Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında, ‘kimyasal silah’ kullanımı ile ilgili sosyal medya hesabından attığı tweetler gerekçe gösterilerek dava açıldı. TSK, aynı beyanlar için Demirtaş hakkında 100 bin liralık manevi tazminat davası açtı.

Demirtaş hakkında 'kimyasal silah' açıklamaları gerekçesiyle dava açıldı

Eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) kimyasal silah kullandığı iddialarına ilişkin açıklamaları nedeniyle Milli Savunma Bakanlığı’nın suç duyurusu üzerine soruşturma başlatıldı. Aynı beyanlar üzerine de “Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kişilik haklarına, onur ve saygınlığına saldırı” gerekçesi ile de Demirtaş aleyhine 100 bin liralık manevi tazminat davası açıldı.

Mezopotamya Ajansı'nın aktardığına göre, Demirtaş’ın 19 Ekim 2022 tarihinde kişisel Twitter hesabı üzerinden kimyasal silah kullanımının insanlığa karşı işlenen suçlar arasında yer aldığına işaret ettiği bir paylaşımın suça konu olduğu belirtildi.

100 BİN LİRALIK MANEVİ TAZMİNAT DAVASI

Savunma Bakanlığı’nın, Demirtaş hakkında “örgütü propagandası” ve “devletin kurum ve organlarını aşağılama” iddiasıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına başvurusu üzerine soruşturma başlatıldığını açıklayan Demirtaş Savunma Grubu, “Türk Silahlı Kuvvetlerinin kişilik haklarına, onur ve saygınlığına saldırı” gerekçesi ile aleyhte 100 bin liralık manevi tazminat davası açıldığını bildirdi.

“HUKUK, AKIL VE MANTIKLA İZAHI YOKTUR”

Savunma Grubu’ndan soruşturmayla ilgili yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Sayın Demirtaş’ın açıklaması tamamen ifade özgürlüğü kapsamındadır. Manevi tazminat davasına ve suç duyurusuna konu edilen ifadeler suç unsuru taşımadığı gibi, herhangi bir kişi veya kuruma yönelik haksız saldırı niteliğinde de değildir. Açılan dava ve yapılan suç duyurusunun hukuk, akıl ve mantıkla izahı yoktur. İfade hürriyetini ve siyasal tartışma özgürlüğünü yargı eliyle boğma ve sindirme dışında bir anlam taşımayan bu yaklaşım, aynı zamanda müvekkilimiz Sayın Demirtaş’a karşı yıllardır süren organize ve kurumsal nefret pratiğinin en net örneklerinden biridir. Sayın Demirtaş’ı, haklı olmasından aldığımız motivasyonla savunmaya devam edeceğiz!"

NE OLMUŞTU?

Demirtaş, TSK’nin kimyasal silah kullandığı iddialarına ilişkin 19 Ekim’de, sosyal medya hesabından "Hiç kimse bir an bile aklından çıkarmasın ki kimyasal silah kullanımı insanlığa karşı suçtur ve insanlığa karşı suçlarda zaman aşımı yoktur. Böyle bir suç işleyenler, bağımsız yargı önünde mutlaka hesap vereceklerdir" paylaşımı yapmıştı.

Demirtaşi paylaşımında şu ifadelere yer vermişti:

"Sosyal medyada PKK’lilere karşı kimyasal silah kullanıldığına dair görüntüler olduğunu avukatlarım aktardılar. Durumun tespiti için bağımsız, uluslararası bir heyetin bölgeye giderek inceleme yapması gerekir. Bunun koşulları sağlanmalıdır. Bu görüntülere TBMM ve muhalefet sessiz kalamaz. Bunu sessizlikle geçiştirmek suçu onaylamaktır. Gerekçesi ne olursa olsun kimyasal silah kullanmak dünyanın her yerinde ağır bir suçtur. Böyle bir suçun açık sorumlusu, savaş politikasında sınır tanımayan AKP-MHP iktidarı olur. Hiç kimse bir an bile aklından çıkarmasın ki, kimyasal silah kullanımı insanlığa karşı suçtur ve insanlığa karşı suçlarda zaman aşımı yoktur. Böyle bir suç işleyenler, bağımsız yargı önünde mutlaka hesap vereceklerdir."