BTS üyesi demiryolu emekçileri, TCDD’deki sürgünlere karşı dört koldan Ankara’ya yürüyüş başlattı. Diyarbakır’dan yola çıkan grup, Elazığ’da polis tarafından durduruldu. Tüm engellemelere rağmen süren yürüyüş, yarın TCDD Genel Müdürlüğü önünde son bulacak

Demiryolu emekçileri Ankara’ya yürüyor

AYCAN KARADAĞ-OKTAY EVSEN

KESK’e bağlı Birleşik Taşımacılık Sendikası (BTS) üyeleri, TCDD’deki sürgünlere karşı dün İzmir, İstanbul, Adana ve Diyarbakır’daki tren garları önünde basın açıklaması yaparak dört koldan Ankara’ya yürümeye başladı. Diyarbakır’dan yola çıkan grup polis tarafından durduruldu.

İzmir’de Alsancak Tren Garı önünde yapılan açıklamaya KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen de katıldı. Gezen, “Bugün emekçilerin özlük haklarına ve sendika hakkımıza sahip çıkmak için burdayız. Arkadaşlarımiz sürgün ediliyor; çünkü kamu gücünü kullananların, siyasi iktidarın aslı sorumluluğunu ortaya koydular. Bu yüzden hedef alınıyorlar. Biz bu baskılara boyun eğmeyeceğiz. Biat eden memur anlayışına uymadık, uymayacağız” dedi.

13 BTS ÜYESİ SÜRGÜN EDİLDİ

Açıklamayı okuyan BTS İzmir Şube Başkanı Erdal Akyol ise 11 Mayıs’ta hiçbir gerekçe gösterilmeden 13’ü sendika üyesi 29 demiryolu emekçisinin kendi istekleri dışında “sürgün” edildiğini söyledi. Bu sürgünlerle eşzamanlı olarak 53 çalışanın bazılarının istedikleri yerlere nakledildiğini, bazılarının ise çeşitli hülle yollarıyla görevlerinde yükseltildiğini belirten Akyol, “TCDD Genel Müdürlüğü, bütün bu hukuksuzlukların şimdiye kadar TCDD mevzuatında hiç olmayan ‘rotasyon’ uygulaması olduğunu söylüyor. Aynı Genel Müdürlük 27 Mayıs’ta da Genel Merkez Hukuk Sekreterimiz ile eski Genel Başkanımızın da sürgününü çıkarttı. Böylece TCDD’nin kurumsal tarihinde şu ana kadar görülmemiş şekilde siyasi kadrolaşma, liyakatsiz atama ve kurum içi barışı yok eden bir ayrımcılığa imza attı” diye konuştu.

AĞIR HASTA OLANLAR VAR

Bu hukuk dışı uygulamaların geri alınması için TCDD Genel Müdürlüğü’nden defalarca randevu talebinde bulunduklarını, ama yanıt alamadıklarını söyleyen Akyol, “Konfederasyonumuz KESK’in de Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Çalışma Bakanlığı’yla görüşmek için yaptığı başvurular yanıtsız kaldı. Diyalog yolu şu an için kapanmıştır. BTS’yi üyeleri ile birlikte susturulması, sindirilmesi gereken bir kurum olarak görüyorlar” ifadelerini kullandı.

Sürgün edilenler hakkında açılmış tek bir soruşturmanın olmadığını söyleyen Akyol, “Aralarında halen ağır hasta olan, eşi ve oğlu engelli olan, eşi yatalak hasta olanlar ile kronik hastalar var” dedi. Bu nedenle yürüyüş kararı aldıklarını belirten Akyol, 4 Haziran Perşembe günü Ankara’da TCDD Genel Müdürlüğü’nde olacaklarını kaydetti.

DİYARBAKIR KOLUNA ENGELLEME

Diyarbakır Tren Garı önünde yapılan açıklamanın ardından Ankara’ya doğru yürüyüşe geçen BTS üyeleri, Elazığ’ın Maden ilçesinde kaymakamlık kararıyla durduruldu. BTS tarafından yapılan açıklamada, “Bu karar Anayasa’ya, yasalara ve seyahat özgürlüğüne aykırıdır” açıklaması yaptı.

Durdurulan yürüyüş kolunda yer alan BTS Genel Yayın Sekreteri Ahmet Eroğlu, BirGün’e yaptığı açıklamada, “Buradaki yetkililer hiçbir gerekçe belirtmeden yürüyüşümüzü engelliyor. Üstelik ne gariptir ki yıllardır çalıştığımız tren garlarına ve gar meydanlarına alınmıyoruz. Gerekçe olarak TCDD’nin İçişleri Bakanlığı’na gönderdiği yazı gösteriliyor. Bu yazıda trafik emniyetinden, kamu malından bahsedilmiş. Biz kamu malına zarar vermiyoruz; tam tersine satılan, peşkeş çekilen kamunun, TCDD’nin arazilerini, binalarını savunuyoruz” ifadelerini kullandı.