Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, PKK lideri Abdullah Öcalan ile görüşme talebinin konusunun ‘Demirtaş ile görüşüp onu Öcalan’ın yerine Çözüm Sürecinin muhatabı olarak görmek istiyoruz’ şeklinde açık bir dille ifade edilmediğini söyleyerek "Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde liderlik özellikleri görüldü, kendisiyle daha farklı bir süreç değerlendirmesi yapmak isteriz” tarzında, diplomatik bir dille iletilmiş bir mesajdı" dedi.

Demirtaş: Öcalan ile görüşme talebi diplomatik bir dille iletilmiş bir mesajdı

Edirne F Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Kobane Davası'ndaki savunmasında yer alan ifadelerine açıklık getirdi.

PKK lideri Abdullah Öcalan'ın tutulduğu İmralı'ya gidip geldiği dönemde MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın kendisiyle görüşmek istediğini "Bana Öcalan’ın yerine geçme teklifi yapıldı. Benden küçük bir Öcalan çıkarmaya çalıştılar" ifadeleriyle duyuran Demirtaş, Gazete Duvar için yazdığı "Fil, hortumdan ibaret değildir" başlıklı yazısında Demirtaş, konuya ilişkin detayları aktardı.

Demirtaş, “Talep edilen görüşmenin konusu ‘Demirtaş ile görüşüp onu Öcalan’ın yerine Çözüm Sürecinin muhatabı olarak görmek istiyoruz’ şeklinde açık bir dille ifade edilmemişti. ‘Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde liderlik özellikleri görüldü, kendisiyle daha farklı bir süreç değerlendirmesi yapmak isteriz’ tarzında, diplomatik bir dille iletilmiş bir mesajdı” dedi.

HDP'nin İmralı'da Öcalan ile görüşme isteğine ilişkin yapılan başvuruların amacını "Tecrit hukuka aykırıdır, suçtur, işkencedir. Bu gerekçeler yeter de artar bile. Ama bizim bunun yanı sıra toplumsal barışa, çatışmaların ve giderek artan gerilimin bitmesine dair son derece insani ve siyasi gerekçelerimiz de var" ifadeleriyle anlatan Demirtaş, Sınır ötesine asker gönderilsin demektense İmralı’ya heyetler gönderilsin demek çok daha ahlaki ve meşrudur. Ayrıca Öcalan’ın söz kurma hakkı elinden alınmışken kendisiyle ilgili tartışmak doğru da etik de değildir" ifadelerini kullandı.

"GÖRÜŞME TALEBİNİN SIRRI BEY ÜZERİNDEN İLETİLMESİ NORMALDİ"

Türkiye Barolar Birliği'nin (TBB) görüşme talebinin 'hukuki olmadığı' yönündeki açıklamalarını 'yadırgadığını' belirten Demirtaş, "Görüşme talebimizin hukuki temeli de vardır, Adalet Bakanlığının özel izniyle cezaevlerinde görüşme yapılması yasaldır. Kaldı ki ben zaten avukatım ve avukatlık yetkilerimi de bu görüşme için kullanabilirim. Kendisine düşen sorumluluk, tecridin hukuksuzluğuna vurgu yapmaktır benim başvurumun hukuksuzluğuna değil" dedi.

Görüşme talebinin İmralı Heyeti üyesi Sırrı Süreyya Önder aracılığıyla iletildiğini belirten Demirtaş,"Beni görüşmeye ikna etmeye çalıştığı, görüşme teklifini kabul etmem için uğraştığı iddiaları hem ağır bir iftira hem de ahlaksızca bir karalamadır. Tam tersine Sırrı Bey, görüşme talebine ret yanıtı verilmesinde benimle aynı fikirdeydi" ifadelerine yer verdi.

"ÇÖZÜM SÜRECİNİ BİTİREN MİT'TİR"

İmralı Heyeti'nden MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın görüşme talebinden önce ayrıldığını belirten Demirtaş, çözüm sürecini Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT) bitirdiğini ifade ederek "Dönüp dolaşıp Çözüm Sürecinin bitmesinin faturasını her seferinde bana çıkarmaya çalışan herkese bir hatırlatma niteliğinde, duruşmada bu konuyu dile getirdim. Çünkü Çözüm Sürecini bitiren biz değiliz, süreç devam ederken oyun içinde oyun oynamaya kalkanlardır. Paris suikastlerini yapanlardır, Ekim 2014 Milli Güvenlik Kurulunda “Çöktürme Planı”nı hazırlayanlardır, tüm ısrarlarımıza rağmen süreci TBMM’ye taşımayı kabul etmeyenlerdir, MİT’tir" dedi.