Demirören’den borca yapılandırma arayışı

BirGün ANKARA

1,5 milyar dolarlık kredi alarak ‘medya devi’ haline gelen Demirörenler, yıllardır ödemedikleri kredileri yapılandırmak için harekete geçti. Ziraat Bankası’nın, 850 milyon dolarlık alacağına rağmen Demirörenler'i yıllarca beklemesi tepkilere neden oldu.


Doğan Medya Grubu’nu satın alması için yaklaşık üç yıl önce 750 milyon doları Ziraat Bankası’ndan olmak üzere toplamda 1,5 milyar dolar kredi kullanan ve bu kredileri ödemeyen Demirören Grubu, borç yapılandırması için harekete geçti. Edinilen bilgiye göre, Demirören Grubu faiziyle birlikte 850 milyon dolara ulaşan borcun faizini sildirmek için banka ile bir görüşme gerçekleştirdi. Demirören Grubu’nun Ziraat Bankası'ndan kullandığı 750 milyon dolar tutarındaki krediyi ödemediğine yönelik iddialar, yapılandırma için harekete geçilmesi ile doğruluk kazandı. Demirören Grubu’nun ayrıca başka kurumlara da yüz milyonlarca dolar borcu olduğu ve bu borçları yapılandırmak istediği de kaydedildi.

YURTTAŞTAN ÇIKMAMALI

Demirören Grubu’nu borçlarını Meclis gündemine getiren ancak “ticari sır” yanıtı alan CHP ise Ziraat Bankası’nın üç yıldır harekete geçmemesini eleştirdi. Vatandaşların birkaç yüz TL’lik borçları yüzünden icralık olduklarını ve Ziraat Bankası’nın geri adım atmadığını kaydeden CHP Milletvekili Alpay Antmen, şöyle dedi: “Bu konuda soru önergesi verdiğimiz ama açık yanıt alamadığımız kredinin akıbetini ancak şimdilerde öğrenebiliyoruz. Bu paranın üç yıllık akıbetinin belli olması gerekiyor. Faizinin tam olarak ne kadar olduğunu bilmemiz gerekiyor. Bu para, yurttaşlarımızın cebinden çıkmamalı.”

KABİLE DEVLETİNDE OLUR

Demirören Grubu’nun iktidar yandaşlığını halkın parası ile yaptığını ifade eden Antmen, “Koskoca yayın grubunu hem çok ucuza satın alıyorlar hem parasını halka ödetiyorlar hem de bu parayı iade etmiyorlar. Bu, ancak kabile devletinde olur” diye konuştu.

Doğan Grubu ile iktidar arasında yaşanan sorunların ardından çok sayıda yayın, Demirören Grubu’na satılmıştı. Piyasa fiyatının çok altında gerçekleşen satışla, Fanatik, Hürriyet, Hürriyet Daily News ve Posta gazeteleri ile Cartoon Network, Boomerang, CNN Türk, Çocuk Smart, Dream Türk, Kanal D, NBA TV ve Teve 2 kanalları ve çok sayıda dergi ile radyo da Demirören Grubu’nun oldu.