BTS İzmir Şubesi, üye ve yöneticilerine yönelik sürgün, baskı ve özelleştirme politikasına karşı başlattığı  oturma eylemine 59'uncu haftada sonlandırdı. Yapılan açıklamada, iki BTS üyesi dışında herkesin görevlerine döndüğü belirtildi.

Demiryolu emekçileri, oturma eylemini 59'uncu haftada sonlandırdı

BİRGÜN EGE

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) İzmir Şubesi, baskılara ve sürgünlere karşı düzenlediği oturma eyleminin 59’uncu haftasında Alsancak Garı önünde bir araya geldi. Yapılan açıklamada oturma eyleminin son kez yapıldığı belirtildi.

BTS İzmir Şubesi üyesi 13 kişinin ülkenin dört bir yanına sürüldüğünü belirten BTS İzmir İzmir Şube Sekreteri Muhdi Seyhan, "Sürgün zulmüne boyun eğmemiz ve arkadaşlarımızı yalnız bırakmamız düşünülemezdi. 11 Ocak 2021'den beri her hafta pazartesi günü yaptığımız oturma eylemleri başladık ve genel merkez yöneticimiz Begüm Özyönüm ve üyemiz Ersin Kandemir dışında tüm arkadaşlarımız geri döndü. Bu iki arkadaşımızın hukuki süreçleri sendikamızca takip edilmekte olup mücadelemizi başka alanlarda devam edeceğiz" dedi.

Kendilerini sürenlerin artık TCDD 3. Bölge Müdürlüğü'nde olmadığını belirten Seyhan, "50 kuruş kasadan açık veren gişe memuru, arızaya kendi aracıyla gitmek için aracına benzin koyan teknik personel işten atılırken, onlarca usulsüz işi olan, kurumun varlıklarını kendi çıkarlarına kullanan, hatta çocuklarına-akrabalarına peşkeş çekenler, yaptıkları usulsüzlükleri karartmak için kurum bahçesinde evrak yakanlar ödüllendirir gibi yattığı yerden maaş alacakları unvanlara atandılar ve hafif cezalarla geçiştirilip olayların üzeri örtülme yoluna gidildi" diye konuştu.

Türkiye'deki özelleştirme politikaları yüzünden yaşanan mağduriyetlere ve zararlara dikkat çeken Seyhan, şunları söyledi: "Ülkeyi yönetenler artık şunu çok iyi anlamalıdır ki; krizden çıkış yöntemi daha fazla satış daha fazla inşaat, daha fazla kar garantili köprüler, hastaneler değildir. Demiryolları ise bugün yarı özel bir şirket gibi çalıştırılmakta neredeyse tüm işler özel sektöre yandaşa paslanmakta, özel sektör kafasıyla demiryolu işletmeciliği yapılmaya çalışılmaktadır bunun sonucunda da gerek iş kazaları gerekse tren kazaları hızla artmaktadır. 2017, 2018 ve 2019 yıllarında meydana gelen iş kazalarına yönelik verileri raporlarında paylaşan idare, 2020 yılında ise verileri paylaşmadı. Bu kaza oranlarının yüksek olması liyakatsiz atamalar ve her hizmeti yandaş şirketlere yaptırmanın, müteahhitlerle kol kola gezmenin birlikte tatil yapmanın sonucudur."