Kobane Davası duruşmasında konuşan HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, iktidara yakın medyada yer alan haberlere tepki gösterdi, “Seçime doğru giderken bu algı operasyonları devam edecek” dedi. 'Kandil’den Demirtaş’a 16 milyon dolar' şeklinde servis edilen haberlere tepki gösteren Demirtaş, "Hürriyet Gazetesi, 16 milyar dolar olarak girmiş aynı haberi. Avukatlarım söyledi 1 milyar dolar bir TIR para ediyormuş. O zaman bana 16 TIR paranın gelmesi lazımdı. Ben paramı istiyorum valla. Hürriyet’ten istiyorum, paramı verin. Ahmet Hakan mısın nesin paramı ver" diye konuştu.

Demirtaş: Ahmet Hakan mısın nesin paramı ver

IŞİD'in Kobane’ye yönelik saldırılarına karşı 6-8 Ekim 2014’te gerçekleşen protesto eylemleri gerekçe gösterilerek Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de aralarında bulunduğu isimlerin yargılandığı Kobanê Davası’nın 15’inci duruşması ikinci gününde Sincan Cezaevi Kampüsü’nde görüldü.

Sincan Cezaevi'nde tutulan siyasetçiler duruşma salonunda hazır bulunurken, farklı cezaevlerinde bulunan siyasetçiler ise Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya bağlandı.

Mezopotamya Ajansı'nın aktardığına göre, duruşmada söz alan HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Fiilen tutukluyuz. Tutuklu muamelesi görüyoruz. Ben Kobane olaylarına ilişkin tutukluluğumun limitini aştım. Asliye Ceza Mahkemelerinde tutukluluk süresi en fazla 18 aydır ama biz hala içerdeyiz. Bunu tutukluluğumun 20’inci ayında da bunu dile getirmiştim. Edirne Cezaevi Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki tutukluluğumun işleme konulmadığına ‘Örgüt üyeliği’ nedeniyle tutuklu bulunduğumu söyledi. O zaman ben Kobane olayları nedeniyle tutukluluğumu ne zaman yerine getireceğim diye itiraz ettiğimde sürecin hukuksuzluk olduğu ortaya çıkınca Kobane olayları ‘Terör suçları’ kapsamına alındı. Hukuk işleyecek bir gün. Hukuk işlemeye başlayınca bunun nasıl bir hukuksuzluk olduğunu anlatacağım. Gelen evrakları reddediyorum. Tüm tanıkların huzurda dinlenilmesini talep ediyorum" ifadelerini kullandı.

'SEÇİMLER YAKLAŞIYOR BİZİ YENİDEN YIPRATMAK İSTİYORLAR'

İktidara yakın medyanın kendilerini hedef alan haberlerine değinen Demirtaş, şöyle devam etti:

"Geçen günlerde Yeni Şafak ve Hürriyet bir manşet çıkarttı, ‘Kandil’den Demirtaş’a 16 milyon dolar’ diye. Külliyen yalan böyle bir ifade dosya evraklarında yok. Yeni Şafak bu haberin altına benim, Cemil Bayık ve Merdan’ın fotoğraflarını basmış. Yalan olduğu belli ama seçim yaklaştığı için ne lazım iktidara? Bizim yıpratılmamız gerekiyordu. Bir yandan Kandil’e para gönderdik iddialarıyla yargılanıyoruz, bir yanda da güya Kandil bize para yollamış. Bir karar verir verin. Peki neden şimdi bunlar ortaya çıkıyor, çünkü seçimler yaklaşıyor ve bizi yeniden yıpratmak istiyorlar. Bir algı operasyonu yürütülüyor, Bayık’ın, Merdan’ın ve benim fotoğrafımı yan yana koyarak bir algı yaratıyorlar. Yazdıklarının yalan olduğunu biliyorlar ama gerçek kimsenin umurunda değil. Seçime doğru giderken bu algı operasyonları devam edecek. Hürriyet Gazetesi, 16 milyar dolar olarak girmiş aynı haberi. Avukatlarım söyledi bir milyar dolar bir tır para ediyormuş. O zaman bana 16 tır paranın gelmesi lazımdı. Ben paramı istiyorum valla. Hürriyet’ten istiyorum. Paramı verin. Ahmet Hakan mısın nesin paramı versin."

NAZMİ GÜR: YAZDIKLARI HER ŞEY YALAN

Daha sonra söz alan HDP eski MYK üyesi Nazmi Gür, medya aracılığıyla yayılan yalan haberle kendilerine yönelik psikolojik bir savaşın yürütüldüğünü söyledi. Gür, “Yazdıkları her şey yalan. Propaganda savaşı yürütüyorlar. Bu savaşla bizi durdurabileceklerini mi sanıyorlar? Asla böyle bir şey olmayacak. Biz baştan beri bunun bir kumpas olduğunu söyledik. Avukatlarımız bütün belgelerle olayın kumpas olduğunu kanıtladı. Siz aslında bizi yargılamıyorsunuz, barış sürecini yargılıyorsunuz, AKP’yi yargılıyorsunuz. İleride Cumhurbaşkanı dahil herkesin yargılanmasının yolunu açıyorsunuz. Bizi neye dayanarak tutuklu tutmaya devam ediyorsunuz? Üç tane gizli tanık dinlediniz, onları da gizli dinlediniz. Üçünün ifadeleri ayrı ayrı yalan, üst üste koysanız da yalan, bu yüzden bu ifadeleri reddediyoruz” sözlerini kullandı.

Gür, açılan davalarla HDP’nin yıpratılamayacağına vurgu yaparak, “Bu tarz oyunlarla HDP’yi vazgeçireceklerini mi sanıyorsunuz? Yöneticilerini tutuklayarak, davalar açarak yolundan vazgeçeceklerini mi sanıyorsunuz? HDP ayaktadır, cezaevinde de ayaktadır” diye konuştu. Gür’ün ardından söz alan Ayla Ata Aka, kendisine ait HTS kayıtlarının geldiğini belirterek, evrakların incelenmesini talep etti.

Mahkeme heyeti duruşmaya 28 Temmuz Perşembe gününe kadar ara verdi.