Demirören aldı, bayiler battı

Ankara Şans Oyunları ve Milli Piyango Bayileri Esnaf Odası Başkanı Hüseyin Poyraz, özelleştirme sonrası kâr marjlarının düşürülmesiyle 20 bin bayinin mağdur olduğunu belirterek, “Bir fedakarlık yapılacaksa devlet de, şirket de, bayi de yapsın” dedi.

ANKA'nın haberine göre; Milli Piyango’nun el değiştirdikten sonra kar marjlarının ciddi oranlarda düştüğünü dikkat çeken Ankara Şans Oyunları ve Milli Piyango Bayileri Esnaf Odası Başkanı Hüseyin Poyraz, şunları söyledi: “Bayilerimizin kâr marjı brüt yüzde 15’den tüm kesintilerden sonra yüzde 9,7’ye düşüyordu. Varlık Fonu ihaleyi Sisal Şans’a 9,5’la veriyor. Şimdi ise Sisal da bayilere ‘ancak brüt 5, net yüzde 4,25 ile verebiliyoruz’ diyor. Üstelik, koronavirüs salgınının hepimizi yıprattığı, esnafımız ve tüm toplum üzerinde ağırlığını hissettirdiği bu zorlu süreçte biz kâr marjlarında bir artış beklerken, yarı yarıya düşmesi gezici ve sabit olmak üzere 15 bin civarında piyango-şans oyunları bayisi ile 5 bin civarında İddaa bayisi olmak üzere 20 bin civarında bayimizin bu özelleştirmeden dolayı mağduriyet yaşamasına yol açmıştır.”

***

NE OLMUŞTU?

Milli Piyango İdaresi’nin lisans hakkını; Piyango, Hemen-Kazan, Sayısal Loto, Şans Topu, On Numara ve Süper Loto oyunları ile ilgili mevzuat çerçevesinde izin verilebilecek benzer şans oyunlarına ilişkin lisans düzenleme hakkı 49 yıl süreyle Türkiye Varlık Fonu’na devredilmişti. Türkiye Varlık Fonu’nun Milli Piyango oyunlarının düzenlenmesine ilişkin gelir paylaşımı esasına dayanan 10 yıl süreli hizmet alım sözleşme süreci tamamlandı. Ağustos ayından itibaren 10 yıl boyunca Milli Piyango, Demirören ve İtalyan ortağının Sisal Şans Ortak Girişimi tarafından işletilecek. Şu an yeni dönem için yapılacak işlem ve düzenlemeler devam ediyor. Demirören Grubu, başka bir ortaklıkla daha önce de İddaa ihalesini kazanmıştı.