Demirtaş’ın avukatları tahliye talebiyle mahkemeye başvurdu

2 yıldır cezaevinde tutuklu yargılanan HDP'nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş için AİHM'nin verdiği 'serbest bırakılması' kararının ardından Demirtaş'ın avukatları Ankara 19'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvurdu.

Demirtaş adına avukatları, tutukluğunun “özgürlük ve güvenlik hakkı”, “makul bir süre içinde yargılanma ya da yargılama süresince serbest bırakılma hakkı” ve “serbest seçim hakkı”nı ihlal ettiği gerekçesiyle AİHM’e başvurmuştu.

HDP Sözcüsü Saruhan Oluç: Karara uyulsun

HDP İstanbul Milletvekili ve Parti Sözcüsü Saruhan Oluç, Twitter'dan yaptığı açıklamada Türkiye'nin AİHM'nin kararı uyulması gerektiğini söyledi.

Oluç'un açıklaması şöyle:

"AİHM serbest seçim hakkı konusunda ihlal kararı vermiştir. İlk tutuklamalar başladığı andan itibaren vekillerimizin yasama faaliyeti hakkının ihlal edildiğini söylemiştik. AİHM kararı bizim iddialarımızı teyit etmiş oldu. AİHM, Demirtaş'ın uzun tutukluluğuna ilişkin hükümetin gerekçelerini yeterli bulmamıştır. AİHS’nin 18. maddesi ile ilgili Türkiye’ye yönelik ilk kez bir karar çıkmıştır AİHM tarihinde. Bu karar, bundan sonrası için de emsal teşkil edecektir. AİHM’nin 46. maddesine göre, bu sözleşmeyi imzalamış olan ülkeler AİHM’in kesinleşmiş kararlarına uymayı taahhüt eder. Bu kararın uygulanmasını da Bakanlar Komitesi'nin denetleyeceğini söyler. Dolayısıyla Türkiye bu karara uymak zorundadır. Anayasa’nın 90. Maddesi, Türkiye'nin imzaladığı uluslararası sözleşmeleri amir hüküm kabul eder ve yerel hukuk karşısında onların geçerli olduğunu belirtir. Yerel mahkemelerin bu karara uyması beklenmektedir. Bizim de çağrımız bu doğrultudadır. Bir uluslararası kurumun verdiği kararın uygulanıp uygulanmaması, Türkiye’yi uluslararası camiada da önemli bir sınava tabi tutacaktır. Bu kararın uygulanması için HDP olarak üzerimize düşen her türlü görevi yerine getireceğiz. "