Demirtaş’ın davasına görevsizlik kararı

Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın yargılandığı davada “görevsizlik” kararı veren mahkeme, dosyayı İstanbul 2’nci Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderdi.

Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın 2015 yılında dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu'na "hakaret ettiği" gerekçesiyle yargılandığı davanın duruşması İstanbul 47’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşma avukat ve mahkeme hakimi Bekir Nabi Çelen arasında yaşanan tartışma ile başladı. Duruşmaya katılanların çok fazla olması ve salonda yer kalmaması üzerine mahkeme hakimi Çelen, bazı izleyicilerin dışarı çıkmasını, milletvekillerinin de arka sıraya geçmesini istedi. Avukatların duruma itiraz etmesi üzerine Çelen, “3 avukat için yer var. Sanık avukatlarının yerinde oturmayın. Duruşma düzeni size mi ait” diyerek, sesini yükseltti. HDP Milletvekili Mahmut Toğrul, milletvekili olduğunu ve arka tarafta yer olmadığını dile getirdi. Mahkeme Hakimi Çelen’in “Milletvekili olabilirsiniz ama arkaya geçeceksiniz” demesi üzerine Avukat Fırat Epözdemir, “Burada bir AKP’li vekil olsaydı bunu yapamazdınız. Sizi bir gün sonra buradan gönderirlerdi” diyerek tepki gösterdi. Hakim Çelen, “Yapardım, yapardım, yapardım” dedi.

Mahkeme hakimi, duruşma başlamadan dosyada görevsizlik kararı vereceğini söyledi. SEGBİS ile duruşmaya katılan Demirtaş’ın kimlik tespiti yapıldı. Demirtaş’ın adresi için “bilmiyorum” demesi üzerine katip Necla Özdemir, “Adresiniz TBMM Çankaya” demesi üzerine Demirtaş, “eski adresim” diye yanıt verdi. Mahkeme Hakimi Çelen’in Demirtaş’a vekil olduğunu söylemesi üzerine Demirtaş, “Eskidendi. Şimdi vekil değilim” diye yanıt verdi. Demirtaş’ın adresinin tutanağa yazıldığı sırada, mahkeme hakimi Çelen’in “daire mi?” diye sorması üzerine Demirtaş, “Evet, daire. Saray değil” dedi.

"HUKUK DIŞILIK YAŞANDI"

Ardından Demirtaş, usule dair söz istedi. Demirtaş, SEGBİS ile savunmanın alınmasının adil yargılama hakkını ihlal ettiğini dile getirdi. Demirtaş, usule ilişkin söz almak için SEGBİS’e katıldığını söyledi. Demirtaş, Diyarbakır Cezaevi’nde tutuklu bulunan ve İmralı tecridini protesto etmek amacıyla süresiz dönüşümsüz açlık grevi eylemi başlatan DTK Eşbaşkanı ve HDP Milletvekili Leyla Güven’i selamlayarak, kendisi ile dayanışma içerisinde olduklarını söyledi. Demirtaş, “Benim ve arkadaşlarımın yargılandığı davalarda, Yargıtay da dahil, verilen tüm kararlarda siyasi saikle karar verildi ve hukuk dışılık yaşandı” diye konuştu.

HAKİMİN DURUŞMADAN ÇEKİLMESİ İSTENDİ

Ardından söz alan Demirtaş’ın avukatlarından Ercan Kanar, önceki duruşmada, mahkeme hakimine yönelik reddi hakim talebinde bulunduklarını, Hakim Çelen’in 24 Kasım 2017 tarihindeki duruşmada “Bu davanın yargılamasını yapmak istemiyorum” sözlerine atıfta bulunarak, hakimin duruşmadan çekilmesini istedi.

KATİP İZLEYİCİYİ ÇIKARDI, DEMİRTAŞ TEPKİ GÖSTERDİ

Bu sırada, yaşanan elektrik kesintisinden kaynaklı SEGBİS sistemi kapandı. Bir süre sonra tekrardan SEGBİS çalıştı. Mahkeme katibi Necla Özdemir’in bir izleyiciye “dışarı çık” demesi üzerine Demirtaş, “Sizin önünüzdeki hanımefendi hangi hakla kişiyi duruşmadan çıkarabiliyor. Üç kişiyi duruşmadan atmakla tehdit ediyor. Siz varken katibiniz mi karar veriyor, duruşmayı yönetiyor? Sizin evinizdeki salonda yapılmıyor bu duruşma hanımefendi” sözleri ile tepki gösterdi.

DOSYA BASIN SUÇLARINA BAKAN MAHKEMEYE GÖNDERİLDİ

Bir süre sonra mahkeme hakimi Çelen, izleyicileri duruşma salonundan çıkararak, karar verdi. Hakim Çelen verdiği kararında, Demirtaş’ın dava konusu sözlerinin haber ajanslarından alındığını, bundan kaynaklı da davaya bakma görevinin basın suçlarına bakan İstanbul 2’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde olduğuna karar verdi. Mahkeme hakimi, dosyayı ilgili mahkemeye gönderdi. (MA)