Siyasi partilerin seçim çalışmalarını hızlandırdığı son günlerde, 'ortak cumhurbaşkanı adayı'nın kim olduğundan çok nasıl olması gerektiğine dikkat çeken HDP eski Eş Genel Başkanı Demirtaş, ortak adaya ilişkin görüşlerini sıraladı. Demirtaş, "Ortak aday bir kişi değil, bir anlayıştır. Tek adamın karşısına çıkacak bir başka tek adam ya da tek kişi değildir. Kolektif aklın sözcüsü, birleşmiş bilincin aktarıcısıdır."

Demirtaş, "Ortak aday bir kişi değildir" dedi, görüşlerini sıraladı

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkan Selahattin Demirtaş, "ortak cumhurbaşkanı adayı" tarifini yaparken,"Ortak aday bir kişi değil, bir anlayıştır. Tek adamın karşısına çıkacak bir başka tek adam ya da tek kişi değildir. Kolektif aklın sözcüsü, birleşmiş bilincin aktarıcısıdır" dedi.

Edirne F Tipi Cezaevi’nde tutuklu buulunan Demirtaş, Gazete Duvar'da kaleme aldığı "Ortak aday nedir?" başlıklı yazısında, ortak adayın hedefinin yüzde 50+1 değil yüzde 80+1 oy almak olduğunu belirtti.

"Amaç sadece seçimi kazanmak değil" ifadelerini kullanan Demirtaş, şöyle devam etti: "En güçlü toplumsal meşruiyetle geçiş sürecini yönetmektir."

Demirtaş'ın yazısından öne çıkanlar şöyle:

"Seçim tarihi yaklaştıkça ortak adayın kim olabileceği konuşuluyor, herkes aklındaki ve gönlündeki adayın km olduğunu söylüyor. Oysa ortak adayın kim olacağından önce, ne olduğunu netleştirmek, “ortak aday kim olmalı” sorusundan önce “ortak aday nedir” sorusunu sormak gerekir.

Ben bu soruyu, aşağıdaki şekilde yanıtlıyorum.

Ortak aday bir kişi değil, bir anlayıştır. Tek adamın karşısına çıkacak bir başka tek adam ya da tek kişi değildir. Kolektif aklın sözcüsü, birleşmiş bilincin aktarıcısıdır.

Ortak aday tek bir partinin, tek bir kimliğin, tek bir inancın değil, bütün toplumsal kesimlerin ve farklılıkların bileşkesi, 85 milyonun siluetidir.

Ortak aday diğer adayların karşıtı değil, demokrasiyi savunanların rakipsiz adayıdır.

Ortak adayın hedefi yüzde 50+1 değil, yüzde 80+1’dir. Amaç sadece seçimi kazanmak değil, en güçlü toplumsal meşruiyetle geçiş sürecini yönetmektir. Bunun için de sivil ve tam demokratik bir anayasa hazırlanmasına öncülük etmek, o anayasanın toplumun tüm dinamiklerinin katılımıyla yapılmasını sağlamaktır. Ülkeyi demokratikleştirecek sinerjiyi ortaya çıkarmaktır.

HDP’nin ortak adaya açık olmasının, ortak adayda kararlı olmasının temel nedeni budur. Çünkü amaç sadece seçimi kazanmak olmamalıdır. Seçimle birlikte demokrasiyi ve toplumsal barışımızı da kazanmak olmalıdır. Bunun için de büyük bir toplumsal uzlaşma sağlanmalıdır. Ortak aday, işte bu büyük uzlaşmanın adıdır."