayacağı anlamına gelmez, bunun olmaması için tek şart aşılama. Ancak yoğun aşılamanın yapılabilir olması, toplumsal bağışıklığın sağlanabilmesi 4’üncü dalgayı önleyebilir. Toplumsal bağışıklık yüzde 70, hatta 80 oranında olduğunda biter veya azalır, en azından normal hayata dönülür” diye konuştu.