İstanbul seçimlerine ilişkin AKP ile MHP tarafından yapılan olağanüstü itirazları ‘değerlendiren’ Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kararını açıkladı. AKP’nin 17 Nisan’da içi ‘boş’, üç bavulla yaptığı itirazı karara bağlayan YSK, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinin iptaline ve 23 Haziran’da yenilenmesine karar verdi. Kurul’un, 4 üyeye karşı 7 üyenin oy çokluğuyla aldığı kararı, sandık kurulu başkan ve […]

Demokrasi iptal edildi!

İstanbul seçimlerine ilişkin AKP ile MHP tarafından yapılan olağanüstü itirazları ‘değerlendiren’ Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kararını açıkladı. AKP’nin 17 Nisan’da içi ‘boş’, üç bavulla yaptığı itirazı karara bağlayan YSK, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinin iptaline ve 23 Haziran’da yenilenmesine karar verdi.

Kurul’un, 4 üyeye karşı 7 üyenin oy çokluğuyla aldığı kararı, sandık kurulu başkan ve üyelerinin kanunun açık hükmüne rağmen kamu görevlisi olmaması nedeniyle aldığı öğrenildi. YSK, kanuna aykırı görevlendirme yapan ilçe seçim kurulu başkan ve üyeleri ile seçim müdürleri hakkında suç duyurusunda bulunulması kararı verdi. Maltepe ve Büyükçekmece seçimine yönelik itirazlar ise reddedildi. YSK Başkanı Sadi Güven, “Yargı süreci sona erdi. YSK,11 yüksek mahkeme üyesi ve tam sayıyla yaptığı toplantı sonucunda kararlarını verdi” dedi.

KAZANINCA SAYGI DUYACAKLAR

İptal kararını duyuran ilk isim ise AKP YSK Temsilcisi Recep Özel oldu. Özel, mazbata iptali kararının da çıktığını, seçime aynı seçmen listesiyle gidileceğini söyledi. YSK üyelerinin ‘hür iradeyle’ karar aldığını öne süren Özel, “Hepsine, ‘Allah razı olsun’ diyoruz” dedi. “Bir şaibe vardı” demekle yetinen Özel, 23 Haziran’daki seçimin ardından sandık sonucuna saygı duyacaklarını da öne sürdü: “Yine milletin hakemliğine gidiyoruz ve ‘milletin hakemliğinden kimse korkmasın’ diyoruz.”

YILDIRIM YENİDEN ADAY

Seçim gecesi sandıkların tümü sayılmamışken kazandığını iddia eden AKP’nin adayı Binali Yıldırım, YSK’nin kararı üzerine açıklama yaptı. Karar öncesi ‘tekrar adaylığa’ ilişkin net yanıt vermeyen Yıldırım, karar sonrası dolaylı olarak, yeniden aday olacağını ifade etti. Yıldırım, “Seçimler esnasında ve sonrasında tespit ettiğimiz bazı usulsüzlükler, yanlışlıklar, hileler, şaibeler dolayısıyla hukukun verdiği bütün süreçleri partimiz takip etti. İstanbul ve İstanbullular için hayırlı, uğurlu olsun” diye konuştu.

MHP MEMNUNİYET DUYDU

AKP Merkez Yürütme Kurulu Erdoğan başkanlığında toplanırken, iktidarın ortağı MHP de iptalin ardından Başkanlık Divanı’nı olağanüstü topladı. MHP’den yapılan açıklamada, “Ülkemizin yararına olduğunu düşündüğümüz bu kararın ter türlü tartışmaya son vermesi memnuniyet vericidir. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı’nın mazbatası geri alınacağından, mazbata tartışması da ortadan kalkacaktır” denildi.

HUKUK YOK SAYILDI

HDP ise bugün Merkez Yürütme Kurulu’nu toplayacak. Partinin Twitter hesabından yapılan açıklamada, “YSK hukuku çiğneyerek, kendini inkar ederek ve iktidar baskısına boyun eğerek, zerre kadar demokratik meşruiyeti olmayan bir karar almıştır” ifadelerine yer verildi. İyi Parti’nin YSK temsilcisi Mustafa Tolga Öztürk, YSK’nin çifte standart içeren kararlar aldığını söyledi: “Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesinde partimiz beş sandık başkanının kamu görevlisi olmaması gerekçesiyle tam kanunsuzluk başvurusunda bulunmuştu. O başvuruyu reddeden YSK’nın burada da aynı kararı vermesini bekliyorduk.”

LİSTELER YENİLENMEYECEK

İstanbul’da yeni seçim yapılıncaya kadar belediye başkanlığına İçişleri Bakanlığı tarafından görevlendirme yapacak. 31 Mart’ta yapılan seçime katılan siyasi partiler, bu seçime de katılabilecek. Siyasi partiler yeniden aday tespiti yapamayacak ancak ölüm, istifa gibi nedenlerle meydana gelecek boşalmalar ilgili seçim kurullarının belirleyeceği tarihe kadar doldurulabilecek.

Birleşik oy pusulalarının basımında 31 Mart’ta yapılan seçim için uygulanan esaslar uygulanacak. 31 Mart’taki seçimler için güncelleştirilmiş ve kesinleşmiş sandık seçmen listeleri yeni bir güncelleştirme yapılmaksızın bu seçimlerde de kullanılacak. Seçim takvimi, seçimi yönetecek olan ilçe seçim kurullarınca hazırlanarak uygulanacak.