ADAMOR’un araştırmasına göre son 10 yılda demokrasinin, eşitliğin ve refah seviyesinin gerilediğini vurgulayan yurttaşlar, yolsuzluğun ise arttığını düşünüyor.

Demokrasi geriliyor yolsuzluk artıyor

Haber Merkezi

ADAMOR, Türkiye Endeksi Eylül 2020 Gündem Araştırması raporunun sonuçlarını açıkladı. Araştırmaya göre, yurttaşların yarısından fazlası son 10 yılda Türkiye’de demokrasinin, eşitliğin, insan haklarının, hukukun, toplumsal ahlakın, liyakatin ve refah seviyesinin gerilediğini, yolsuzluğun ise arttığını düşünüyor.

Yurttaşların ülke gündemine ilişkin düşüncelerini tespit etmek amacıyla ADAMOR Toplum Araştırmaları Merkezi tarafından yapılan araştırmanın sonuçları dikkat çekti. Araştırma, 1 - 7 Eylül tarihleri arasında, Türkiye’deki 78 ilde ikamet eden 2 bin 33 kişiye anket uygulanarak gerçekleştirildi. Veriler, online ortamda aynı IP adresi ile birden fazla anket doldurulmasına kısıtlama getirilerek ve tamamen gönüllük esasına dayalı yapıldı.

Ortaya çıkan verilere göre yurttaşların yüzde 50,3'ü Türkiye’de demokrasinin gerilediğini, yüzde 49,7'si de son 10 yılda Türkiye'de özgürlüklerin gerilediğini ifade etti. Yurttaşların yüzde 54,4'ü de yolsuzluğun arttığını belirtti. Türkiye'de eşitliklerin gerilediğini söyleyenler ise yüzde 55 oldu.

Anketten ortaya çıkan çarpıcı sonuçlar şöyle:

►Yurttaşların yüzde 52,5’i Türkiye’de insan haklarının gerilediğini,
►Yüzde 56,9’u hukukun gerilediğini,
►Yüzde 83’ü toplumsal ahlakın gerilediğini,
►Yüzde 57,5’i liyakatın gerilediğini,
►Yüzde 53.2 refah seviyesinin gerilediğini düşünüyor.