Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 10 kentte toplamda 3 binden fazla yurttaşın yaşamını yitirdiği 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depreme ilişkin muhalefete yaptığı çağrıda, “Somut öneri ve çağrılar yapıyorum. Lütfen her türlü ayrımı bir kenara bırakıp önce insanlarımızı sonra da insanlığımızı kurtarın. İktidar partileri ortaklaşmaya yanaşmıyorlarsa tüm muhalefet bir araya gelmelidir” dedi.

Demirtaş’tan muhalefete depremle mücadele önerileri: Somut öneri ve çağrılar yapıyorum

Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, tutuklu bulunduğu Edirne Cezaevi’nden avukatları aracılığıyla kullandığı sosyal medya hesabından, Kahramanmaraş merkezli depremlere ilişkin açıklama yaptı.

Demirtaş, açıklamasında, “Somut öneri ve çağrılar yapıyorum” diyerek muhalefet partilerine “Lütfen her türlü ayrımı bir kenara bırakıp önce insanlarımızı sonra da insanlığımızı kurtarın. İktidar partileri ortaklaşmaya yanaşmıyorlarsa tüm muhalefet bir araya gelmelidir” çağrısında bulundu.

Demirtaş’ın paylaşımın tamamında şunlara yer verdi:

“Somut öneri ve çağrılar yapıyorum. Lütfen her türlü ayrımı bir kenara bırakıp önce insanlarımızı sonra da insanlığımızı kurtarın. İktidar partileri ortaklaşmaya yanaşmıyorlarsa tüm muhalefet bir araya gelmelidir.

Partilerin genel başkan yardımcılarından oluşan, biri Diyarbakır diğeri Adana’da iki ortak koordinasyon merkezi kurulmalıdır. Partilerin sağlayacakları tüm sivil yardım ve dayanışma organizasyonunu bu merkezler yürütülmelidir.

Belediyeler, AFAD, Kızılay, TSK, büyük şirketler yıkılan tüm şehirlere, mahallelere, köylere kurtarma ekipleri, çadır, mobil mutfak göndermelidir.”

6 Şubat’ta merkez üssü Kahramanmaraş olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki deprem, 10 ilde yaklaşık 13,5 milyon kişinin yaşadığı bölgeyi yıkıma uğrattı. Açıklanan son resmi verilere göre, 3 bin 549 kişi yaşamını yitirdi, 22 bin 168 kişi yaralandı.

Enkaz altında kalan insanlar kurtarılmayı bekliyor. Canını kurtaranlar ise dondurucu soğuk ve olanaksızlıkla mücadele ediyor. AFAD Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, teyit edilmiş yıkılmış bina sayısının 5 bin 775, teyit edilmemiş yıkılma ihbarı gelen bina sayısının ise 11 bin 302 olduğunu açıkladı. Erdoğan, 10 ili kapsayacak ve 3 ay sürecek şekilde OHAL ilan etme kararı alındığını söyledi.