CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç’ın tren hatlarındaki güvenlik önlemleriyle ilgili soru önergesine, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu yanıt verdi. Yanıta göre, 11 bin 497 kilometrelik tren hattını sadece 98 kişi kontrol ederken, kişi başı 117 kilometrelik kontrol mesafesine denk geliyor.

Demiryollarında 117 kilometreyi bir kişi kontrol ediyor
Fotoğraf: Depo Photos

BirGün EGE

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Katip Üyesi Av. Sevda Erdan Kılıç’ın, tren hatlarındaki güvenlik önlemleri ile ilgili soru önergesine cevap verdi.

Karaismailoğlu, cevabında, “YHT hatlarında yol ve geçit kontrol memuru unvanlı personel bulunmamaktadır. Konvansiyonel tren hatlarında memur unvanlı 19 yol ve geçit kontrol memuru ile işçi statüsünde olmak üzere hat kontrolünde görev yapma yeterliliğine sahip 79 yol bakım onarım işçisi bulunmaktadır” ifadelerini kullandı.

Bakanın bu cevabını değerlendiren CHP’li Kılıç, Türkiye’nin Yüksek hızlı tren hattı uzunluğunun bin 324 kilometre, konvansiyonel hat uzunluğunun ise 11 bin 497 kilometre olduğunu bildirdi.

"BİR ÇALIŞANIN 117 KİLOMETRELİK TREN HATTINI YÜRÜYEREK KONTROL ETMESİ GEREKİYOR"

Türkiye’deki toplam konvansiyonel tren hattı uzunluğunun 11 bin 497 kilometre olduğunu dile getiren CHP’li Sevda Erdan Kılıç, şunları söyledi:

“Bakanın cevabından da anlaşılacağı üzere, tren hat kontrolünü 19’u yol ve geçit kontrol memuru, 79’u yol bakım onarım işçisi olmak üzere toplam 98 kişi yapıyor. Peki 11 bin 497 kilometrelik tren hattını sadece 98 kişinin kontrol edebilmesi mümkün mü? Bakanın bu cevabına göre, bir kişinin 117 kilometrelik tren hattını kontrol etmesi gerekiyor.

112 kilometre olan İzmir-Aydın arası araç ve otobüsle bir saat 15 dakika, trenle 2 saat 30 dakika, yürüyerek 23 saat 10 dakika sürmektedir. Yani bir tren hattı çalışanından, tren hatlarında sorun olup olmadığını belirleyebilmesi için her gün İzmir-Aydın arası kadar mesafeyi yürümesi ve bir sorun tespit ederse bunu bildirmesi isteniyor.”