3 yıl 11 aydır cezaevinde bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, ‘Kobanê üzerinden HDP’ye kumpas’ başlıklı bir yazı kaleme aldı.

Demirtaş, Davutoğlu'nu işaret etti: 12 dakikalık telefon görüşmesi...

3 yıl 11 aydır cezaevinde bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, ‘Kobanê üzerinden HDP’ye kumpas’ başlıklı bir yazı kaleme aldı.

Gazete Duvar’da yayımlanan yazısında Demirtaş, operasyonlarla ilgili, “Hükümetin emrindeki dört istihbarat kurumu ve onca güvenlik gücüyle önceden tespit etmeyi ya da durdurmayı, önlemeyi başaramadığı tüm o vahşetin sorumluluğunu, bir muhalefet partisi olan HDP’nin üstüne yıkarak sorumluluktan kurtulacağınızı mı sanıyorsunuz?” diye sordu.

Demirtaş, “Ama şundan emin olun, etrafınızdaki çember daralıyor ve yargıya hesap vereceğiniz günler yaklaşıyor. Size tavsiyem, korkun. Çünkü biz halka güveniyoruz, Hakk’a ve halka sığınıyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

KOBANİ GÖRÜŞMELERİ

Dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu ile yaptığı görüşmelere de değinen Demirtaş, “6 Ekim 2014 akşamı, Kobanê’de gelinen durumun vahametini ve aciliyetini hem kamuoyuna duyurarak duyarlılığı artırmak istedik hem de ilk defa AKP’yi eleştirip protesto ettik” diyerek, 6-8 Ekim’deki Kobani olaylarına şu bilgileri verdi:

“Altı yıldır kesintisiz bir şekilde sürdürülen siyasi, polisiye, yargısal, medya linci şeklindeki operasyonlara gerekçe gösterilen tek delil olan, HDP Twitter hesabından paylaşılan açıklama neden yapıldı? Öncelikle, bunu bir kez daha açıklayayım.

Haftalardır süren protestolara rağmen maalesef IŞİD saldırıları yoğunlaşmış ve Merkez Yürütme Kurulumuzun (MYK) toplantıda olduğu o saatte, artık IŞİD’in Suruç’taki Mürşitpınar Sınır Kapısı’nı ele geçirmek üzere olduğu haberleri basına düşmüştü. Türkiye’den Kobanê’ye giden ve gidecek olan yardımların Kobanê’ye tek ve son giriş noktası bu kapıydı. Daha birkaç gün önce, 1 Ekim’de dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu ile yaptığımız görüşmede, Türkiye’nin Kobanê’ye yardım etmesi konusunda gereğinin yapılacağını, bunun hem iç barışımız hem bölgede yaşayan diğer Kürtlerle iyi ilişkiler hem de çözüm sürecinin başarısı açısından tarihi önemini karşılıklı teyitlerle ifade etmiştik. Çözüm sürecinde diyalog içinde olduğumuz AKP hükümetine de o tarihe kadar HDP Genel Merkezi olarak sert eleştiriler yöneltmemiş, Hükümeti protesto etmemiştik.

ÇÖZÜM SÜRECİ KAYGISI

“Sürekli diyalog halinde, sorunları çözmeye çalışıyorduk. Nitekim Sayın Davutoğlu ile 1 Ekim 2014’te yaptığımız görüşmenin ardından görüşmenin olumlu geçtiğini belirtmiş, Hükümete teşekkür etmiştim. Ancak aradan geçen beş güne ve söz verilmiş olmasına rağmen Hükümet Kobanê’ye yardım için tek bir adım atmamıştı. 6 Ekim 2014 akşamı, Kobanê’de gelinen durumun vahametini ve aciliyetini hem kamuoyuna duyurarak duyarlılığı artırmak istedik hem de ilk defa AKP’yi eleştirip protesto ettik. Bizim MYK olarak o tweet’lerdeki mesajları yayımlarken tek kaygımız, AKP’yi protesto ettiğimiz için çözüm sürecindeki diyalog zemininin zedelenip zedelenmeyeceğiydi. Ama nihayetinde, Kobanê’de bir katliam yaşanırsa bunun çözüm sürecine daha fazla zarar vereceğine karar verildi ve benim de aynı anda Sayın Davutoğlu ile telefon görüşmesi yaparak durumu kendisine de aktarmamın yararlı olacağı kararlaştırıldı. Ben de Başbakan Davutoğlu ile yaptığım 12 dakikalık telefon görüşmesinde, gelişmeleri ve bizim tavrımızı kendisine aktardım. Ne dediğini, arzu ederse ve hatırlıyorsa kendisi açıklar.

Demirtaş'ın yazısının tamamı...