Edirne Cezaevi'nde bulunan Selahattin Demirtaş, HDP milletvekilleri ve DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, PKK lideri Abdullah Öcalan ile görüşme talebiyle Adalet Bakanlığı’na başvurdu. Demirtaş, Öcalan ile SEGBİS ile görüşmeyi talep etti.

Demirtaş ve HDP'li vekiller, Öcalan ile görüşmek için Adalet Bakanlığı'na başvurdu

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri, İmralı'da F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde bulunan PKK lideri Abdullah Öcalan ile görüşme talebiyle Adalet Bakanlığı’na başvurdu. Eski HDP Eş Genel Başkanı Selehattin Demirtaş da avukatları aracılığıyla Öcalan ile görüşmek için Adalet Bakanlığı'na başvuru dilekçesi verdi.

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre, DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz ile HDP milletvekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit, Nuran İmir ve Erdal Aydemir tarafından Adalet Bakanlığı’na sunulan başvuru dilekçesinde, 20 aydır temas kurulamayan Abdullah Öcalan’ın ziyaret edilmesi talep edildi.

DEMİRTAŞ: AİLESİ VE AVUKATLARIYLA DÜZENLİ GÖRÜŞEBİLMELİ

Demirtaş ise 'Savunma Grubu' tarafından paylaşılan başvuru dilekçesinde, "Bilindiği üzere Abdullah Öcalan, Bakanlığınıza bağlı İmralı Yüksek Güvenlikli Cezaevinde yirmi üç yıla yakındır tek kişilik hücrede ve tecrit koşullarında tutulmaktadır. Kendisi, yirmi ayı aşkın süredir ailesi ve avukatları ile hukuka aykırı şekilde, görüş hakkından mahrum bırakılmıştır. Oysa geçmiş yıllarda, kendisinin dışarıyla temas kurabildiği dönemlerde Türkiye’de toplumsal barış ve demokratik çözüm umutları her seferinde büyümüş ve toplum nefes alabilmiştir" denildi.

İmralı Cezaevi'nde uygulanan politikalara kalıcı şekilde son verilmesi amacıyla görüşme talep edilen dilekçede, "Avukat ve siyasetçi kimliğimle, bulunduğum Edirne F Tipi Cezaevinden, SEGBİS marifetiyle Abdullah Öcalan ile görüşmeyi, sonrasında da kendisinin, ailesi ve avukatları ile düzenli görüşebilmesinin sağlanmasını talep ediyorum. Hukuka, adalete, toplumsal barışa ve sorunların diyalog yoluyla çözülmesi gerektiğine inanan bir siyasetçi sorumluluğuyla yaptığım bu başvurunun olumlu karşılanmasını umuyor, diliyorum" ifadelerine yer verildi.

BULDAN VE SANCAR DA BAŞVURMUŞTU

HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar ile Parti Sözcüsü Ebru Günay ve partinin Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi ve Abdullah Öcalan’ın yeğeni Ömer Öcalan, İmralı Cezaevi’ni ziyaret etmek talebiyle 20 Ekim’de Adalet Bakanlığı’na başvuruda bulunmuştu. Ancak başvuruya dair henüz bir yanıt verilmedi.

1999’dan bu yana İmralı’da bulunan Öcalan, avukatıyla en son 7 Ağustos 2019’da görüşmüştü. Son telefon görüşmesini ise kardeşi Mehmet Öcalan’la Mart 2021’de yapmıştı. Öcalan’ın avukatları ve HDP bu durumu ‘tecrit’ olarak nitelendirirken, Adalet Bakanlığı, Öcalan’ın 'disiplin cezalarına' dikkat çekmişti.